Potrivit calendarului ortodox, astăzi, creștinii prăznuiesc Paștele Morților sau Paștele Blajinilor. În lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână și o zi după Învierea Domnului, gospodinele merg la cimitir și împart pachete cu mâncare pentru cei morți.
Există credinţa că sufletele morților pot fi eliberate de păcate grele, săvârșite în timpul vieții. De Paștele Blajinilor, credincioșii își plâng morții şi dau de pomană ouă roșii, pască și cozonac și pun flori pe morminte. În unele zone, în cimitir sau chiar lângă biserică, se întind mese festive, în amintirea celor plecați din lumea noastră.
Blajinii ar fi oamenii de demult, care nu țineau cont de noțiunea timpului și sărbătoreau Paștele întârziat. Se spune că ei află de sărbătoare luni, după ce oamenii merg și aruncă pe apă cojile ouălor ciocnite de Paștele ortodox.
Astăzi, potrivit vorbelor din bătrâni, nu ai voie sa coși, să speli haine și nici să bați covoare, pentru că zgomotul astfel produs îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii. Ce ai voie să faci este să pui găinile la clocit, pentru că așa vor ieși puii frumoși și sănătoși.
Se spune că, în anumite zone ale țării, preoții citesc pomelnice cu numele celor morți și femeile duc la biserică bucate pe care slujitorii Domnului se sfințesc, după care sunt împărțite celor nevoiași.
De asemenea, nu ai voie să îi vorbești de rău pe cei care s-au dus, chiar dacă nu ai fost în relații tocmai bune cu aceștia, pentru că morții bârfiți pot face necazuri în casele oamenilor. Se spune că morții pot da foc grajdurilor, ucid animalele din ogradă și provoacă multe rele
Sursă foto: covasnamedia.ro