Acasă » EXCLUSIVITATE » Avem rezultatele de ultimă oră ale alegerilor! Europrlamentare + referendum

Avem rezultatele de ultimă oră ale alegerilor! Europrlamentare + referendum

De: Cancan 26/05/2019 | 12:00
Avem rezultatele de ultimă oră ale alegerilor! Europrlamentare + referendum

Procesul de vot a început fără probleme la ora 07.00, a anunțat, duminică dimineață, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), comisar-șef de poliție Monica Dajbog. Aceasta a precizat că nu au drept de vot debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. CANCAN.RO vă ține la curent, în timp real, cu informații despre cum au votat românii.

UPDATE 06:40 BEC a procesat 95 la sută din voturile exprimate. 

1. PNL – 26,87%

2. PSD – 23,50%

3. USR-PLUS – 21,16%

4. PRO România – 6,63%

5. PMP – 5,64%

6. UDMR – 5,48%

7. ALDE – 4,25%

UPDATE 23:40 Rezultatele oficiale provizorii BEC, după centralizarea a 31,07:

PNL:29,32 %

PSD: 27,46 %

USR+ PLUS: 13,54%

UDMR: 8,27 %

PRO ROMÂNIA: 6,33 %

UPDATE 23:20 Rezultatele oficiale provizorii BEC, după centralizarea a 23,13 %:

PNL– 29,42%

PSD: 28,04%

USR+ PLUS: 12,43%

UDMR: 9,06%

PRO ROMÂNIA: 6,20%

UPDATE 22:00 Date finale BEC pentru referendum: Prezența la vot 41,27%

UPDATE 21:50 Ora 21.00 BEC, prezența la vot în cadrul alegerilor europarlamentare: 49,01%

UPDATE 21:10 Klaus Iohannis: „Români, sunteți fantastici! Participarea e senzațională. Referendumul a trecut cu brio. Am văzut cozile interminabile la multe secții de votare, mai ales în Diaspora. Le mulțumesc românilor care au avut răbdare, unii foarte multă, care au ajuns să își exprime votul pentru România Europeană. Cu toții am votat pentru o Românie europană. Nu pot să nu observ că PSD a doua oară și în 2014 și în 2019 și-a bătut joc de români, mai ales de Diaspora. Rușine, PSD!

Guvernul PSD trebuie să plece. Asta arată cum văd românii această guvernare pesedistă eșuată. Este clar că acest accident al democrației românești care este guvernarea PSD trebuie să dispară. În urma acestui rezulta guvernul PSD trebuie să plece. Este un rezultat care nu poate să fie interpretat în niciun alt fel. ȘI dacă îmi dați voie să închei pe o notă optimistă. Vă mulțumesc că ați votat. Ați votat penturu România europeană, prosperă, cinstită și sigură”.

UPDATE 21:00 Institutul de sondare Curs-Avangarde, citat de Mediafax.ro, anunță primul exit poll pentru ora 19.00, datele arătând că PSD, PNL și USR-PLUS sunt foarte apropiate. Sondajul nu ia în calcul votul din Diaspora.

Datele exit poll Curs Avangarde pentru ora 19.00:

PSD- 25,8%

PNL-25,8%

USR-PLUS- 23,9%

ALDE- 4,9%

PRO România-5,7%

UDMR- 5,4%

PMP-5,2%

Alții- 3,3%

Eșantionul pentru Exit-Poll este format din 400 de sectii de votare. Acesta este stratificat, pe mediile urban si rural si pe regiuni istorice.

UPDATE 20:20 Sute de români așteaptă în continuare la coadă în Londra, Offenbach sau Valencia, pentru a vota la alegerile europarlamentare, oamenii scandând „Nu plecăm până nu votăm!„.

UPDATE 20:00 BEC, prezența la vot: Europarlamentare- 46,34%, Referendum- 38,96%

UPDATE 19:00  BEC, prezența la vot: Europarlamentare- 42,87%, Referendum- 35,86%

UPDATE 18:40 Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00 în secțiile de votare din străinătate, au declarat surse ale instituției.

Motivul pentru care BEC a decis astfel este că Legea privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru PE prevede intervalul orar de votare, iar hotărârea Biroului de a prelungi programul nu ar putea fi făcută decât prin schimbarea legislației, au explicat sursele citate.

UPDATE 18:15  O ștampilă de la o secție de votare din comuna Baia de Fier, județul Gorj, a dispărut, duminică, iar incidentul a fost anunțat de reprezentanții Biroului Electoral Județean la Poliție. Imediat după ce au constatat lipsa ştampilei, reprezentanţii secţiei nr. 131 din comuna Baia de Fier au anunțat Biroul Electoral Judeţean Gorj, care a sesizat Poliția. În acest caz a fost deschisă o anchetă.

Am fost sesizați de către BEJ că nu se mai găsește o ștampilă de vot, la secția 131 Baia de Fier. Se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt”, a declarat pentru Mediafax, Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

UPDATE 18:00 BEC, prezența la vot: Europarlamentare-39,01%, Referendum- 32,49%

UPDATE 17:30 Referendumul pe justiție a atins pragul de prezență de 30% pentru a fi validat

UPDATE 17:00 BEC, prezența la vot: Europarlamentare-35,07%, Referendum- 29,11%

UPDATE 16:00 BEC, prezența la vot: Europarlamentare -31,29%, Referendum – 25,90%

UPDATE 14:00  BEC, prezența la vot: Europarlamentare -23,91%, Referendum-19,61%

UPDATE 12:50 Au fost semnalate primele nereguli la secțiile de votare privind alegerile europarlamentare 2019 și Referendum pe Justiție. Spre surprinderea celor care s-au dus să voteze pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul pe justiție, cei care le-au înmânat buletinele de vot au recurs la un gest surprizător.

Concret, atunci când mulți dintre votanți au primit buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, au fost întrebați… dacă doresc și buletin de vot pentru referendum. Sau, în unele cazuri, nici măcar nu li s-au înmânat respectivele buletine de vot pentru referendum. Dacă votantul respectiv nu a cerut, nu a primit. Firește, este absolut normal ca oamenii veniți pentru a vota să primească, de la bun început, și buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare 2019, și buletinul de vot pentru referendumul pe Justiție.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, sâmbătă, că numărul total de alegători cu drept de vot este de 18.968.840 de persoane, cu 31.582 mai mulți față de ultima informare publică realizată pe această temă, potrivit căreia, la data de 28 februarie 2019 figurau în Registrul electoral 18.937.258 de alegători români.

Pentru alegători, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a organizat 18.730 de secții de votare pe teritoriul României. Totodată, pentru românii din Diaspora, Ministerul de Externe a organizat un număr de 441 de secții de votare.

AEP a anunțat că, pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, au fost comandate 20.104.459 de buletine de vot pentru a fi folosite la secţiile de vot din România, iar pentru cele din străinătate un număr de 1.333.500 de buletine de vot.

Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 07.00-21.00 (ora locală). Este important de menționat că alegătorii – români sau din alt stat membru – au dreptul de a vota la orice altă secție de votare decât aceea unde sunt arondați. Dar asta numai în cazul în care în ziua votului se află într-o altă localitate decât cea de reședință.  Președintele secției de votare trebuie sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători.

Cetățenii români care locuiesc într-o altă țară din UE au dreptul să voteze fie pentru candidații din România în secțiile de votare organizate în cadrul ambasadelor sau consulatelor, fie pentru candidații din țara de reședință, conform alegerile-europene.eu. 

Care sunt contravențiile și infracțiunile electorale

Refuzul de a respecta dispozițiile președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Polițiștii, jandarmii și polițiștii de frontieră vor sancționa cu amendă de până la 4.500 de lei persoanele care astăzi, în intervalul 7.00-21.00, comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiilor de votare.

În ceea ce privește infracțiunile electorale prevăzute de Codul Penal, competența de cercetare revine poliției judiciare, sub supravegherea procurorului. Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a vota sau de a fi votat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, plus interzicerea exercitării unor drepturi, se pedepsește oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze într-un anumit fel.

Persoana care votează fără a avea acest drept sau folosind un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Aceeași pedeapsă poate fi aplicată persoanei care votează de două sau de mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Și tentativa la infracțiunile electorale se pedepsește.

Pentru protecția secțiilor de votare și menținerea ordinii publice în zona secțiilor de vot au fost mobilizați aproximativ 37.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și colegi de la alte structuri. Acestora li se adaugă 8.600 de angajați ai MAI care mențin ordinea publică la nivel național și 8.700 pregătiți pentru constituirea echipelor operative care vor soluționa sesizările de incidente electorale și pentru constituirea rezervelor de intervenție. La finalul votului, efectivele MAI vor asigura protecția transportului dosarelor întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
INTERVIU EXCLUSIV | Horațiu Potra, adevărul despre LEGIUNEA STRĂINĂ și cum este să fii gardă de corp pentru bogații lumii
INTERVIU EXCLUSIV | Horațiu Potra, adevărul despre LEGIUNEA STRĂINĂ și cum este să fii gardă...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără decât fostul luptător și interlop
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
DE NERECUNOSCUT! Cum arată la 76 de ani Valentin Ceaușescu, ultimul fiu în viață al lui Nicolae Ceaușescsu
DE NERECUNOSCUT! Cum arată la 76 de ani Valentin Ceaușescu, ultimul fiu în viață al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Vedetele din România care s-au afișat cu iubiți mai tineri decât ele după ce au divorțat. Cine se mai află pe listă alături de Daniela Nane
Vedetele din România care s-au afișat cu iubiți mai tineri decât ele după ce au...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi, un picior de-al ei a fost descoperit într-un parc
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi,...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Imagini revoltătoare cu un preot din România care trântește o bătrână la pământ, în lăcașul de cult: „Vii nespălată în biserică”
Imagini revoltătoare cu un preot din România care trântește o bătrână la pământ, în lăcașul...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio emoționant: Vă rog să...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe toți cei care îi jignesc familia: „Totul are o limită în viața asta. M-am săturat!”
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să fie salvați
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Funcția ce schimbă totul! Recomandată pt. toți utilizatorii WHATSAPP
Funcția ce schimbă totul! Recomandată pt. toți utilizatorii WHATSAPP
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
Gigantul britanic care va investi în România. Afacerea are venituri uriașe
Gigantul britanic care va investi în România. Afacerea are venituri uriașe
Testul pe care doar cei foarte inteligenți îl trec. Poți descoperi numărul lipsă în 10 secunde?
Testul pe care doar cei foarte inteligenți îl trec. Poți descoperi numărul lipsă în 10...
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef....
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Un oficial european avertizează cu privire la
Un oficial european avertizează cu privire la "înarmarea comerţului" în contextul creşterii tensiunilor dintre SUA...
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
Cîrstoiu: Nu mă retrag. Să anunțe Ciolacu că mă retrage. Nu iau bani, nu am acțiuni la clinica soției
Cîrstoiu: Nu mă retrag. Să anunțe Ciolacu că mă retrage. Nu iau bani, nu am...
Motivul real pentru care „Fetița Zurli” a PĂRĂSIT Gașca Zurli. De ce a plecat Vero Căliman, de fapt
Motivul real pentru care „Fetița Zurli” a PĂRĂSIT Gașca Zurli. De ce a plecat Vero...
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu...
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani:
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
Naomi, una dintre cele mai controversate vedete din România, se zbate între viață și moarte. Este în comă într-o clinică din Germania
Naomi, una dintre cele mai controversate vedete din România, se zbate între viață și moarte....
Comuna din România care se transformă în stațiune turistică: „Avem lacuri sărate”
Comuna din România care se transformă în stațiune turistică: „Avem lacuri sărate”
Unde se află cel mai frumos sat din lume. Cei care ajung aici sunt întâmpinați de câmpuri interminabile de lavandă
Unde se află cel mai frumos sat din lume. Cei care ajung aici sunt întâmpinați...