Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Casa Filipescu-Cesianu, o mândrie a Bucureștilor de mai bine de 150 de ani

Casa Filipescu-Cesianu, o mândrie a Bucureștilor de mai bine de 150 de ani

De: Isabela Popescu 25/07/2022 | 22:44
Casa Filipescu-Cesianu, o mândrie a Bucureștilor de mai bine de 150 de ani

Casa Filipescu-Cesianu, reședința avocatului Constantin Cesianu, se află la intersecția dintre Calea Victoriei și Strada Sevastopol. Aceasta este una dintre puținele reședințe aristocratice ale Bucureștilor din perioada la Belle Epoque.

Casa Filipescu – Cesianu se păstrează cu mândrie de mai bine de 150 de ani, deşi a trecut şi prin perioade grele și asta pentru că imobilul a stat închis zeci de ani. În prezent, casa este denumită de mulți specialiști în domeniu o bijuterie arhitecturală, potrivit unui documentar realizat de Gândul.ro.

În secolul al XIX-lea, pe acest teren, boierul Iancu Filipescu a construit o casă de locuit. Filipescu avea una dintre primele cinci familii de proprietari funciari din Valahia, astfel că averea sa era una extrem de mare.Ulterior, fiul cel mare al lui Iancu Filipescu, Constantin Filipescu s-a căsătorit cu Maria Ghika și casa i-a revenit acestuia.

Spre finalul anilor 1880 şi până în anul 1892, împreună cu arhitectul Leonida Negrescu, Constantin Filipescu a restaurat partea din faţă a clădirii, unde în prezent se află „Muzeul Vârstelor”, şi a adăugat corpul secundar din spate, unde se află acum partea administrativă a Muzeului Municipiului Bucureşti. Atunci au fost realizate și decorațiile exterioare și acoperișul imperial, dar și parcul reședinței.

În anul 1935 însă, proprietatea a fost vândută Societății Române de Radiodifuziune. Patru ani mai târziu, societatea a făcut un schimb de proprietăți cu Primăria Municipiului București.

Casa Filipescu-Cesianu  a fost consolidată și restaurată

În perioada anilor 1940-1941 a fost luată hotărârea ca sediul Muzeului Comunal, în prezent Muzeul Municipiului București, să primească reședința Cesianu pentru expozițiile sale, însă din cauza stării deteriorate a imobilului, acesta a fost sediu pentru birouri ale muzeografilor și specialiștilor, dar şi spațiu de depozite, situaţie neschimbată şi pentru perioada 1948-2015.

Ulterior, au fost accesate fonduri europene pentru consolidarea și amenajarea ansamblului, astfel că spațiul a fost restaurat. Proiectul de consolidare, conservare şi restaurare al Casei Filipescu-Cesianu a constat în lucrări de consolidare structurală a corpului principal, recompartimentare şi refuncţionalizare a spaţiului interior, astfel încât fostele încăperi ale casei împreună cu spaţiile nefolosite din subsol şi pod să devină spaţii expoziționale care pot fi vizitate.

Prin acest proces, elementele decorative ale fațadelor au fost reîntregite și readuse la starea inițială ca volumetrie, în timp ce altele au fost înlocuite. Finisajele interioare au preluat elementele specifice caselor boiereşti din secolele XVIII-XIX, în timp ce intervenția de la nivelul tavanelor s-a realizat în lipsa componentei originale, astfel că s-a pliat pe nevoile stricte ale funcțiunii muzeale.

Un detaliu important pentru Casa Filipescu-Cesianu a fost și amenajarea grădinii. Prin acest proces s-a dorit să se creeze un foaier urban care să concentreze activități culturale și să susțină traseul de promenadă pe Calea Victoriei. De altfel, s-a dorit să se păstreze și imaginea de grădină specifică locuințelor boierești din secolele XVII-XIX. Astfel, elementul principal al grădinii a devenit foișorul de lemn ridicat în punctul cel mai înalt al grădinii și care a subordonat restul construcțiilor și aleilor din locul verde.

Pavajele exterioare din piatră, de diferite mărimi şi texturi, au completat legătura dintre arhitectura clasică a casei şi construcţiile noi adăugate ansamblului.

Elementul de identitate al Casei Filipescu-Cesianu a fost întotdeauna acoperișul imperial

Cu toate acestea, elementul de identitate al Casei Filipescu-Cesianu a fost întotdeauna acoperișul imperial, care marchează intersecția străzii Sevastopol cu Calea Victoriei.

După terminarea lucrărilor, abia în anul 2016 a fost organizat un muzeu modern al cărui proiect expozițional a restituit publicului peste 300 de ani de istorie a familiei, copilăriei și a vieții intime. Muzeul Municipiului București a susținut construirea proiectului care să scoată în evidență spațiile intimității, în detaliul vieții de zi cu zi, începând cu secolul al XVIII-lea. Prin intermediul unei vizite în acest muzeu, turiștii pot face o călătorie în timp pentru a observa evoluția interiorului urban, iar un mare interes este destinat zonelor cu expunere a detaliului casnic.

Astfel, imobilul și-a redobândit identitatea și a devenit un reper vizual caracteristic pentru Calea Victoriei.

Documentarea acestui material a fost realizată de GÂNDUL.RO.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Isabela Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență. Și-a început cariera ca reporter, la numai 20 de ani, căpătând experiență ca jurnalist încă din timpul facultății. În trustul de presă Gândul lucrează de trei ani, unde își citeste mai mult
Parteneri
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E total schimbată
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E...
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate, nu va aduce linişte”
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate,...
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a adus sfârșitul
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a...
Trump a anunțat că o pune pe fosta logodnică a fiului său ambasadoare în Grecia. Kimberly Guilfoyle și Donald Jr. s-au despărțit recent
Trump a anunțat că o pune pe fosta logodnică a fiului său ambasadoare în Grecia....
Ce condiții pune Daniel David pentru a candida la președinție VIDEO
Ce condiții pune Daniel David pentru a candida la președinție VIDEO
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad...
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Ce cadou inedit a primit Geta Sterp după nașterea micuțului Vladimir: „Mi-a adus o mulțime de lucruri”. Culiță Sterp și Daniela au făcut cunoștință cu noul membru al familiei
Ce cadou inedit a primit Geta Sterp după nașterea micuțului Vladimir: „Mi-a adus o mulțime...
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
VIDEO Maria Dragomiroiu, despre zilele din adolescență în care vindea țuica făcută de tatăl ei. Cum se descurca artista și câte drumuri făcea pe zi. „Am putut să-mi ajut părinții să-și acopere casa.”
VIDEO Maria Dragomiroiu, despre zilele din adolescență în care vindea țuica făcută de tatăl ei....
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce a traversat printr-un loc nepermis: „Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun”
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce...
Permisul Internaţional de Conducere poate fi luat de 25 de ori mai ieftin. Puţini şoferi ştiu de acest beneficiu
Permisul Internaţional de Conducere poate fi luat de 25 de ori mai ieftin. Puţini şoferi...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, scuze deranjul, sunt soțul fostei tale neveste şi vreau să te întreb ceva...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, scuze deranjul, sunt soțul fostei tale neveste şi vreau să...
Decizia NEAȘTEPTATĂ a Samsung pentru Europa
Decizia NEAȘTEPTATĂ a Samsung pentru Europa
Premieră în astronomie! Imaginea din Cosmos care A ULUIT cercetătorii
Premieră în astronomie! Imaginea din Cosmos care A ULUIT cercetătorii
S-a întâmplat în DIRECT, la Măruță, și chiar și cei din producție au rămas mască! Ce-a putut să răspundă Alexia Eram când a fost întrebată, pe șleau, despre noul ei iubit: ”Ți-am zis eu...” La asta chiar că nu se aștepta nimeni
S-a întâmplat în DIRECT, la Măruță, și chiar și cei din producție au rămas mască!...
Zodiile care intră sub protecția astrelor la final de an. Vor avea parte de prosperitate financiară și noroc pe toate planurile
Zodiile care intră sub protecția astrelor la final de an. Vor avea parte de prosperitate...
Lidl bagă la raft de joi, 12 decembrie, patru produse pentru casă pe care românii se bat să le cumpere. Au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Lidl bagă la raft de joi, 12 decembrie, patru produse pentru casă pe care românii...
Mașinile fi interzise pe șosele. Va fi ordin UE, lege și în România. Când începe
Mașinile fi interzise pe șosele. Va fi ordin UE, lege și în România. Când începe
CÂŞTIGĂTOR MASTERCHEF 2024. S-a rupt tradiţia, cum s-a luat premiul de 75.000 de euro. Scandal uriaş cu Bontea, Dumitrescu şi Scărlătescu
CÂŞTIGĂTOR MASTERCHEF 2024. S-a rupt tradiţia, cum s-a luat premiul de 75.000 de euro. Scandal...
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Legendarul jucător de baseball Rocky Colavito a murit la 91 de ani
Legendarul jucător de baseball Rocky Colavito a murit la 91 de ani
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Veste șoc! Mașinile pe benzină și motorină, interzise din 2025
Veste șoc! Mașinile pe benzină și motorină, interzise din 2025
Motivul pentru care avioanele nu zboară în linie dreaptă. De ce rutele lor sunt mereu curbate
Motivul pentru care avioanele nu zboară în linie dreaptă. De ce rutele lor sunt mereu...
A făcut toate tâmpeniile posibile! Călin Georgescu, analizat fără menajamente după anularea alegerilor prezidenţiale: A vorbit toate prostiile!
A făcut toate tâmpeniile posibile! Călin Georgescu, analizat fără menajamente după anularea alegerilor prezidenţiale: A...
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Jim Carrey revine în lumea filmului după ce anunțase că se retrage: „Am nevoie de bani, sincer”
Jim Carrey revine în lumea filmului după ce anunțase că se retrage: „Am nevoie de...
Zodiile care dau marea lovitură până pe 15 decembrie. 5 nativi își schimbă destinul în bine
Zodiile care dau marea lovitură până pe 15 decembrie. 5 nativi își schimbă destinul în...
Drumul spectaculos din Europa pe care trebuie să îl traversezi măcar o dată în viață. Are peisaje unice care îți taie răsuflarea
Drumul spectaculos din Europa pe care trebuie să îl traversezi măcar o dată în viață....
Ce diferență de vârstă este între Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban. Actrița, în culmea fericirii
Ce diferență de vârstă este între Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban. Actrița, în...
×