În România s-a instalat o criză economică majoră de ceva vreme, iar inflația crește de la o lună la cealaltă.. Facturile la energia electrică și gaze au explodat, iar viitorul nu sună deloc bine.
Persoanele care sunt racordate la gaze au două opțiuni: fie dau indexul prin telefon sau online (pe aplicații sau pe site), fie așteaptă citirea contorului de către angajații companiei. În felul acesta este emisă factura, pe o lună, cu suma care trebuie plătită.
Așadar, furnizarea de gaze se face pe baza unui contract în care părțile implicate au mai multe drepturi și obligații. Compania se angajează se distribuie gaze continuu și să repare eventualele probleme de pe rețea, în timp ce persoana fizică semnează că va plăti suma de bani pentru gazele consumate, în fiecare lună.
Un consumator poate să dea indexul cu câte gaze a consumat într-o lună, la telefon sau online. În felul acesta, știe exact cât are de plată înainte să fie emisă factura. Dacă nu face acest lucru, compania va emite o factură estimativă, potrivit indexurilor anterioare, iar la o anumită perioadă de timp angajații acesteia vor veni și vor citi contorul. Drept urmare, va urma o regularizare, iar consumatorul de gaze va ajunge să plătească mai mult sau mai puțin, în funcție de cât a consumat în realitate.
Potrivit site-ului engie.ro (cel mai mare distribuitor de gaze naturale din România), în cazul în care cel ce nu a plătit factura până la data scadentă este persoană fizică, aceasta mai are la dispoziție 15 zile până în momentul în care se deconectează instalaţia. Pentru a reconecta instalaţia la reţea trebuie plătit un tarfi, în funcție de tipul de abonament.
Reluarea furnizării de gaze naturale este realizată în maxim 24 de ore de la data la care se plătește suma restantă. Reconectarea ar urma să fie efectuată de operatorul de distribuţie doar în prezenţa abonatului şi numai cu acordul acestuia.
Din păcate, un raport al „British Petroleum” arată că dacă se menține nivelul actual de extracție rezervele de energie ale României sunt aproape de final, iar gazele naturale se termină în 9 ani, în timp ce petrolul în 22 de ani.
Cercetările arată că în Marea Neagră românească se găsesc aproximativ 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Rămâne de văzut cine va pune mâna pe aceste gaze.