Ce se va întâmpla cu alocațiile copiilor. Ce spune premierul

Publicat: 16/07/2020 | 16:17
Ce se va întâmpla cu alocațiile copiilor. Ce spune premierul

Premierul a anunțat astăzi ce se va întâmpla cu alocațiile copiilor. Guvernul României a fost obligat, ieri, de CCR să dubleze alocațiile.

Ludovic Orban a declarat că executivul analizează majorarea alocațiilor, însă este un subiect sensibil deoarece nu există resurse financiare pentru a le dubla imediat. 

„Vom găsi o soluţie împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanţelor. Analizăm variantele pe care le avem la dispoziţie şi vom adopta o variantă care să ducă la creşterea alocaţiilor, dar nu la dublarea imediată pentru că nu există resursele financiare necesare pentru a dubla acum alocaţiile. (…) Obiectivul nostru este ca în maxim două săptămâni să adoptăm această soluţie”, a spus premierul, scrie știrileprotv.ro.

„Sigur că ne dorim creșterea alocații, dar dublarea alocațiilor este greu de susținut financiar. Vom stabili un grafic de creștere progresivă a alocațiilor astfel încât să reușim creșterea așa cum a fost votată dar nu din primul moment ci pentru o perioadă de timp”, a mai declarat Orban, zilele trecute.

Klaus Iohannis decide dacă va promulga legea

Curtea Constituţională a României a decis ieri că legea care anula OUG 2/2020, prin care era amânată până la 1 august dublarea alocaţiilor acordate copiilor, este constituțională. Este vorba de o lege adoptată în Parlament, prin care a fost respinsă OUG 2/2020 adoptată la începutul anului de către Guvern, act normativ care amâna, de la 1 februarie la 1 august, intrarea în vigoare a dublării alocațiilor pentru copii.

Guvernul a dispus o Ordonanță de Urgență prin care a cerut Curții Constituționale să fie amânată dublarea alocațiilor până la data de 1 august, adică peste 15 zile. După respingerea CCR urmează ca președintele Klaus Iohannis să decidă dacă va promulga sau nu legea.

De asemenea, dacă președintele retrimite legea în Parlament, se va ajunge oricum la o amânare în decursul a două săptămâni, Guvernul câștigând astfel timp.