Ministerul de Externe atenționează românii care se află sau călătoresc în Indonezia, că unele regiuni sunt afectate de risc ridicat al incendiilor de vegetație, care cauzează răspândirea smogului sever pe întreg teritoriul țării. Mai multe zboruri sunt anulate sau întârziate.
„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Indonezia că în provincia vestică Kalimnatar/Insula Borneo și provincia sudică a insulei Sumatra se menține riscul ridicat al incendiilor de vegetație, ceea ce a cauzat răspândirea smogului sever pe întreg teritoriul țării, fiind cunoscut faptul că incendiile forestiere constituie o problemă anuală, mai ales în insulele Borneo și Sumatra. Consiliul Național al Indoneziei pentru gestionarea dezastrelor a informat că peste 328.000 de hectare de teren au ars până în prezent, în mare parte în insula Sumatra, iar sute de rezidenți au fost evacuați. Cetățenii care suferă de afecțiuni ale aparatului cardiovascular și respirator sunt sfătuiți să evite, pe cât posibil, expunerea la smog și să petreacă cât mai mult timp în interiorul incintelor unde pot beneficia de aparate de purificare a aerului”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.
Instituția precizează că „autoritățile indoneziene au declarat că sute de școli din provincia Riau, din Insula Sumatra, precum și din provincia centrală Kalimantan a Insulei Borneo, au fost închise, calitatea aerului fiind considerată periculoasă”.
MAE mai transmite că mai multe zboruri sunt anulate sau întârziate din cauza vizibilității reduse.
„Din cauza vizibilității reduse produsă de smog, mai multe zboruri pe aeroportul internațional Supadio, Insula Borneo/Kalimantan și pe aeroportul internațional Minangkabau din Insula Sumatra, sunt anulate sau întârziate, situația menținându-se și în prezent. Aeroporturile internaţionale Soekarno-Hatta din Jakarta și Ngurah Rai din Denpasar/Bali sunt deschise, iar activităţile se desfăşoară normal. Cetățenii români care au planificate călătorii spre sau dinspre zonele menționate sunt sfătuiți să contacteze operatorii de turism și companiile aeriene pentru verificarea statusului zborului programat”, transmite MAE.
Pentru informații actualizate, se recomandă accesarea paginilor de Internet ale Agenției naționale privind managementul dezastrelor – https://www.bnpb.go.id/en și Ministerului mediului și pădurilor – http://www.menlhk.go.id.
Românii pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Jakarta: +62213154362, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Totodată, românii care se confruntă cu urgențe au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice al României în Republica Indonezia: +628111726283.
„Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://jakarta.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://http/www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare -Un SMS îţi poate salva viaţa!-”, se mai arată în comunicat.