Profesorul Vlad Ciurea este cunoscut pentru sfaturile importante pe care le oferă. Recent, medicul neurochirurg a vorbit despre cum funcționează creierul în timpul nopții. Specialistul a precizat că acesta nu se odihnește complet niciodată și a dezvăluit ce părți ale sale rămân active chiar și în timpul somnului.
Există multe păreri legate de pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru a ne menține creierul sănătos. În nenumărate rânduri, medicul neurochirurg Vlad Ciurea a explicat că hrana, deconectarea de la stres, liniștea și odihna sunt pachetul esențial al longevității. Somnul este unul dintre elementele esențiale pentru refacerea organismului. Totuși, specialistul a precizat că unele procese rămân active chiar și atunci când dormim.
Somnul este unul dintre cele mai importante elemente pentru refacerea organismului. Astfel, profesorul Vlad Ciurea a explicat detaliat funcționează creierul în timp ce dormim. Potrivit medicului, acesta nu se odihnește niciodată complet.
Într-adevăr, unele părți ale creierului sunt active în timpul zilei, iar noaptea stau liniștite, ajutând neuronii să se refacă. Cu cât somnul este mai profund, cu atât mai bine, a susținut neurochirurgul.
„Practic, creierul nu se odihnește. Sunt părți din creier care stau liniștite, dar altele funcționează în continuare. Să luăm partea superioară, cupola, acea superbă cupolă a creierului – telencefalul, atât de frumos și bine dezvoltat.
Aceasta funcționează activ în timpul zilei, dar în timpul somnului stă liniștită. Cu cât somnul este mai profund, cu atât acești neuroni stau cuminți și se refac”, a declarat medicul Vlad Ciurea în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.
Renumitul neurochirurg a precizat că unele procese rămân active chiar și în timpul somnului. Conform profesorului Vlad Ciurea cortexul cerebral intră într-o stare de repaus atunci când dormim, însă alte strucuri ale creierului continuă să funcționeze.
Mai exact, medicul a explicat faptul că partea internă este cea care lucrează și atunci când ne odihnim. Aceasta coordonează respirația, circulația, mișcarea lichidelor și endocrinologia. Astfel, creierul asigură buna funcționare a organismului și ne pregătește pentru o nouă zi.
„Ce funcționează? Partea internă. Noi îi spunem partea vegetativă, care conduce respirația, circulația, mișcarea lichidelor, endocrinologia – toate acestea continuă să lucreze. Deci, practic, creierul nu se odihnește niciodată”, a mai explicat specialistul.
Citește și: Fructul care face minuni pentru creier! Vlad Ciurea: „Curăță celula nervoasă, este formidabil”