Acasă » Știri » Știri interne » Atentie, incepe sezonul capuselor! Specialistii ne invata cum sa ne ferim de acest pericol!

Atentie, incepe sezonul capuselor! Specialistii ne invata cum sa ne ferim de acest pericol!

De: Cancan 26/05/2015 | 19:52
Atentie, incepe sezonul capuselor! Specialistii ne invata cum sa ne ferim de acest pericol!

In ultimul timp, animalale de companie ale romanilor se confrunta cu boli pe care le-au luat de la capuse. Aceste insecte sunt periculoase si pentru om, iar CANCAN.ro va arata cum va puteti feri prietenii necuvantatori de acesti acarieni nedoriti!

Stapanii animalelor de companie trebuie sa o serie de informatii despre riscurile legate de capuse, cat si despre prevenirea si indepartarea acestora. Insectele de acest gem sunt paraziti care se hranesc cu sangele vietuitoarelor, se simt atrase de caldura si miscare si, in cele mai multe cazuri se prind de caini sau alte animale.

Catelusii trebuie protejati cara impotriva acarienilor
Catelusii trebuie protejati cara impotriva acarienilor

Acesti paraziti prefera sa se ascunda in zonele umede, in iarba sau pe plantele din zone impadurite, dar si in parcuri sau locuri de joaca pentru copii. In momentul in care se prinde de un corp, capusele vor incepe sa se hraneasca timp de cateva ore sau chiar zile.

Afla ce se poate intampla cu animalul tau

„In cazul cainilor, capusele prefera sa se ataseze in zone cu putin par, precum interiorul urechilor, intre degete sau in pliurile blanii. Majoritatea speciilor de capuse vor trece prin patru etape de viata – ou, larva, nimfa si adult. In toate stadiile, in afara de ou, capusele au nevoie de o gazda pentru a se hrani cu sange. In functie de specie, aceste insecte pot trai intre cateva luni si cativa ani, iar femelele pot depune mii de oua”, ne-a spus doctorul veterinar Adrian Micu.

Adrian Micu
Adrian Micu

De retinut este ca nu toate capusele transmit boli, insa prezenta unui astfel de parazit trebuie tratata intotdeauna cu cea mai mare seriozitate. Majoritatea bolilor transmise de capusa vor infesta gazda dupa cateva ore, asa ca este foarte important ca parazitul sa fie indepartat cat mai repede cu putinta. „Simptomele majoritatii bolilor transmise de capuse includ slabirea, hipertermia, hemoglobinurie sau anemia. Primele semne ale bolii pot aparea dupa zile, saptamani sau chiar luni de la infectare. Unele capuse pot provoca o reactie severa, care poate duce la paralizie. Aceasta situatie grava se remediaza treptat, dupa ce parazitul este indepartat”, ne mai informeaza doctorul.

Capusele pun in pericol si sanatatea omului, nu doar cea a cainelui
Capusele pun in pericol si sanatatea omului, nu doar cea a cainelui

„Infestatia cu aceste capuse a inceput sa capete o proportie alarmanta”

Capusele fac parte din familia Ixodidae, fiind acarieni ectoparaziti ce se hranesc cu sangele mamiferelor, dar in conditii deosebite (lipsa hranei) pot supravietui cateva luni de zile. Retin si transmit diversi agenti patogeni de natura parazitara, bacteriana, virala si micotica, atat la animalele domestice, cat si la om.

Doctorul veterinar este un aliat de incredere impotriva luptei contra capuselor
Doctorul veterinar este un aliat de incredere impotriva luptei contra capuselor

„Infestatia cu aceste capuse a inceput sa capete o proportie alarmanta, animalele putand intra in contact cu acarienii chiar si in jurul blocurilor, acolo unde vegetatia nu este abundenta, sursa naturala a capuselor fiind reprezentata chiar de cainii fara stapan”, ne-a mai spus medicul veterinar.

Insectele de spre care vorbim  pot provoaca animalului dumneavoastra o actiune mecanico-iritativa prin fixarea pe piele si, totodata, prin sectionarea acesteia. Astfel, animalul simte o  stare de discomfort si prutit in zona respectiva. Actiunea mecanico-iritativa este completata si de o actiune toxica, prin componentele salivare ale capuselor, care sunt inoculate in leziunea creata anterior si vor conduce la o reactie inflamatorie locala.

Medicul veterinar Adrian Micu ne invata cum sa alegem cainele perfect
Medicul veterinar Adrian Micu ne invata cum sa alegem cainele perfect

Totodata, discutand despre agresiunile provocate organismului animal nu putem omite spolierea de sange, aceasta fiind atribuita in principal femelelor ixodide adulte, cele care pot ingurgita cantitati apreciabile de sange. La animalele de talie mica, parazitismul cu cateva sute de capuse adulte induce o stare grava de anemie, iar in unele cazuri chiar poate provoca moartea animalului.

–––––––––––––––––––––––––––––

CITESTE SI:

Inca o vedeta afectata! Vezi ce actrita a fost muscata de capuse la filmari

Incredibil! Elena Lasconi a fost muscata de 20 de capuse in zona inghinala – A ajuns pe targa la spital

INVAZIA CAPUSELOR! Un iesean a fost muscat de 12 capuse in cateva minute in timp ce se relaxa in iarba

––––––––––––––––––––––––––––-

Ce trebuie sa facem ca sa ne aparam animalul

Pentru a fi poregatiti in lupta cu capusele, trebuie sa evitam contactul gazdelor vertebrate cu gazdele nevertebrate prin aplicarea de substante antiparazitare pe animale. Animalele dumneavoastra de companie trebuie protejate de ectoparazitismul cu capuse, tocmai pentru a evita un posibil contact cu agentii infectiosi transmisi de acarieni. Se pot folosi zgarzi speciale, dar si fiole care se pun pe ceafa cainelui.

Cele mai frecvente si totodata cele mai grave boli transmise de capuse animalelor de companie sunt:

Babesioza (piroplasmoza) este o boala cu caracter sezonier si este transmisa prin intermediul capuselor Rhipicephalus sanguineus si Dermacentor reticulatus in momentul in care este preluata priza de sange. Rhipicephalus sanguineus transmite boala in sezonul estival, pe cand Dermacentor reticulatus, primavara si toamna. Diagnosticul se stabileste prin examinarea la microscop a frotiului de sange, observandu-se babesiile intracelular, in eritrocite.

Hepatozoonoza este o alta boala transmisa la caine de catre capusele Rhipicephalus sanguineus, iar agentul etiologic al bolii este reprezentat de Hepatozoon canis, un parazit intracelular.Afectiunea se manifesta prin: febra, anorexie, slabire progresiva, diaree cu sange, dificultate locomotorie tuse si secretie nazala. Ca si in cazul babesiozei, diagnosticul se bazeaza pe examinarea sangelui la microscop, numai ca babesiile se pun in evidenta in eritrocite, iar in hepatozoonoza parazitul se pune in evidenta in neutrofile. Tratamentul in hepatozoonoza nu este unul specific, iar prognosticul este de cele mai multe ori unul grav.

Ehrlichioza este o boala infectioasa produsa de bacterii (rickettsii) din genul Ehrlichia (bacili intracelulari gram negativi) si transmisa prin intepatura capuselorRhipicephalus sanguineus. La caine, boala este produsa de Ehrlichia canis, care se localizeaza in leucocite si totodata face ca recuperarea sa fie ingreunata tocmai din cauza faptului ca antibioticele patrund mai greu intracelular. La fel ca si afectiunile anterioare si ehrlichioza este zoonoza, iar bacteria este transmisa prin intermediul intepaturii de capusa. Sursa de infectie o constituie animalele bolnave si cele cu infectii inaparente.. Perioada de incubatie este cuprinsa intre 5-15 zile si primele simptome sunt: febra, anorexia si astenia . Diagnosticul se stabileste printr-un test rapid.

Borelioza. Tot muscatura capusei este agentul cauzal al boreliozei.

Boala Lyme, boala cu o mie de fete, borelioza dar si alte denumiri sunt specifice unei afectiuni foarte grave transmise de capuse. In caz de borelioza sunt afectate mai multe sisteme ale organismului: pielea, aparatul locomotor, sistemul nervos, sistemul cardio-vascular. In natura, drept sursa a boreliilor, servesc diferite animale salbatice, inclusiv rozatoarele, de la care agentul cauzal este transmis omului, dar si animalelor domestice, de catre capuse prin muscatura sau excrementele .Este o zoonoza ce poate afecta si oamenii. Rezervorul pentru aceasta boala este reprezentat de rozatoare si alte animale bolnave ce servesc drept gazda pentru parazitismul cu capuse mai ales din genul Ixodes, niste capuse de dimensiuni mici, de culoare rosie. In cazurile in care boala trece neobservata datorita semnelor nespecifice de tip reumatoid sau de tip gripal se poate ajunge la forma cronica in care se constata dureri musculare, semne de afectare a sistemului nervos precum diferite tipuri de paralizii sau chiar si encefalite. In aceasta faza tratamentul este greoi si de cele mai multe ori lipsit de succes.

Anaplasmoza– produsa de Anaplasma spp; rickettsioza transmisa prin intermediul capuselor cu localizare in neutrofile si trombocite. Semne clinice nu sunt specifice: febra, letargie, anorexie, dureri musculare si dificultate in mers, voma, diaree, poliartrita, splenomegalie, limfoadenopatie, anemie. De asemenea, mai apare schiopatura si durerile articulare.
 

(Alex Saulea)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum a scris ZANNI numele lui Andrei Ciobanu, pe biletul de nominalizare la Survivor All Stars. A făcut-o intenționat!
Cum a scris ZANNI numele lui Andrei Ciobanu, pe biletul de nominalizare la Survivor All...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
De la stomatologie, direct la pupitrul știrilor! Cine e noua prezentatoare de la Antena 1
De la stomatologie, direct la pupitrul știrilor! Cine e noua prezentatoare de la Antena 1
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel,...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul ei iubit a fost găsit fără suflare într-un hotel din Miami
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un nou smartphone se lansează în România. Prețuri pentru toate buzunarele
Un nou smartphone se lansează în România. Prețuri pentru toate buzunarele
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în România și succesul e unul uriaș
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în România și succesul...
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute...
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Oana Lis, anunţul trist despre Viorel Lis înainte de Paşte
Oana Lis, anunţul trist despre Viorel Lis înainte de Paşte
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
BANCUL de vineri | Soțul, nevasta și câinele vecinului
BANCUL de vineri | Soțul, nevasta și câinele vecinului
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă ocup eu”
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
CRBL a fost înșelat. Artistul a dat detalii mai puțini știute din intimitate: „Am și față de prost câteodată”
CRBL a fost înșelat. Artistul a dat detalii mai puțini știute din intimitate: „Am și...
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume...
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și...