Baiț pentru miel. Cum să marinezi carnea ca să fie fragedă

Publicat: 03/04/2018 | 15:57
Există mai multe rețete de baiț pentru miel, care vor scoate din anonimat orice masă de Paște

Pentru români, nu există Paște fără friptura de miel. Tradiția acestui preparat a fost păstrată până în zilele noastre. Există mai multe rețete de baiț pentru miel, care vor scoate din anonimat orice masă de Paște. Mai sunt doar câteva zile până gând gospodinele încep maratonul de gătit, iar preparatele din carne de miel sunt cele mai populare.

Unii români evită să mănânce acest tip de carne din cauza mirosului specific menţinut uneori până după gătire. Bucătarii sunt de părere că persoanele care nu o agrează nu au mâncat un preparat făcut de o mână pricepută, cu un baiț pentru miel „executat” ca la carte.

 

Baiț pentru miel cu oțet

Pentru a frăgezi carnea avem opțiunea unui baiț pentru miel făcut cu oțet. Pentru acest lucru avem nevoie de o oală mare, în care să încapă cantitatea de carne. De asemenea, mai avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 900 de ml apă rece
  • 100-150 ml oțet de vin
  • o sticlă de 750 ml vin alb demisesc
  • boabe de piper
  • ienibahar
  • 3-4 frunze de dafin
  • 3-4 căței de usturoi
  • câteva felii de ceapă albă
  • zeamp de la o lămâie
  • sare după gust
  • boabe de coriandru ușor zdrobite

Carnea se lasă în acest amestec de seară până a doua zi, apoi se scoate, se șterge cu un prosob de bucătărie și se bagă la cuptor.

Baiț pentru miel la proțap

Bucătarii pricepuți ne recomandă să alegem un miel de 15-20 de kilograme. Dacă alegel unul mai mic, riscăm să-l uscăm pe grătar și carnea să nu mai fie mustoasă. Mielul se taie, se scot măruntaiele apoi este pus la baiț întreg. Baițul pentru miel la proțap se face dintr-o saramură completată cu ceapă tăiată sferturi, foi de dafin, pieper, căței de usturoi, boia iute de ardei și cimbru. De asemenea, nu trebuie să lipsească vinul roșu, potrivit jurnalulbtd.ro. Mielul este lăsat în baiț cel puțin 24 de ore, într-un loc răcoros.

Baiț pentru miel cu lămâie

O altă rețetă eficientă pentru frăgezirea cărnii de miel este baițul cu lămâie. Pentru această rețetă ușoară aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 120 de ml ulei de măsline
  • 120 de ml zeamă de lămâie
  • 120 ml vin alb/roșu
  • 60 ml miere
  • 2 linguri de rozmarin proaspăt tocat
  • 3 linguri de mentă
  • 4 căței de usturoi
  • 1 linguriță de sare
  • piper după gust

 

Carne de miel marinata cu bere

Această rețetă este preferată de foarte mulți români. Carnea de miel marinată cu bere are o aromă aparte. Mai mult, studiile arată că este mai sănătoasă marinată astfel. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru un astfel de baiț:

  • 250 ml bere brună
  • 2 linguri ulei de susan
  • 1 linguriță de usturoi tocat
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 linguriță de sare grunjoasă
  • 1 linguriță de piper
  • boia ardei iute după gust

Marinată de miel după rețeta lui Jamie Oliver

Jamie Oliver este cunoscut pentru rețetele lui gustoase și în acelaști timp foarte sănătoase. El propune o marinată de miel făcută cu ingrediente delicioase. Aveți nevoie de

  •  500 ml iaurt
  • mentă proaspătă
  • coaja și scuul de la 2 limete
  • 1 lingură de semințe de coriandru (zdrobite)
  • sare și piper negru proaspăt măcinat
  • câteva linguri de ulei de măsline

Amestecaţi toate ingredientele într-un castron şi acoperiţi cu ele carnea pentru gătit, apoi lăsaţi-o la marinat.

Baiț pentru pastramă de miel

Pastrama este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în ziua de Paște. Pentru un astfel de preparat, aveți nevoi de un baiț special.

  • 20 g sare
  • 1 linguriță miere
  • 1 linguriță mentă proaspătă sau uscată
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 linguriță piper
  • 2-3 căței usturoi
  • 1 ceapă mică
  • 1 linguriță rozmarin
  • 1 frunză de dafin
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • vin roșu cât să acopere carnea

Baiț pentru carne de oaie

Cel mai popular baiț pentru carne de oaie, găsit în toate cărțile de bucate este și cea mai ușoară. La un 1 kilogram de carne avem nevoie de:

  • 250 ml apă fiartă și răcită
  • 2/3 pahare de oțet de vin sau 1/2 pahar de vin roșu sec, eventual cu 1/2 pahar de oțet de vin și 1/2 sticlă de bere
  • 2 cepe
  • 3 frunze de dafin
  • 10 boabe de piper
  • 2-3 căței de usturoi zdrobiți

Marinată pentru carne de berbecuț

Carnea de berbecuț fragedă și suculentă este un adevărat deliciu. Pentru a o face gustoasă avem nevoie de:

  • 100 ml ulei de măsline
  • 1 pahar vin alb
  • 2 lingurițe de cimbru uscat
  • 2 lingurițe maghiran
  • sare și piper după gust
  • 3-4 căței de usturoi pisat
  • 100 ml ulei de masline

 

Angie Voicu