Salariile din industria de panificație au crescut considerabil în ultima perioadă, însă tot mai puțini români sunt interesați de acest domeniu. Chiar dacă meseriile precum cea de patiser oferă câștiguri importante, multe persoane aleg să caute locuri de muncă sau să plece în străinătate, unde speră să aibă venituri mai mari și să beneficieze de condiții mai bune.
Acest paradox pe piața muncii a adus la o criză de forță de muncă în România, deși renumerațiile au înregistrat creșteri substanțiale. În prezent, salariile variază între 5.000 și 7.000 de lei pe lună, iar în meserii adiacente, cum ar fi cea de covrigar, se câștigă în jur de 5.000 de lei lunar.
Totuși, mulți oameni stau departe de aceste locuri de muncă, motivând condițiile dificile, stresul ridicat sau lipsa de oportunități pentru dezvoltare profesională. Această situație nu se limitează doar la industria de panificație.
În domeniul HoReCa, de exemplu, există un deficit major de personal, cu aproximativ 25.000 de locuri de muncă neocupate, în ciuda faptului că salariile, incluzând și bacșișurile, pot ajunge la 1.700 de euro pe lună pentru un ospătar, potrivit Antena 3 CNN.
În bucătării, personalul de suport, cum ar fi spălătorii de vase, pot câștiga în prezent până la 4.500 de lei pe lună, o sumă semnificativ mai mare decât în anii precedenți. Cu toate acestea, patronii din restaurante și hoteluri întâmpină mari dificultăți în a găsi angajați dispuși să lucreze.
Criza de forță de muncă din industria de panificație este evidentă, cu aproximatv 10.000 de posturi vacante, în ciuda creșterilor salariale de 30-40% în ultimul an. Problema lipsei de personal afectează alte domenii, cum ar fi construcțiile, unde se estimează că lipsesc peste 200.000 de muncitori, deși salariile pentru muncitorii necalificați au ajuns la aproximativ 5.000 de lei lunar.
La fel de căutați sunt și inginerii, pe care companiile îi recrutează direct de pe băncile facultății, oferindu-le salarii de până la 1.000 de euro pe lună. Pentru inginerii cu experiență sau managerii de proiect, veniturile lunare pot ajunge chiar și la 3.500 de euro.
Citește și: Top cele mai bune orașe pentru locuit din România. Pe ce loc se află București și Cluj