Au trecut sapte ani de cand s-au despartit, dar Mircea Baniciu nu poate ierta nici acum greselile lui Nicu Covaci

Publicat: 12/02/2014 | 00:10

Istoria lui Mircea Baniciu este strans legata de cea a trupei Phoenix, una dintre legendele rockului romanesc. La mai bine de 40 de ani de cand s-a lansat alaturi de Nicu Covaci, artistul vorbeste deschis despre relatia cu acesta.

Mircea Baniciu si-a inceput cariera in anii 70, alaturi de Phoenix, care i-a devenit ca o familie. In 1977 s-a trezit, insa, singur, dupa ce colegii lui au emigrat in Germania, fara sa ii dea foarte multe detalii. La inceput, a fost greu pentru el, mai ales ca ramasese brusc fara prieteni, fara proiect, fara un scop definit, insa s-a sters de praf si a mers mai departe, ca artist folk care si-a atras repede aprecierea.

Mircea Baniciu, alaturi de Ovidiu Lipan Tandarica sursa: Facebook
Mircea Baniciu, alaturi de Ovidiu Lipan Tandarica sursa: Facebook

„Au fost momente foarte dificile dupa plecarea Phoenix. Nu ma asteptam la o plecare atat de ciudata. Insa am avut dreptate ca nu aveau cum sa reuseasca cu muzica romaneasca in Germania. Plecarea mea din Phoenix a fost de fiecare data din cauza lui Nicu, nu din cauza celorlalti. Cu toate astea, perioada langa Phoenix a fost cea mai frumoasa din viata mea. Atunci ne-am format ca oameni, dar si ca artisti”, a marturisit Baniciu, pentru CANCAN.ro.

CITESTE SI:

Mircea Baniciu si Lipan Tandarica, „frati” de 50 de ani. Vezi aici secretul prieteniei lor, dezvaluit chiar de cei doi artisti!

Interviu de senzatie cu Nicu Covaci! “Sa-i ia mama dracu! I-am batut pe Tandarica si Baniciu, am mancat cozonac cu hasis“

Mircea Baniciu: „Anumiti cantareti de muzica populara s-au manelizat”

„Pasarea Rock” in formula completa sursa: Facebook

Cantaretul a incercat insa sa uite acest episod si in 2002 s-a intors langa Nicu Covaci si Phoenix. „Minunea” a tinut din pacate doar cinci ani si in 2007 s-au rupt din nou. Acum, la aproape sapte ani de la separarea definitiva de Covaci, Mircea Baniciu a lansat un nou proiect muzical, alaturi de fostii colegi din Phoenix, Josef Kappl si Ovidiu Lipan Tandarica.

Mircea Baniciu devine melancolic atunci cand isi aminteste de femeile pe care le-a iubit
Mircea Baniciu devine melancolic atunci cand isi aminteste de femeile pe care le-a iubit

„Vrem sa reactualizam muzica noastra. Nu neaparat muzica Phoenix. Sunt convins ca cei care ne iubesc si-o doresc mai aproape. Phoenixul a fost o scoala. Am invatat sa muncim impreuna, sa cantam, ce inseamna scena. Am invatat tot ce se intampla pe planul muzicii in Romania. Am ramas in aceasta zona desi sunt arhitect de meserie, fara a imi imagina ca dupa atatia ani mi se va mai intampla un astfel de proiect. Ma simt si acum ca si atunci, in stare sa merg mai departe”, ne-a declarat acesta.

Baniciu, pe scena alaturi de o parte din Pasarea Rock sursa: Brandusa Balan
Baniciu, pe scena alaturi de o parte din Pasarea Rock sursa: Brandusa Balan

Cu ocazia lansarii Pasarii Rock, artistul a facut si o dezvaluire de suflet. Baniciu a spus cu mana pe inima ca nu poate trece peste toate experientele neplacute pe care le-a trait langa Nicu Covaci si ca nu crede ca este posibil sa mai cante vreodata cu el, relatiile dintre ei fiind foarte proaste.

„Nu se poate trece peste tot ce s-a intamplat, dar nici nu cred ca mai e cazul sa discutam despre asta. Noi suntem intr-un proces la tribunal, iar lucrurile au degenerat in asemenea hal incat cred ca e foarte, foarte greu sa mai avem o relatie”, ne-a marturisit Mircea Baniciu.

Sunt in proces pentru melodiile Phoenix

Dupa ani buni in care au facut istorie in Romania, fostii componenti ai trupei Phoenix sunt in plin proces. Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Tandarica, Josef Kappl, de pe o parte si Nicu Covaci, de cealalta parte, se lupta in instanta pentru dreptul de a mai canta piesele care i-au facut celebri si la care au contribuit cu totii.

„Plecarea mea din Phoenix a fost de fiecare data din cauza lui Nicu, nu din cauza celorlalti”. Nicu Covaci

Aiana Dinu

Citește și...