Mihai Lucan este cercetat sub control judiciar într-un dosar de delapidare, al cărui prejudiciu este de peste un milion de euro. Procurorii DIICOT îl acuză pe medic de „căpuşarea" Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal, pe care l-a condus timp de aproape un deceniu, în favoarea clinicii private pe care o deţine.
Interesant este faptul că Mihai Lucan este unul dintre cei mai bogaţi medici din România. Conform ultimei declaraţii de avere, doctorul are 1.7 milioane de euro în conturi bancare. Un alt activ important este suma de 300.000 de euro pe care a acordat-o în nume personal firmei SC Lukmed Pro SRL, firmă administrată de fiul său.
Mihai Lucan mai declară că are 60% din Lukmed SRL-(firmă prin care se derulează activitatea la clinică privată a familiei Lucan), părti sociale pe care le evaluează la 120 de lei. Asta în condiţiile în care firmă administrează o clinică privată modernă construită în 2007, într-una dintre cele mai scumpe zone din Cluj-Napoca-strada Republicii. Terenul (1.000 de metri pătrati) i-a fost concesionat de Primăria Cluj-Napoca pe 45 de ani pentru o taxă de 1.500 de euro pe an, conform gandul.info.
Clinica oferă servicii complete, de la centru de diagnostic, departament chirurgical şi secţie de terapie intensivă. Clinica Lukmed este de ani buni cea mai profitabilă clinică privată din Cluj. În 2016, profitul s-a ridicat, conform Ministerului de Finanţe, la sumă de 1,8 milioane de lei . În 2015, profitul a fost de 2,1 milioane de lei, iar în 2014 de circa 2 milioane de lei.
Lucan nu deţine, conform declaraţiei de averi, nicio masină, dar are în proprietate bijuterii (brătări, inele, lanţuri din aur galben şi alb) în valoare de 20.000 de euro respectiv tablouri şi icoane (contemporane) în valoare de 15.000 de euro. La capitolul „venituri din salarii”, medicul a declarat pe anul 2016- 49.652 de lei (Institutul de Urologie şi Transplant Renal), 3.156 de lei (Lukmed SRL) şi 63.860 de lei (diferenţe salarii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj).
Pe declaraţia de avere a Mariei Lucan completată în 2009 se arăta că soţul a câştigat în 2008, pe PFA (persoană fizică autorizată) 2,9 milioane de lei. Având în vedere că în 2008, 1 euro era 3,5 lei, asta inseamnă un venit de 828.571 de euro.
Altfel, în timpul percheziţiilor, procurorii au găsit în casa medicului agenda personală în care Lucan şi-ar fi notat, în detaliu, fiecare sumă de bani pe care a primit-o, dar şi sumele pe care le-ar fi dat unor politicieni sau oameni de afaceri.
În referatul DIICOT apar informaţii şi despre un incident care s-ar fi petrecut în timpul unui transplant la care Mihai Lucan a participat. Lucan ar fi făcut intenţionat o eroare medicală care a pus în pericol viaţa unui pacient.
Incidentul s-ar fi petrecut în lună martie a acestui an. Mihai Lucan a insistat să facă parte din echipa medicală a unui transplant efectuat la Institutul Renal din Cluj Napoca, deşi nu mai făcuse de multă vreme această procedură. Urologul ar fi fost cel care s-a ocupat de prepararea grefei renale, adică pregătirea rinichiului prelevat de la un pacient aflat în moarte cerebrală.
Procurorii DIICOT susţin că Mihai Lucan ar fi făcut acea greşeală intenţionat pentru a-i pune în dificultate pe medici.