Este primăvară și sezonul salatelor delicioase a început. Ce poate să fie mai bun ca o salată de roșii și castraveți, peste care se presară brânză din belșug. Așa s-a gândit și un bărbat din Buzău, așa că a mers la supermarket și a cumpărat trei kilograme de roșii. Însă, atunci când a ajuns acasă și a tăiat una dintre roșii a avut parte de o mare surpriză.
Un bărbat din Buzău a avut parte de o surpriză de proporții după o sesiune de cumpărături la supermarket. Printre altele, acesta a cumpărat și trei kilograme de roșii. Atunci când a venit momentul să taie una dintre roșii bărbatului nu i-a venit să creadă ce a găsit în interior. Inițial a crezut că roșia este plină de viermi, însă s-a înșelat. Se pare că înăuntrul roșiei se aflau germeni de tomate.
Bărbatul din Buzău s-a minunat atunci când a văzut ce ascundea, de fapt, roșia și a luat decizia de a arunca toate cele trei kilograme cumpărate. Știind că în general fructele și legumele sunt tratate chimic pentru a rezistat cât mai mult pe rafturile magazinelor, bărbatul s-a temut pentru sănătatea sa și a preferat să arunce tot.
„Doar trei zile au stat la temperatura camerei, înainte să ne decidem să le consumăm. Soţia a crezut că sunt viermi, însă la o privire mai atentă ne-am dat seama că sunt seminţele încolţite.
Am decis să aruncăm la tomberon toate cele trei kilograme de roşii cumpărate din supermaket. Pur şi simplu nu ştim ce consumăm, cu ce substanţe au fost tratate aceste roşii de le-au făcut să încolţească în asemena mod”, a spus bărbatul.
(CITEȘTE ȘI: ROȘIILE CONTROVERSATE ÎN PIEȚELE DIN ROMÂNIA. SUNT MULȚI ROMÂNI CARE PREFERĂ SĂ NU LE CUMPERE)
Majoritatea roșiilor care ajung în supermarket-urile din România provin din import. Astfel, pentru a rezista întreg procesului de recoltare, transport și depozitare, acestea sunt supuse unui tratament chimic pentru a le prelungi durata de viață. Însă, uneori tratamentul chimic nu funcționează așa cum trebuie, iar roșiile încolțesc.
„Tomatele cu seminţele încolţite au fost recoltate demult, sortate, transportate şi depozitate în România. Netratate corespunzător, nu ar fi rezistat mai mult de zece zile. Arată foarte bine la exterior, însă la interior sămânţa a încolţit.
Iniţial, s-a intervenit chimic însă nu a fost păcălită sămânţa care a simţit că e timpul să germineze şi a transformat roşia într-un produs necomestibil”, spune Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.
Deși o roșie încolțită pare să nu fie nimic grav, specialiștii avertizează că tomatele care ajungă în această stare devin toxice. Încolțirea generează solanină, care este o substanță toxică.
„Încolţirea nu face decât să aducă în roşie cantităţi de solanină, substanţă toxică. Se ştie că tomata este din familia Solanaceelor, iar plantele din această categorie nu pot fi consumate din cauza acestei substanţe, solanina.
În cazul nostru, la roşie, nu sunt cantităţi mari, însă nu recomandăm consumul acestor tomate cu seminţe încolţite”, a mai spus Costel Vânătoru.