Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni, 11 februarie, cu ocazia prezentării Raportului periodic asupra inflaţiei că un consiliu monetar ar presupune fixarea cursului euro la 7-8 lei. Declaraţia vine pe fondul lansării în spaţiul public a ideii trecerii României sub consiliu monetar, ca în Bulgaria, care a anunţat că va trece la euro în 2022.
Partidul de guvernământ a lansat recent ideea trecerii României la consiliu monetar, ca Bulgaria, care ar trece cu succes la euro în 2022 datorită acestui sistem (curs fix, dobânzi fixe, excedent bugetar). Guvernatorul a semnalat că nimic nu e imposibil, însă trecerea la regimul unui consiliu monetar s-ar face la un curs fix de 7-8 lei (acum fiind de 4,75 lei), scrie economica.net.
“Sub un consiliu monetar, fără finanțe publice foarte disciplinate se poate ajunge foarte ușor la dezechilibre ale căror ajustări vor fi foarte dureroase pentru ambele sectoare. De ce? Pentru că sub un consiliu monetar, cu rată de schimb fixă, importurile cresc mult mai repede decât exporturile, deoarece rata de schimb se apreciază odată cu creșterea inflației. Din acest motiv, deficitul de cont curent crește foarte rapid, sectorul privat fiind cel care își mărește deficitul în procesul de dezvoltare a unei țări.
Pentru a atenua creșterea deficitului de cont curent din sectorul privat, politica fiscală trebuie să tracă pe surplus bugetar, deși aceasta ar putea să fie insuficient. Argentina este un bun exemplu cum se poate ajunge în dificultate cu un consiliu monetar când politica fiscală este indisciplinată. În principiu, ceea ce se întâmplă este că deteriorarea politicii fiscale duce la scăderea gradului de acoperire cu rezerve a monedei naționale, care, în final este supusă unor presiuni enorme pentru depreciere”, spune Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.