Acasă » Știri » Știri interne » Ce sa faci daca esti dat afara de la locul de munca! Avocatul Cancan.ro te invata unde sa te adresezi

Ce sa faci daca esti dat afara de la locul de munca! Avocatul Cancan.ro te invata unde sa te adresezi

De: Cancan 23/01/2015 | 18:24
Ce sa faci daca esti dat afara de la locul de munca! Avocatul Cancan.ro te invata unde sa te adresezi

In ultimii ani, din cauze economice sau alte motive, foarte multe firme trec la concedierea angajatilor, fie individual, fie colectiv. Nici societatile de stat nu sunt ocolite de disponibilizari. CANCAN.ro te invata cum sa te aperi in aceste cazuri. 

Codul Muncii ocroteste angajaţii în cazul concedierilor abuzive, iar avocatul CANCAN.ro va invata ce este de facut in aceasta situatie.

Astfel, potrivit Codului Muncii, concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca al angajatului din initiativa angajatorului. In linii mari, concedierea se poate face din motive care tin de persoana salariatului, imputabile acestuia, sau din cu totul alte situatii in care nu exista o culpa a angajatului.

Prevederile contractuale trebuie formulate in mod clar
Prevederile contractuale trebuie formulate in mod clar

Situatii clare de concedieri ilegale

Exista situatii clare, prevazute in lege, care interzic expres concedierea:
-pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
-pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, cu afectiuni foarte grave, pana la implinirea varstei de 18 ani;
-pe durata efectuarii concediului de odihna;
-pe durata concediului de maternitate;
-pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
-in timpul concediului medical, incapacitate temporara de munca stabilita prin certificat medical conform legii;
-pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;

contract de munca

In toate situatiile angajatorul trebuie sa emita un preaviz de concediere, cu termen de 20 de zile lucratoare, timp in care angajatul este obligat sa vina la serviciu.

In situatia in care apreciati ca angajatorul v-a nedreptatit  prin concediere si a incalcat conditiile de mai sus, salariatul se poate adresa instantei de judecata. „Contestatia la concediere se depune la tribunalul in raza caruia are domiciliul angajatul, iar hotararea acestuia are o singura cale de atac, la instanta superioara” a explicat avocatul CANCAN.ro, Sabina Hincean. „Este recomandabil sa apelati la un avocat specializat in dreptul muncii, dar nu este obligatoriu. Pe langa contestatie, se depun la dosar copii dupa documente, contractul de munca, decizia de concediere, orice alte inscrisuri care pot proba caracrterul ilegal al concedierii, extrase din prevederile legislative aplicabile. Se indica si martorii care au cunostinta despre presupusele abuzuri ale angajatorului. Daca instanta considera plangerea intemeiata va anula decizia de concediere, iar apoi, in functie de solicitarea salariatului, va dispune reincadrarea pe postul detinut anterior si plata unor compensatii” a explicat avocatul.

Toate prevederile contractului trebuie negociate intre angajator si angajat
Toate prevederile contractului trebuie negociate intre angajator si angajat

Putini dintre salariatii care castiga procesele cu angajatorii aleg sa se intoarca la fostul loc de munca, datorita tensiunilor evidente cu patronatul. Cei mai multi se multumesc cu despagubirile banesti care, in functie de salariul avut si celelalte drepturi de care beneficia angajatul, pot fi importante. „Instanta va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, in perioada de la concediere pana la terminarea procesului. Sentinta se poate ataca la instanta superioara, dar dupa ramanerea definitiva a acesteia, daca angajatorul refuza sa se supuna, se trece la executarea silita, cu ajutorul unui executor judecatoresc” a declarat avocatul Sabina Hincean.

 

Concedierea din culpa angajatului

O situatie de concediere care trebuie dovedita solid de angajator este cea care tine de persoana angajatului. Cazurile clare privesc incalcarea regulilor de disciplina in munca, necorespunderea profesionala, arestarea preventiva pentru mai mult de 30 de zile precum si inaptitudinea fizica sau psihica. In aceasta ultima situatie angajatorul trebuie sa ofere o compensatie baneasca stabilita prin contractul colectiv de munca, sau prin cel individual, in cazul in care contine o astfel de prevedere. Nu se ofera salarii compensatorii in situatia concedierilor pe motive imputabile angajatului. De la sesizarea situatiei sau a cauzei care a determinat concedierea, angajatorul are obligatia legala de a emite decizia de incetare a contractului de munca in termen de 30 de zile.

Potrivit Codului Muncii, concedierea disciplinara nu poate fi dispusa decat dupa aplicarea altor masuri si sanctiuni, mai blande, gradual. Lipsa acestora sau nerespectarea procedurii duce la castigarea litigiului cu angajatorul in instanta, considera avocatul CANCAN.ro. Astfel, daca este vorba de o abatere grava a disciplinei societatii, sau un act repetat, se impune efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile. Mai mult, salariatul trebuie evaluat din punct de vedere al competentelor profesionale, dupa procedura din regulamentul intern al societatii sau, daca exista, cea prevazuta in contractul colectiv de munca.

Avocatul Cancan.ro, Sabina Hincean
Avocatul Cancan.ro, Sabina Hincean

Nu in ultimul rand, decizia de concediere trebuie sa contina si elemente de forma, obligatorii. „Sub sanctiunea nulitatii absolute, adica a anularii acesteia de catre instanta de judecata, decizia trebuie motivata in drept, cu articolele din Codul Muncii si celelalte dispozitii legale aplicabile, dar si in fapt, cu o descriere amanuntita a motivatiei si actiunilor angajatului. Daca nu este intocmita corect, salariatul are sanse de castig in instanta” a mai precizat avocata Hincean.


Concedierea pentru motive neimputabile salariatului

Aceasta este, de altfel, si cea mai raspandita modalitatea de incetare a contractelor de munca din initiativa angajatorului, si care, statistic vorbind, are si sansele cele mai reduse de castig in instanta din partea salariatului. Avocatii considera ca acest fapt depinde, in aceasta situatie, de modalitatea prin care angajatorul dovedeste ca masura concedierii a fost dispusa din ratiuni clare, precum cele economice.

Instanta de judecata are ultimul cuvant in cazul concedierilor ilegale
Instanta de judecata are ultimul cuvant in cazul concedierilor ilegale

Astfel, angajatorul va inchide contractele de munca dupa desfiintarea postului respectiv, prin reorganizarea activitatii societatii, noi concepte de management. „Este vorba de ratiuni de business si ce tin efectiv de activitatea economica, dar desfiintarea postului trebuie sa fie efectiva iar cauza, reala si serioasa” a mai explicat avocatul CANCAN.ro.

Pe langa preavizul prevazut de Codul Muncii, de 20 de zile lucratoare, care poate fi si mai mare daca este stabilit prin contractul individual sau cel colectiv de munca, legea stabileste si masuri active de combatere a somajului, precum notificarea inspectoratului teritorial de munca, consiliere pentru gasirea altui post, asigurarea de suport printr-o agentie de recrutare, etc. In practica, situatiile de acest gen sunt insa destul de rare.

Tribunalele au competente in solutionarea litigiilor de munca
Tribunalele au competente in solutionarea litigiilor de munca

Exista si o alta situatie specifica de concediere colectiva, cea care se aplica in cazul intrarii firmei in insolventa sau in faliment. In aceasta situatie, multe din etapele prevazute la concedierea colectiva sunt eliminate de lege. Angajatii afectati sunt in preaviz de 15 zile lucratoare, cu obligatia firmei de a le plati salariile. Daca nu exista lichiditati in firma, cel putin teoretic, salariatii trebuie sa fie primii despagubiti dupa declansarea procedurilor de faliment, la tribunal.

 

CITESTE SI: 

Te consideri furat la intretinere? Avocatul Cancan.ro te invata ce e de facut!

Cum sa divortezi ieftin si rapid ! Avocatul Cancan.ro te invata cum sa procedezi cand esti hotarat sa ceri separarea de sot

(M.N.)
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Câți euro a luat Alexandra Duli, de la Pro TV, pentru cele 14 săptămâni la Survivor All Stars
Câți euro a luat Alexandra Duli, de la Pro TV, pentru cele 14 săptămâni la...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
WOW! CUM POATE SĂ ARATE! Au apărut primele imagini cu maşina de 2,7 milioane de euro a lui Țiriac! A aşteptat 5 ani să o primească
WOW! CUM POATE SĂ ARATE! Au apărut primele imagini cu maşina de 2,7 milioane de...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă şi-a dat OK-ul
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Adela Popescu vrea să plece definitiv din București! Cum este, de fapt, relația dintre ea și Radu Vâlcan: „Eu eram disperată, distrusă”
Adela Popescu vrea să plece definitiv din București! Cum este, de fapt, relația dintre ea...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi? „Sunt curios care este comportamentul tău când ești cu o persoană la care nu ții atât de mult.”
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
Țara în care s-a deschis un supermarket low-cost: “Toată lumea e binevenită aici”
Țara în care s-a deschis un supermarket low-cost: “Toată lumea e binevenită aici”
Horoscop Camelia Pătrășcanu. Ultimele zile de Mercur retrograd, complicate pentru două zodii!
Horoscop Camelia Pătrășcanu. Ultimele zile de Mercur retrograd, complicate pentru două zodii!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
Predicția ciudată făcută de Nostradamus despre ABDICAREA Regelui Charles. Își încheie sau nu domnia în 2024?
Predicția ciudată făcută de Nostradamus despre ABDICAREA Regelui Charles. Își încheie sau nu domnia în...
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie:
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
Alex Dobrescu a uitat de fosta soție. Bărbatul are o nouă iubită: „Am trecut de la pensia lui Cioran la alocația actualei”
Alex Dobrescu a uitat de fosta soție. Bărbatul are o nouă iubită: „Am trecut de...
Castelul din România care a renăscut din ruine. A fost reabilitat și acum e gata să primească turiști
Castelul din România care a renăscut din ruine. A fost reabilitat și acum e gata...
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent