Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână a Postului Paştelui și o perioadă plină de semnificații. Credincioșii au mare grijă să respecte toate obiceiurile străvechi în speranța că vor avea noroc. Află, în articol, ce trebuie să faci pentru a atrage abundența și a fi ferit de boală.
Luni, 14 aprilie 2025, începe Săptămâna Mare, perioada care amintește de patimile lui Iisus Hristos și care îi pregătește pe oameni pentru una dintre cele mai importante sărbători din calendarul bisericesc, Învierea. În această zi se face pomenirea fericitului Iosif cel preafrumos și a smochinului care s-a uscat prin blestemul Domnului. De asemenea, creștinii încep curățenia astfel încât gospodăriile să fie pregătite pentru Paște.
Citește și: Când NU se spală în Săptămâna Mare. Singurele 2 zile în care ai voie să îți cureți hainele
Marți, 14 aprilie, se face pomenirea Pildei celor zece fecioare din Sfânta Evanghelie, pe care Hristos le-a povestit-o celor 12 ucenici ai săi. Astfel, Mântuitorul a vrut să arate importanța pregătirii pentru judecata de apoi. Cunoscută și sub denumirea de Marțea Seacă, și această zi este dedicată treburilor casnice.
De Sfânta și Marea Miercuri se face pomenire de femeia cea păcătoasă care a uns cu mir pe Domnul. Și această zi este plină de semnificații. De asemenea, este ultima în care credincioșii mai pot spăla haine. Oamenii trebuie să termine treburile gospodărești, potrivit tradiției populare.
În Joia Mare, sunt prăznuite patru lucruri – spălarea picioarelor, Cina cea de taină, Rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vânzarea şi prinderea Domnului. În această zi, credincioșii vopsesc ouăle de Paște și încep pregătirea bucatelor de sărbători.
Vinerea Mare are cea mai puternică semnificație dintre toate zilele din Săptămâna Patimilor pentru că reprezintă momentul în care a avut loc răstignirea lui Iisus pe cruce și moartea lui pentru salvarea oamenilor de păcate. Așadar, precum întreaga perioadă de Paște, și această zi este marcată de obiceiuri și tradiții.
În Vinerea Mare, în biserici, are loc denia Prohodului Domnului. Se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare. I se mai spune și Vinerea Seacă, fiind o zi de mare doliu a creștinătății.
De asemenea, unii oameni aleg să țină post negru pentru că, potrivit tradiției, vor fi sănătoși tot anul. Pe tot parcursul zilei, nu mănâncă și nu bea nimic. O altă tradiție respectată în unele localități din România spune că nu este bine să te speli în Vinerea Mare.
De Sâmbăta Mare, în biserici se face pomenire de Îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad. Aceasta este ultima zi înainte de Paște, iar oamenii se pregătesc pentru slujba mare de Înviere.
Citește și: Atenție la alimentele de Paște! Ce trebuie să verifici înainte să cumperi. Așa eviți pericolul!