Acasă » LIFE STYLE » Eveniment » Zi istorică în Marea Britanie! Regele Charles al III-lea a fost încoronat! | LIVE UPDATE

Zi istorică în Marea Britanie! Regele Charles al III-lea a fost încoronat! | LIVE UPDATE

De: Ileana Mlădinoiu 06/05/2023 | 12:32
Zi istorică în Marea Britanie! Regele Charles al III-lea a fost încoronat! | LIVE UPDATE
Regele Charles al III-lea/ Foto: Captură Video

La opt luni de la moartea Reginei Elisabeta a II-a, dată la care Charles al Marii Britanii a început oficial să domnească, mai precis pe 6 mai, va avea loc încoronarea propriu-zisă a acestuia, în cadrul unei ceremonii fastuoase, ce îmbină tradițiile străvechi cu privirea către viitor. Regele a optat pentru o ceremonie mai restrânsă, mai scurtă și mai diversă decât încoronarea anterioară organizată pentru mama sa, în 1953. Momentul central al evenimentului constă în așezarea pe istoricul Scaun al Încoronării, cunoscut sub numele de Scaunul Regelui Edward 1, realizat la ordinul lui pentru a păstra Piatra din Scone, pe care a adus-o din Scoția la Westminster Abbey, în 1296.

UPDATE 19.05: După ce Regele Charles al III-lea a fost încoronat, au fost trase 21 de salve de tun în Irlanda de Nord, la castelul Royal Hillsborough din County Down (reședința monarhilor britanici din Irlanda de Nord).

UPDATE 16.30: Imediat după ce Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au fost încoronați la Westminster Abbey, apoi au fost transportați la Palatul Buckingham, cuplul regal a ieșit pe balcon, pentru a saluta mulțimea. Apoi, așa cum este cutuma regală, Regele și Regina au fost primiți la Palat cu trei urale, după ce au ascultat imnul național.

UPDATE 15.00: Sunt trase clopotele Westminister! Regele Charles al III-lea a părăsit Westminister Abbey, purtând încă globul și sceptrul. Procesiunea spre Palatul Buckingham a început, iar Charles și Camilla se află în caleașca cu care vor face drumul.

UPDATE 14.30: Regina consoartă Camilla a fost unsă și încoronată, într-o ceremonie mai simplă, în care nu a depus vreun jurământ.

UPDATE 14.03: Momentul culminant s-a produs! Arhiepiscopul i-a înmânat regelui Charles Coroana Sfântului Edward, cea mai importantă dintre bijuteriile Coroanei!

„Rege al regilor și Domn al domnilor, binecuvântează, te rugăm, această Coroană, și astfel sfințește pe slujitorul tău, Charles, pe capul căruia o pui astăzi ca semn al maiestății regale, pentru ca el să fie încununat cu harul tău. Amin”, a spus Justin Welby, potrivit The Guardian.

UPDATE 13.40: După momentul ungerii ca rege, Charles al III-lea s-a așezat pe tron și a primit sabia coroanei.

UPDATE 13.20: Numeroşi şefi de state şi de guverne din străinătate, capete încoronate şi membri ai familiei regale extinse a Regatului Unit asistă la ceremonia de încoronare. În schimb, Joe Biden nu a fost prezent. Este pentru prima dată in istoria monarhiei britanice când un preşedinte american nu este prezent la încoronare.

Până acum, conform presei internaţionale, niciun membru al familiei Prinţesei Diana nu este prezent la încoronare.

UPDATE 13.15: Slujba de la Westminster Abbey a început cu „Recunoașterea”. Regele a fost prezentat poporului, conform unei tradiții care datează din epoca anglo-saxonă.

Reverendul Dr. Iain Greenshields, moderator al adunării generale a Bisericii Scoției i-a dat regelui Charles o biblie.

„Pentru a vă păstra mereu în minte legea și Evanghelia lui Dumnezeu ca regulă pentru întreaga viață și guvernare a prinților creștini, primiți această carte, cel mai valoros lucru pe care îl oferă această lume. Aici este înțelepciunea; aceasta este legea regală; acestea sunt oracolele vii ale lui Dumnezeu.”, i-a transmis acesta monarhului.

Slujba are mai multe etape și se estimează că va dura puțin sub două ore.

UPDATE 12.40: Regele Charles a a ajuns la Westminster Abbey pentru slujba de încoronare. Acesta este însoțit de regina consoartă Camila.

UPDATE 12.35: Ducele de Sussex, în vârstă de 38 de ani, a ajuns la Westminster Abbey pentru încoronarea tatălui său, regele Charles și a mamei vitrege, regina Camilla . El a zâmbit în timp ce a intrat cu verii săi în sală, Prințesa Beatrice și Prințesa Eugenie, dar și cu soții lor (VEZI MAI MULTE DETALII AICI)

UPDATE 12.30: Regele Charles al III-lea și soția sa Camilla au plecat de la Palatul Buckingham către Westminster Abbey cu trăsura „Diamond Jubilee”, o caleaşcă trasă de şase cai albi. Zeci de mii de oameni s-au aliniat pe marginea marelui bulevard pentru a urmări procesiunea regală.

UPDATE 12.25: Încoronarea este transmisă live pe canalul oficial de YouTube al Familiei Regale Britanice.

UPDATE 11.40: Regele Charles a sosit la Palatul Buckingham înaintea procesiunii de încoronare. Charles și Camilla au petrecut noaptea trecută luând masa împreună, în privat, la Clarence House.

UPDATE 10.00: Au ajuns primii invitaţi la Westminster Abbey. Potrivit BBC, un grup de aproximativ 20 de membri ai Camerei Lorzilor a intrat înă catedrală, în așteptarea începerii ceremoniei de încoronare. Printre ei se aflau lordul Mandelson și baroneasa Louise Casey, îmbrăcați în tradiționalele lor robe roșii.

Ce se întâmplă în timpul slujbei de încoronare

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va conduce ceremonia. Elementele de bază ale slujbei sunt recunoașterea, jurământul, ungerea, învestitura și încoronarea, urmate de întronare și omagiu. După ce va depune jurământul de încoronare, care este un jurământ de a conduce conform legii, de a exercita dreptatea cu milă și de a menține Biserica Angliei, monarhul este uns cu ulei sfânt de către arhiepiscop. Acest moment este considerat cea mai sacră parte a slujbei și nu a fost televizat în 1953.

Ce va purta regele Charles la ceremonie

Regele va reutiliza mai multe haine istorice purtate de monarhii anteriori, în „interesul durabilității și eficienței”, potrivit Palatului Buckingham.

„Majestatea Sa va reutiliza veșmintele care au fost prezentate în Serviciile de încoronare ale Regelui George al IV-lea în 1821, ale Regelui George al V-lea în 1911, ale Regelui George al VI-lea în 1937 și ale Reginei Elisabeta a II-a în 1953, inclusiv Colobium Sindonis, Supertunica, Mantaua Imperială, Centura Sabiei Încoronării și Mănușa Încoronării”, au mai subliniat reprezentanții palatului.

Și dacă este o sărbătoare regală, desigur că există o procesiune. De fapt, vor fi două pe străzile capitalei britanice, una pentru încoronare, cealaltă după slujbă, când monarhul și membrii familiei regale își vor face apariția pe balcon și vor urmări un zbor a peste 60 de avioane.

Traseul în sine este semnificativ mai scurt decât călătoria de cinci mile a Reginei Elisabeta a II-a până la Westminster Abbey din 1953. De menționat că două trăsuri îi vor transporta pe Charles și Camilla pe 6 mai, în timpul ceremoniei de încoronare de la Londra. Prima, Diamond Jubilee State Coach, construită pentru aniversarea a 80 de ani a Reginei Elisabeta a II-a în Australia, folosită în loc de tradiționala Gold State Coach (cunoscută ca fiind și incomodă) îi va conduce pe cei doi consorți pe drumul spre Westminster Abbey. Trăsura de stat Diamond Jubilee State Coach pare tradițională, însă în realitate este modernă, dotată cu aer condiționat, geamuri electrice și suspensii moderne.
Charles şi Camilla nu vor utiliza decât la întoarcere tradiţionala Gold State Coach, o trăsură fabricată în 1762, decorată cu aur, care îi transportă pe suveranii britanici cu ocazia marilor evenimente. Aceasta a fost întrebuințată la fiecare încoronare începând din 1831.

Pe lângă cele două trăsuri, trei coroane vor fi folosite la încoronarea de la Westminster Abbey. Regele Charles al Marii Britanii va purta Coroana Statului Imperial în timpul ceremoniei, apoi Coroana Sfântului Eduard în timpul întoarcerii la Palatul Buckingham. Cât despre Regina Consort Camilla, aceasta va purta coroana Reginei Maria, străbunica lui Charles.

Când începe procesiunea de încoronare

Încoronarea lui Charles al III-lea este actul care-l legitimează oficial ca monarh al Regatului Unit. Mai mult, este un rit străvechi care simbolizează începutul domniei sale. Coroana Sfântului Eduard a fost purtată ultima dată de regina Elisabeta a II-a, la încoronarea sa în 1953, și a fost scoasă rareori din Turnul Londrei, în cei 70 de ani care au trecut de atunci. Deși a fost realizată în 1661, Regele Charles al III-lea va fi al șaptelea monarh care va purta Coroana Sfântului Eduard. Ceremonia oficială de încoronare este programată să înceapă la ora 13:00, ora României, informează protv.ro.

Avem și o imagine mai clară cu privire la cele aproximativ 2.000 de persoane care se află pe lista de invitați. Ca în cazul multor evenimente, familia este adesea pe primul loc și mulți membri ai familiei regelui Charles și ai Camillei urmează să participe. Regele Charles și Camilla au invitat, în semn de recunoaștere, 850 de reprezentanți ai multor organizații de caritate pe care le susțin.
Cu aproape 4.000 de militari, această operațiune ceremonială va fi cea mai mare de acest gen pentru o generație. „Între managementul mulțimii și securitatea șefilor de stat și a capetelor încoronate, aproape 30.000 de polițiști sunt mobilizați în această săptămână” conform The Telegraph.

De asemenea, vor fi și „lunetiști dislocați pe acoperișuri și sute de camere de supraveghere antrenate pe traseul procesiunii”, iar „Poliția din Londra a făcut cunoscut că nu va avea nicio toleranță față de oricine încearcă să perturbe petrecerea”.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
VIDEO | Părintele Pimen, dezvăluiri despre îngerul păzitor: ”În momentul în care păcătuim se depărtează”
VIDEO | Părintele Pimen, dezvăluiri despre îngerul păzitor: ”În momentul în care păcătuim se depărtează”
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal Real Madrid!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Nu se mai ascunde! Fosta prezentatoare care are procese cu Antena 1 a spus direct din ce câștigă bani
Nu se mai ascunde! Fosta prezentatoare care are procese cu Antena 1 a spus direct...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit o avere în locuințele lor
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi "învaţă" bebeluşul de 9 luni...
O chelneriță din SUA a primit un bacșiș de 10.000 de dolari. A fost concediată la scurt timp
O chelneriță din SUA a primit un bacșiș de 10.000 de dolari. A fost concediată...
Sunt bărbații pe cale de dispariție? Studiu îngrijorător despre cromozomul Y, care determină sexul masculin
Sunt bărbații pe cale de dispariție? Studiu îngrijorător despre cromozomul Y, care determină sexul masculin
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că în ultima vreme cam moţăi...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Ofertă la Auchan: Smart TV cu Android la un preț excelent
Ofertă la Auchan: Smart TV cu Android la un preț excelent
RECORD de ENERGIE! O INOVAȚIE de ultimă oră face FURORI printre...
RECORD de ENERGIE! O INOVAȚIE de ultimă oră face FURORI printre...
Petre Roman, gest emoționant lângă sicriul Mioarei Roman! Ce a adus cu el la capelă, când a venit să-și ia ”adio” de la fosta soție?
Petre Roman, gest emoționant lângă sicriul Mioarei Roman! Ce a adus cu el la capelă,...
„Lipsă de empatie și bun simț”. Mesajul controversat transmis de soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara Roman a decedat. Ce mărturisire a făcut Silvia Chifiriuc
„Lipsă de empatie și bun simț”. Mesajul controversat transmis de soția lui Petre Roman, în...
Ce datorii a lăsat în urmă Mioara Roman: „Sunt bune de plată!”
Ce datorii a lăsat în urmă Mioara Roman: „Sunt bune de plată!”
“El a rămas în sufletul meu cu toate amintirile frumoase. Venea după mine seara și mă ducea în oraș!” Mama Geta, mărturisiri despre relația cu tatăl copiilor
“El a rămas în sufletul meu cu toate amintirile frumoase. Venea după mine seara și...
Imaginile durerii! Sicriul cu trupul neînsuflețit al Mioarei Roman a fost depus la capelă
Imaginile durerii! Sicriul cu trupul neînsuflețit al Mioarei Roman a fost depus la capelă
Vestea momentului! Kamara și Gabriella Nastas s-au căsătorit: „A fost super emoționant. Ceva neprevăzut...”
Vestea momentului! Kamara și Gabriella Nastas s-au căsătorit: „A fost super emoționant. Ceva neprevăzut...”
Putin a dat ordinul ISTORIC! S-a CUTREMURAT planeta. A început azi, 25 februarie
Putin a dat ordinul ISTORIC! S-a CUTREMURAT planeta. A început azi, 25 februarie
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a ascuns niciodată originile
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a ascuns niciodată...
Ce NU ar trebui să dezvălui NICIODATĂ unui program de inteligență artificială (AI)
Ce NU ar trebui să dezvălui NICIODATĂ unui program de inteligență artificială (AI)
O publicaţie britanică a stabilit care sunt cele mai slabe companii aeriene
O publicaţie britanică a stabilit care sunt cele mai slabe companii aeriene
MAESTRE, nu te vom uita! Marele ACTOR s-a stins: A murit cu zâmbetul pe buze
MAESTRE, nu te vom uita! Marele ACTOR s-a stins: A murit cu zâmbetul pe buze
Petre Roman, la căpătâiul Mioarei Roman. Cum și-a luat adio
Petre Roman, la căpătâiul Mioarei Roman. Cum și-a luat adio
Cum arată la interior APARTAMENTUL de 500.000 de euro al lui Jador. Concurentul Survivor România locuiește cu sora lui
Cum arată la interior APARTAMENTUL de 500.000 de euro al lui Jador. Concurentul Survivor România...
Ce decizie a putut lua Oana Roman, chiar înainte de moartea Mioarei Roman, când doctorii îi mai dădeau 10% şanse de supravieţuire
Ce decizie a putut lua Oana Roman, chiar înainte de moartea Mioarei Roman, când doctorii...
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în care a murit Mioara Roman: „Ai călcat-o pe suflet”
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în...
Primele imagini de la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman a venit să-și ia rămas bun de la fosta lui soție
Primele imagini de la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman a venit să-și ia rămas bun...
Ce șanse are Dana Roba ca fruntea să îi fie reconstruită. Verdictul nimicitor al medicilor
Ce șanse are Dana Roba ca fruntea să îi fie reconstruită. Verdictul nimicitor al medicilor