Guvernul, obligat să dubleze alocațiile. Președintele Klaus Iohannis decide dacă va promulga legea

Publicat: 15/07/2020 | 19:46
Guvernul, obligat să dubleze alocațiile. Președintele Klaus Iohannis decide dacă va promulga legea

Guvernul este obligat să dubleze alocațiile copiilor. De la 150 de lei, la 300 de lei, iar în cazul copiilor cu handicap până la 600 de lei. Curtea Constituțională a decis miercuri să respingă cererea Guvernului privind amânarea dublării alocațiilor până la data de 1 august. Astfel, CCR a precizat că legea este constituțională, iar dacă președintele aprobă, copiii vor dispune de suma dublată.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, arată CCR într-un comunicat.

Guvernul a dispus o Ordonanță de Urgență prin care a cerut Curții Constituționale să fie amânată dublarea alocațiilor până la data de 1 august, adică peste 15 zile. După respingerea CCR urmează ca președintele Klaus Iohannis să decidă dacă va promulga sau nu legea.

Klaus Iohannis este cel care decide promulgarea legii

De asemenea, dacă președintele retrimite legea în Parlament, se va ajunge oricum la o amânare în decursul a două săptămâni, Guvernul câștigând astfel timp.

Premierul a declarat în mai multe rânduri că Guvernul nu își permite dublarea alocațiilor. Orban a mai spus că își dorește creșterea alocațiilor, însă această creștere va fi făcută progresiv.

„Sigur că ne dorim creșterea alocații, dar dublarea alocațiilor este greu de susținut financiar. Vom stabili un grafic de creștere progresivă a alocațiilor astfel încât să reușim creșterea așa cum a fost votată dar nu din primul moment ci pentru o perioadă de timp”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a precizat că Guvernul a atacat legea la CCR pentru că nu au fost precizate sursele de finanțare.