Acasă » Știri » Știri interne » CANCAN DE ODINIOARA. Amintirile din lagarul nazist il “bantuie” si azi! Ce povesteste Ion Dichiseanu despre “colonia mortii”

CANCAN DE ODINIOARA. Amintirile din lagarul nazist il “bantuie” si azi! Ce povesteste Ion Dichiseanu despre “colonia mortii”

De: Adrian Nicolae 03/02/2015 | 00:06
Viata maestrului Ion Dichiseanu este un roman nescris

Exista povesti pe care nimeni nu le-a marturisit vreodata. Exista povesti ascunse care, la un moment dat, au schimbat cursul istoriei. Sunt CANCAN-urile DE ODINIOARA pe care jurnalistul Adrian Artene le scoate la suprafata.

S-au scurs 70 de ani de cand a fost inchis intr-un lagar nazist, dar nici pana azi nu i s-au sters amintirile dureroase din memorie. Pentru actorul Ion Dichiseanu aceste amintiri reprezinta rani care nu-si vor gasi niciodata vindecarea!

Viata maestrului Ion Dichiseanu este un roman nescris
Viata maestrului Ion Dichiseanu este un roman nescris

In vara lui ’44, maestrul a indurat, alaturi de parintii sai si de patru dintre frati, atrocitatile unui razboi purtat in numele “Reich-ului milenar” la care visa Hitler.

Visul Fuhrer-ului avea insa sa se stinga incepand cu august 1944, cand frontul de Est a fost strapuns de “Aliati”, iar soldatii romani au intors armele impotriva camarazilor de lupta germani.

Decizia luata la acea vreme de Regele Mihai I, in umbra caruia s-a aflat generalul Constantin Sanatescu, a nascut numeroase controverse, insa, dincolo de acestea, milioane de destine au fost schimbate intr-o singura zi: 23 august 1944!

Maestrul Ion Dichiseanu era pe atunci un baietel de doar zece ani. Provenea dintr-o familie cu noua copii din Adjud, urbe aflata pe una dintre liniile frontului. “Tata lucra la telecomunicatii, la CFR. Venise razboiul, venisera nemtii peste noi…”, isi incepe marele actor marturirisile facute in exclusivitate pentru CANCAN DE ODINIOARA.

Visurile lui Adolf Hitler au nascut monstri
Visurile lui Adolf Hitler au nascut monstri

Armata romana si cea germana luptau cot la cot, iar populatia ii primise cu entuziasm pe ofiterii si soldatii nemti. In acest context, familia Dichiseanu se “marise”, peste noapte, cu inca un membru: un anume Hans, ofiter nazist! “Tata era ospitalier, gazda buna, mama, gospodina, gatea la atatia, ce mai conteaza unul in plus? Si neamtul s-a simtit bine cu noi. Ne aducea ciocolata, bomboane, dragut, civilizat pana cand au intors armele ai nostri impotriva Germaniei. Hans i-a pus pistolul in piept lui tata, era ordin de la Fuhrer, si toti cei care au colaborat cu nemtii au fost urcati in bou-vagon ca sa fie dusi…

Nemtii planuiau sa dinamiteze “trenul groazei”!

Maestrul era atunci in clasa a III-a. Parintii sai si-au luat cei cinci copii care se aflau acasa, au impachetat in graba cateva bagaje si au urcat in garnitura de tren care ducea spre “iadul nazist”! In fiecare statie, alte si alte familii de romani erau inghesuite in cele 12 bou-vagoane, necompartimentate.

Eram prizonieri. Ne intrebam si nimeni nu stia”, adauga Ion Dichiseanu. Multi dintre prizonieri erau copii, insa pentru nemti nu conta! Armata Fuhrer-ului nu credea in lacrimi si era in stare sa puna catuse pana si… ingerilor!

Vreme de aproape doua saptamani, nimeni nu le-a comunicat nimic prizonierilor. Marele actor isi mai aminteste ca drumul pana la destinatie a fost terifiant: “Nemtii au vrut sa arunce trenul cu noi in aer. Am aflat asta mai tarziu. Eram paziti cu mitraliere ca sa nu fugim si, dupa cateva zile de drum, nu mai aveam mancare. Dar ungurii ne-au dat paine, carnati. Ne aruncau in vagoane!

Familiile de prizonieri romani au ajuns in lagar dupa ce au strabatut un drum de aproape doua saptamani in
Familiile de prizonieri romani au ajuns in lagar dupa ce au strabatut un drum de aproape doua saptamani in „trenul mortii”

“Cine nu munceste in tara lui Hitler, nu mananca paine!”

Cand “trenul groazei” a ajuns la Salzburg (Austria), ostaticii au fost coborati, incolonati si dusi, sub amenintarea armelor, in lagarul KZ Maxglan. Primul “tablou” care i se infatisa lui Ion Dichiseanu era cutremurator: “Paza, mancare la cazan, bombe care curgeau. (…) Dupa ce am ajuns, ne-au aliniat adulti, copii si au zis asa: ”.

Conditiile din lagarul de la Salzburg erau inumane
Conditiile din lagarul de la Salzburg erau inumane

Maestrului ii rasuna si azi in minte indemnul “Arbeit!” (“La munca!”), o lozinca, la mare moda, in acea epoca, printre nazisti. De altfel, in “iadul” de la Auschwitz, inca de la poarta, detinutii erau intampinati de sloganul “Arbeit macht frei!” („Munca te elibereaza!”)

La Auschwitz, detinutii erau intampinati inca de la poarta de sloganul “Arbeit macht frei!” (Munca te elibereaza!)
La Auschwitz, detinutii erau intampinati inca de la poarta de sloganul “Arbeit macht frei!” (Munca te elibereaza!)

S-a intors in lagar dupa 50 de ani!

Pana in 1945, cand sovieticii si americanii au patruns in teritoriile ocupate de germani si au eliberat Salzburg, copilaria maestrului a fost captiva intre barierele din sarma ghimpata care ii despartea pe prizonieri de… libertate! “Noi, eu si cu fratii mei, ne mai strecuram printre sarme si ne mai jucam cu un copil, Siegfried. Familia lui locuia in apropiere de lagar”.

Dupa eliberare, ostaticilor li s-a propus sa ramana sa munceasca in Austria, insa tatal actorului a refuzat si s-a intors cu intreaga familie in tara: “Cand am intrat in Romania, la Curtici, tata ne-a spus si l-am sarutat! Ii fusese dor!” La nici doi ani de la repatriere, parintii actorului au murit insa. Tatal sau se imbolnavise grav de plamani in lagar, astfel ca, la 13 ani, Ion Dichiseanu era nevoit sa se descurce singur. S-a angajat, initial, ucenic la celebrele Uzine comuniste “23 August” (fostele Uzine Malaxa), iar, dupa mai multi ani, a intrat la Politehnica. A fost exmatriculat insa din primul an de studentie, iar destinul l-a condus catre teatru! ”In Bucuresti mi-am gasit implinirea.  Acest oras frumos mi-a devenit casa si m-a infiat ca pe un fiu”, a mai adaugat maestrul.

In lagarul de la Salzburg, nici copiii, nici batranii nu erau scutiti de munca
In lagarul de la Salzburg, nici copiii, nici batranii nu erau scutiti de munca

Apoi, aproape 50 de ani l-au despartit pe marele actor de acele episoade amare. Dupa Revolutie, Ion Dichiseanu s-a intors la Sazlburg: “Am trecut pe acolo, am vazut si lagarul transformat in fabrica de bere si am fost si peste drum, unde ma jucam cu Siegfried. Am intalnit-o pe batrana lui mama, care a inceput sa planga cand am intrebat-o de fiul ei. Murise! Fusese impuscat dupa ce noi fusesem trimisi in Romania!

–––––––––––––––––––––––––––––

CITESTE SI

CANCAN DE ODINIOARA: Cum a scapat „nemuritorul” Nicolae Ceausescu in doua randuri de la moarte!

A jucat in zeci de roluri, insa are un mare regret! Dichiseanu: „Am vrut sa fiu Michael Jackson”. Vezi la ce se refera

–––––––––––––––––––––––––––––

Adevarul despre “iadul de la Salzburg”

Istoricii au descoperit, peste timp, multe dintre ororile care au avut loc, in Al Doilea Razboi Mondial, in lagarul de concentrare de la Salzburg. La KZ Maxglan erau tinuti cei care munceau fortat in folosul industriei locale si, bineinteles, pentru germani. In aparenta, era o colonie de munca, insa, de aici, multi dintre prizonieri au fost trimisi catre moarte in lagarele de exterminare, gasindu-si sfarsitul in cele mai groaznice conditii.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat echipei CANCAN în anul 2019, în prezent fiind citeste mai mult
Parteneri
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni milionar într-un an. Câți bani a câștigat în 10 luni
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar trebui să fie ILEGAL să posteze pozele astea
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”. Vedeta s-a filmat fără machiaj și cu părul nearanjat
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”....
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Salman Khan nu vrea să o ia de nevastă pe Iulia Vântur. De ce nu s-au căsătorit până acum: „S-ar putea să nu fiu în stare să ofer fericire în viață”
Salman Khan nu vrea să o ia de nevastă pe Iulia Vântur. De ce nu...
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...