Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Ce trebuie să faci dacă zborul tău a fost anulat în ultimul moment? Toți pașii pe care trebuie să îi urmezi

Ce trebuie să faci dacă zborul tău a fost anulat în ultimul moment? Toți pașii pe care trebuie să îi urmezi

De: Rebecca Boboc 29/06/2022 | 14:11
Ce trebuie să faci dacă zborul tău a fost anulat în ultimul moment? Toți pașii pe care trebuie să îi urmezi
Bilet de avion Sursă foto: Pixabay

În cazul în care ți s-a anulat zborul în ultimul moment sau o să te confrunți cu această situație vreodată, trebuie să știi că ai anumite drepturi, iar companiile aeriene sunt obligate să le respecte. Află care sunt acestea și ce trebuie să faci în cazul în care pățești așa ceva.

Planurile pasagerilor pot fi date peste cap foarte ușor, atunci când unul dintre zboruri este anulat înainte cu doar câteva zile de la data decolării sau mai rău înainte cu câteva ore. Află tot ceea ce trebuie să faci atunci când te confrunți cu o asemenea situație.

CITEȘTE ȘI: INCREDIBIL! CE I-A FĂCUT UN BĂRBAT IUBITEI SALE ÎN AVION. IMAGINILE AU AJUNS IMEDIAT PE FACEBOOK

Ce obligații au companiile aeriene, în cazul unei anulari de zbor sau a unei întârzieri

Potrivit regulamentului Parlamentului European al Consiliului Uniunii Europene cu privire la anularea sau întârzierea zborului, companiile aeriene au obligația de a oferi pasagerilor să aleagă una dintre următoarele variante:

  1. Rambursarea prețului biletului
  2. Redirecționarea către destinația finală cu prima ocazie
  3. Redirecționarea la o dată ulterioară agreată de călător în condiții de transport comparabile și în funcție de locurile disponibile

Călătorii trebuie să aleagă una dintre cele trei variante menționate mai sus, însă în funcție de distanța de zbor și de întârzierea înregistrată în raport cu ora de sosire prevăzută inițial pot să primească și despăgubiri suplimentare.

Dacă cei care călătoresc se află pe aeroport și optează pentru redirecționare, au dreptul la mese și băuturi răcoritoare, iar în funcție de timpul de așteptare au dreptul și la două apeluri telefonice, mesaje sau e-mailuri.

În cazul în care redirecționarea are loc a doua zi, călătorii au dreptul la cazare peste noapte și, în funcție de circumstanțe, pot primi compensații financiare.

În cazul în care călătorii au fost informați de anularea zborului cu mai puțin de 14 zile înainte de data programată a plecării au dreptul la despăgubiri.

Pe de altă parte, dacă zborul a fost anulat din cauze extraordinare, care nu au putut fi evitate, compania aeriană nu trebuie să plătească despăgubiri călătorilor.

Printre evenimentele care pot fi considerate circumstanțe extraordinare se numără deciziile de gestionare a traficului aerian, instabilitatea politică, riscurile la adresa securității și condițiile meteo nefavorabile.

Ca să dovedească anularea zborului din cauze extraordinare, compania aeriană trebuie să arate extrase din jurnale de bord sau rapoarte referitoare la incidente. Compania aeriană trebuie să ofere aceste dovezi organismului național competent, precum și pasagerilor vizați, în conformitate cu dispozițiile naționale privind accesul la documente

Despăgubiri pe care le pot primi călătorii

În cazul în care distanța de zbor este mai mică de 1.500 de km, călătorii primesc o despăgubire de 250 de euro. Dacă distanța de zbor este între 1.500 și 3.500 de km, călătorii primesc o despăgubire de 400 de euro. Iar dacă distanța de zbor este mai mare de 3.500 de km, călătorii primesc o despăgubire de 600 de euro.

Avioane Sursă foto: Pixabay

Drepturile pasagerilor în caz de anularea sau întârzierea zborului

Conform regulamentului Parlamentului European al Consiliului UE cu privire la anularea sau întârzierea zborului, drepturile pasagerilor se aplică în următoarele situații:

  • Dacă zborul se face pe teritoriul UE (indiferent dacă zborul este operat de o companie din UE sau din afara UE)
  • Dacă decolarea se face de pe un aeroport din UE către o țară din afara Uniunii, indiferent dacă zborul este operat de o companie din UE sau din afara UE
  • Dacă aterizarea se face pe un aeroport din UE venind din afara Uniunii, iar cursa este operată de o companie din UE.

În acest context, UE înseamnă cele 27 de state membre, inclusiv Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin (Antilele Franceze), Azore, Madeira și Insulele Canare.

În cazul în care compania aeriană nu oferă posibilitatea de a alege între rambursare și redirecționare, ci decide să ramburseze prețul biletului inițial, călătorii au dreptul la o rambursare suplimentară a diferenței de preț dintre biletul nou și cel inițial.

Dacă zborul de plecare și zborul de întoarcere au fost rezervate separat și sunt operate de companii diferite iar zborul de plecare se anulează, călătorii au dreptul la rambursare doar pentru zborul anulat.

VEZI ȘI: INCIDENT BIZAR ÎNTR-UN AVION. O FEMEIE A CĂLCAT, LA PROPRIU, MAI MULȚI PASAGERI, DUPĂ CE A VRUT SĂ AJUNGĂ LA GEAM: ”A ŢINUT-O TOT AŞA TIMP DE ŞAPTE ORE, CÂT A DURAT ZBORUL”

Dacă cele două zboruri sunt operate de companii diferite, dar sunt incluse pe aceeași rezervare, dacă se anulează zborul de plecare, călătorii au următoarele drepturi:

  1. Despăgubire
  2. Posibilitatea de a alege între rambursarea prețului întregului bilet (dus-întors) și redirecționare pentru zborul de plecare

Cum îți recuperezi banii de la compania aeriană

Pentru cine nu știa asta, costul biletului trebuie rambursat în 7 zile de la anularea zborului. Plata unei despăgubiri depinde de motivul pentru care a fost anulat zborul, dar normele UE nu prevăd un termen-limită pentru efectuarea acesteia.

În mod alternativ, companiile aeriene pot oferi despăgubiri și prin intermediul cupoanelor de călătorie sau al altor servicii, dar numai cu acordul semnat al pasagerului.

Cele mai frecvente greșeli la rezervarea biletelor de avion

În momentul în care călătorii se decid să meargă cu avionul, trebuie să fie atenți când rezervă biletele, deoarece se pot produce anumite greșeli. Greșelile minore pot fi verificate de către agenția de bilete împreună cu persoana în cauza și pot fi corectate ulterior. Însă, există și greșeli care nu pot fi corectate și care pun călătorii în situația în care li se poate anula zborul.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Lucrează în Mass-Media de mai bine de 8 ani. Este redactor la CANCAN.RO din anul 2021.
Parteneri
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu se sfiește să pozeze provocator, la 46 de ani
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu...
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Marina Almășan, mesaj dur pentru ultima soție a lui Victor Socaciu, la 3 ani de la decesul artistului: „Nu fac parastas, las pe seama văduvei, a fost coană preoteasă”. Cum își alină dorul și suferința
Marina Almășan, mesaj dur pentru ultima soție a lui Victor Socaciu, la 3 ani de...
FCSB și Europa League: Cum rescrie istoria fotbalului european
FCSB și Europa League: Cum rescrie istoria fotbalului european
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te îngrijorezi”
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te...
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina. Au fost activate forțele aeriene
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina....
VIDEO&FOTO Noi imagini din satelit. Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
VIDEO&FOTO Noi imagini din satelit. Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și...
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Ce a apărut la locul tragediei din Ploiești, acolo unde Armando și Mihai și-au găsit sfârșitul mult prea devreme. Prietenii și apropiații sunt încă în stare de șoc
Ce a apărut la locul tragediei din Ploiești, acolo unde Armando și Mihai și-au găsit...
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești, se întorc în țară după tragedie: „Mama lui nu ştie că a murit”
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești,...
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a arătat, de fapt, din ce e format prânzul ei. „E foarte greu, dar să știți că reușesc.”
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a...
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte...
Curier bătut cu bestialitate de doi indivizi în Cluj-Napoca, sub ochii trecătorilor. Scenele şocante au fost filmate
Curier bătut cu bestialitate de doi indivizi în Cluj-Napoca, sub ochii trecătorilor. Scenele şocante au...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă butelia!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Ce spune ȘTIINȚA despre oamenii cărora nu le place să citească
Ce spune ȘTIINȚA despre oamenii cărora nu le place să citească
Wow! La asta chiar nu se aștepta nimeni! Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, s-a fotografiat dezbrăcată în zăpadă: „Are un efect sedativ și...”. Explicația care i-a surprins pe toți
Wow! La asta chiar nu se aștepta nimeni! Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, s-a...
Sfatul zilei pentru duminică, 15 decembrie 2024. Dragoste pentru Săgetător
Sfatul zilei pentru duminică, 15 decembrie 2024. Dragoste pentru Săgetător
Ce este, de fapt, scorul FICO. Băncile îți pot refuza împrumutul, deși salariul este bun și aveți un istoric de credit fără probleme
Ce este, de fapt, scorul FICO. Băncile îți pot refuza împrumutul, deși salariul este bun...
Ion Iliescu este furios. Decizia lui Călin Georgescu i-a lăsat mască pe toți. A fost înregistrat
Ion Iliescu este furios. Decizia lui Călin Georgescu i-a lăsat mască pe toți. A fost...
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Decizia care se pregătește chiar acum în România
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Decizia care se pregătește chiar acum în România
O nouă taxă obligatorie. Intră în vigoare în 2025
O nouă taxă obligatorie. Intră în vigoare în 2025
Ce salariu lunar primește un casier în magazinele LIDL din România, acum, în decembrie 2024
Ce salariu lunar primește un casier în magazinele LIDL din România, acum, în decembrie 2024
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara...
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el:
Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el: "Dacă te întâlnești cu el, vorbește...
Orașul din România în care au început să se mute mulți oameni. Era aproape mort, dar au apărut fabrici, magazine și companii. Sunt locuri de muncă, e aproape de București și casele sunt încă ieftine
Orașul din România în care au început să se mute mulți oameni. Era aproape mort,...
Animalul rar care a fost observat pe teritoriul României. Are un obicei ciudat de la care nu se abate niciodată
Animalul rar care a fost observat pe teritoriul României. Are un obicei ciudat de la...
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul milionar, șocantă
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul...
×