BAC 2011 – Apocalipsa pe intelesul liceenilor

Publicat: 10/07/2011 | 00:00
In ultimele zile, tara fierbe. Nu din cauza unui posibil faliment economic, asa cum s-a intamplat recent la greci, ci din a unui potential faliment al invatamantului, anuntat de rezultatele de la BAC.

Faptul ca nu s-a putut copia relaxat a dus la cifre neobisnuite. Gradul de promovabilitate, mult sub media anilor trecuti (in Bucuresti, procentul de 42% a reprezentat minimumul istoric), a avut ca efect ingrijorarea nationala: unii se tem pentru soarta viitorilor candidati, altii – pentru insasi soarta tarii.

Mr. BIG

„Drama” impostorilor

La inceputul lunii mai, ministrul Educatiei anunta solemn: „La BAC 2011, elevii nu vor putea copia”. Cei mai slabi de inger au simtit un fior pe sira spinarii. „Smecherii” versati, care au supravietuit celor patru ani de liceu prin diverse inginerii, au suras ingaduitor. N-ar fi fost prima prostie pe care o debiteaza Daniel Funeriu, natia s-a obisnuit cu perle de genul „substantivul coleg e neutru”, „problemele… este ca” etc. De ce s-ar fi cutremurat expertul in fituici si tehnici de ascultare a subiectelor la mobil din pricina unei alte vorbe cu aer de gogomanie venite de la seful invatamantului?Pentru ca, de data asta, a fost pe bune. Sofisticatele aparate de supraveghere, combinate cu cerbicia profesorilor care i-au asistat pe candidati, au generat un „dezastru” la BAC. De fapt, intr-un dezastru se afla Romania, unde „a evolua” e sinonim, de prea multe ori, cu „a trisa”.

Miss GLAMOUR

Numai mama sa nu fii…

Pentru orice mama de licean „din lumea buna”, noua sursa de angoase, migrene si insomnii este bacalaureatul. Ce s-a intamplat anul asta a intrecut orice asteptari, chiar si pe cele mai sumbre. Nu e vorba doar de strictetea supravegherii, ci si de subiecte, despre care chiar si o eleva care a luat BAC-ul cu 10 a spus ca n-au fost usoare.Cine are copilul intr-a XI-a da de-acum acatiste la biserica, pentru ca, la anul, odrasla sa aiba parte de ceva mai uman. Ca doar n-o sa-si lase odorul fara bolidul de fite ori garsoniera de lux, promise in cazul in care intra la facultate.Probabil ca pustii nu se gandesc, inca, la eventualitatea dramatica in care nu vor lua BAC-ul. Dar cele care le-au dat viata suspina deja, de sub castile de la coafor ori de sub mastile de la cosmetica, la gandul ca, daca mai ramane ministru, Funeriu le-ar putea strica vara viitoare. Numai mama sa nu fii…

Recomandarea CIAO.RO