Acasă » LIFE STYLE » Eveniment » Zi istorică în Marea Britanie! Regele Charles al III-lea a fost încoronat! | LIVE UPDATE

Zi istorică în Marea Britanie! Regele Charles al III-lea a fost încoronat! | LIVE UPDATE

De: Ileana Mlădinoiu 06/05/2023 | 12:32
Zi istorică în Marea Britanie! Regele Charles al III-lea a fost încoronat! | LIVE UPDATE
Regele Charles al III-lea/ Foto: Captură Video

La opt luni de la moartea Reginei Elisabeta a II-a, dată la care Charles al Marii Britanii a început oficial să domnească, mai precis pe 6 mai, va avea loc încoronarea propriu-zisă a acestuia, în cadrul unei ceremonii fastuoase, ce îmbină tradițiile străvechi cu privirea către viitor. Regele a optat pentru o ceremonie mai restrânsă, mai scurtă și mai diversă decât încoronarea anterioară organizată pentru mama sa, în 1953. Momentul central al evenimentului constă în așezarea pe istoricul Scaun al Încoronării, cunoscut sub numele de Scaunul Regelui Edward 1, realizat la ordinul lui pentru a păstra Piatra din Scone, pe care a adus-o din Scoția la Westminster Abbey, în 1296.

UPDATE 19.05: După ce Regele Charles al III-lea a fost încoronat, au fost trase 21 de salve de tun în Irlanda de Nord, la castelul Royal Hillsborough din County Down (reședința monarhilor britanici din Irlanda de Nord).

UPDATE 16.30: Imediat după ce Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au fost încoronați la Westminster Abbey, apoi au fost transportați la Palatul Buckingham, cuplul regal a ieșit pe balcon, pentru a saluta mulțimea. Apoi, așa cum este cutuma regală, Regele și Regina au fost primiți la Palat cu trei urale, după ce au ascultat imnul național.

UPDATE 15.00: Sunt trase clopotele Westminister! Regele Charles al III-lea a părăsit Westminister Abbey, purtând încă globul și sceptrul. Procesiunea spre Palatul Buckingham a început, iar Charles și Camilla se află în caleașca cu care vor face drumul.

UPDATE 14.30: Regina consoartă Camilla a fost unsă și încoronată, într-o ceremonie mai simplă, în care nu a depus vreun jurământ.

UPDATE 14.03: Momentul culminant s-a produs! Arhiepiscopul i-a înmânat regelui Charles Coroana Sfântului Edward, cea mai importantă dintre bijuteriile Coroanei!

„Rege al regilor și Domn al domnilor, binecuvântează, te rugăm, această Coroană, și astfel sfințește pe slujitorul tău, Charles, pe capul căruia o pui astăzi ca semn al maiestății regale, pentru ca el să fie încununat cu harul tău. Amin”, a spus Justin Welby, potrivit The Guardian.

UPDATE 13.40: După momentul ungerii ca rege, Charles al III-lea s-a așezat pe tron și a primit sabia coroanei.

UPDATE 13.20: Numeroşi şefi de state şi de guverne din străinătate, capete încoronate şi membri ai familiei regale extinse a Regatului Unit asistă la ceremonia de încoronare. În schimb, Joe Biden nu a fost prezent. Este pentru prima dată in istoria monarhiei britanice când un preşedinte american nu este prezent la încoronare.

Până acum, conform presei internaţionale, niciun membru al familiei Prinţesei Diana nu este prezent la încoronare.

UPDATE 13.15: Slujba de la Westminster Abbey a început cu „Recunoașterea”. Regele a fost prezentat poporului, conform unei tradiții care datează din epoca anglo-saxonă.

Reverendul Dr. Iain Greenshields, moderator al adunării generale a Bisericii Scoției i-a dat regelui Charles o biblie.

„Pentru a vă păstra mereu în minte legea și Evanghelia lui Dumnezeu ca regulă pentru întreaga viață și guvernare a prinților creștini, primiți această carte, cel mai valoros lucru pe care îl oferă această lume. Aici este înțelepciunea; aceasta este legea regală; acestea sunt oracolele vii ale lui Dumnezeu.”, i-a transmis acesta monarhului.

Slujba are mai multe etape și se estimează că va dura puțin sub două ore.

UPDATE 12.40: Regele Charles a a ajuns la Westminster Abbey pentru slujba de încoronare. Acesta este însoțit de regina consoartă Camila.

UPDATE 12.35: Ducele de Sussex, în vârstă de 38 de ani, a ajuns la Westminster Abbey pentru încoronarea tatălui său, regele Charles și a mamei vitrege, regina Camilla . El a zâmbit în timp ce a intrat cu verii săi în sală, Prințesa Beatrice și Prințesa Eugenie, dar și cu soții lor (VEZI MAI MULTE DETALII AICI)

UPDATE 12.30: Regele Charles al III-lea și soția sa Camilla au plecat de la Palatul Buckingham către Westminster Abbey cu trăsura „Diamond Jubilee”, o caleaşcă trasă de şase cai albi. Zeci de mii de oameni s-au aliniat pe marginea marelui bulevard pentru a urmări procesiunea regală.

UPDATE 12.25: Încoronarea este transmisă live pe canalul oficial de YouTube al Familiei Regale Britanice.

UPDATE 11.40: Regele Charles a sosit la Palatul Buckingham înaintea procesiunii de încoronare. Charles și Camilla au petrecut noaptea trecută luând masa împreună, în privat, la Clarence House.

UPDATE 10.00: Au ajuns primii invitaţi la Westminster Abbey. Potrivit BBC, un grup de aproximativ 20 de membri ai Camerei Lorzilor a intrat înă catedrală, în așteptarea începerii ceremoniei de încoronare. Printre ei se aflau lordul Mandelson și baroneasa Louise Casey, îmbrăcați în tradiționalele lor robe roșii.

Ce se întâmplă în timpul slujbei de încoronare

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va conduce ceremonia. Elementele de bază ale slujbei sunt recunoașterea, jurământul, ungerea, învestitura și încoronarea, urmate de întronare și omagiu. După ce va depune jurământul de încoronare, care este un jurământ de a conduce conform legii, de a exercita dreptatea cu milă și de a menține Biserica Angliei, monarhul este uns cu ulei sfânt de către arhiepiscop. Acest moment este considerat cea mai sacră parte a slujbei și nu a fost televizat în 1953.

Ce va purta regele Charles la ceremonie

Regele va reutiliza mai multe haine istorice purtate de monarhii anteriori, în „interesul durabilității și eficienței”, potrivit Palatului Buckingham.

„Majestatea Sa va reutiliza veșmintele care au fost prezentate în Serviciile de încoronare ale Regelui George al IV-lea în 1821, ale Regelui George al V-lea în 1911, ale Regelui George al VI-lea în 1937 și ale Reginei Elisabeta a II-a în 1953, inclusiv Colobium Sindonis, Supertunica, Mantaua Imperială, Centura Sabiei Încoronării și Mănușa Încoronării”, au mai subliniat reprezentanții palatului.

Și dacă este o sărbătoare regală, desigur că există o procesiune. De fapt, vor fi două pe străzile capitalei britanice, una pentru încoronare, cealaltă după slujbă, când monarhul și membrii familiei regale își vor face apariția pe balcon și vor urmări un zbor a peste 60 de avioane.

Traseul în sine este semnificativ mai scurt decât călătoria de cinci mile a Reginei Elisabeta a II-a până la Westminster Abbey din 1953. De menționat că două trăsuri îi vor transporta pe Charles și Camilla pe 6 mai, în timpul ceremoniei de încoronare de la Londra. Prima, Diamond Jubilee State Coach, construită pentru aniversarea a 80 de ani a Reginei Elisabeta a II-a în Australia, folosită în loc de tradiționala Gold State Coach (cunoscută ca fiind și incomodă) îi va conduce pe cei doi consorți pe drumul spre Westminster Abbey. Trăsura de stat Diamond Jubilee State Coach pare tradițională, însă în realitate este modernă, dotată cu aer condiționat, geamuri electrice și suspensii moderne.
Charles şi Camilla nu vor utiliza decât la întoarcere tradiţionala Gold State Coach, o trăsură fabricată în 1762, decorată cu aur, care îi transportă pe suveranii britanici cu ocazia marilor evenimente. Aceasta a fost întrebuințată la fiecare încoronare începând din 1831.

Pe lângă cele două trăsuri, trei coroane vor fi folosite la încoronarea de la Westminster Abbey. Regele Charles al Marii Britanii va purta Coroana Statului Imperial în timpul ceremoniei, apoi Coroana Sfântului Eduard în timpul întoarcerii la Palatul Buckingham. Cât despre Regina Consort Camilla, aceasta va purta coroana Reginei Maria, străbunica lui Charles.

Când începe procesiunea de încoronare

Încoronarea lui Charles al III-lea este actul care-l legitimează oficial ca monarh al Regatului Unit. Mai mult, este un rit străvechi care simbolizează începutul domniei sale. Coroana Sfântului Eduard a fost purtată ultima dată de regina Elisabeta a II-a, la încoronarea sa în 1953, și a fost scoasă rareori din Turnul Londrei, în cei 70 de ani care au trecut de atunci. Deși a fost realizată în 1661, Regele Charles al III-lea va fi al șaptelea monarh care va purta Coroana Sfântului Eduard. Ceremonia oficială de încoronare este programată să înceapă la ora 13:00, ora României, informează protv.ro.

Avem și o imagine mai clară cu privire la cele aproximativ 2.000 de persoane care se află pe lista de invitați. Ca în cazul multor evenimente, familia este adesea pe primul loc și mulți membri ai familiei regelui Charles și ai Camillei urmează să participe. Regele Charles și Camilla au invitat, în semn de recunoaștere, 850 de reprezentanți ai multor organizații de caritate pe care le susțin.
Cu aproape 4.000 de militari, această operațiune ceremonială va fi cea mai mare de acest gen pentru o generație. „Între managementul mulțimii și securitatea șefilor de stat și a capetelor încoronate, aproape 30.000 de polițiști sunt mobilizați în această săptămână” conform The Telegraph.

De asemenea, vor fi și „lunetiști dislocați pe acoperișuri și sute de camere de supraveghere antrenate pe traseul procesiunii”, iar „Poliția din Londra a făcut cunoscut că nu va avea nicio toleranță față de oricine încearcă să perturbe petrecerea”.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Elena Mateescu anunță cum va fi vremea în minivacanța 1 Mai – Paște! Ce ne așteaptă, de fapt
Elena Mateescu anunță cum va fi vremea în minivacanța 1 Mai – Paște! Ce ne...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
S-a dezbrăcat și are milioane de like-uri! Georgina lui Ronaldo, cea mai incendiară apariție
S-a dezbrăcat și are milioane de like-uri! Georgina lui Ronaldo, cea mai incendiară apariție
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Zodiile care în Săptămâna Mare sunt apărate de divinitate. Până la Paști își vor rezolva toate problemele
Zodiile care în Săptămâna Mare sunt apărate de divinitate. Până la Paști își vor rezolva...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Kremlinul spune că „soarta lui Zelenski este pecetluită”. Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”
Kremlinul spune că „soarta lui Zelenski este pecetluită”. Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Dana Roba, atacată dur de tatăl lui Daniel Balaciu: ,, Mi-a vorbit foarte urât și m-a amenințat”. Ce a rugat-o fosta soacră pe vedetă
Dana Roba, atacată dur de tatăl lui Daniel Balaciu: ,, Mi-a vorbit foarte urât și...
Tragedie în România! A MURIT
Tragedie în România! A MURIT
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei care vor să pună masă musculară
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei...
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele:  “Am găsit arsen, plumb și mercur”
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele: “Am găsit arsen,...
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat cu ajutorul fratelui său
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Rezervația unică în Europa care se află în România. Este situată într-un peisaj de vis, în apropiere de un castel
Rezervația unică în Europa care se află în România. Este situată într-un peisaj de vis,...
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok....
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
Laurențiu Reghecampf ar putea fi condamnat la închisoare după ce a lovit-o pe Anamaria Prodan. S-a început urmărirea penală
Laurențiu Reghecampf ar putea fi condamnat la închisoare după ce a lovit-o pe Anamaria Prodan....
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște...
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii