VARIETATE. Cramele romanesti ofera vinuri pe gustul fiecaruia si pentru toate buzunarele Craciunul este marcat printr-o masa bogata, de pe care nu trebuie sa lipseasca friptura, colacii, sarmalele, cozonacul, fructele, pestele, dulciurile, dar, mai ales, un vin bun. Tot romanul vrea sa aiba pe masa de Sarbatori, alaturi de bucatele traditionale, un vin de calitate. Ca regula generala, vinul trebuie ales in functie de intensitatea aromei si de mancarea servita. Pentru aromele mai delicate si pentru uimpluturile simple se alege un vin mai usor, iar pentru aromele bogate, un vin mai tare. Producatorii de vinuri carora, in aceasta perioada, le cresc vanzarile cu cel putin 40%, ne recomanda sa bem un Merlot la friptura de porc, Feteasca neagra la sarmale si neaparat Pinot Gris, daca in farfurii avem peste. Piftia se uda din plin cu Pinot Noir, iar daca preferam o friptura de curcan in locul celei de porc, alegem Chardonnais alb. Masa de Craciun se incheie musai cu o felie de cozonac, alaturi de care merge foarte bine o Babeasca sau un Burgund usor demisec. De pe masa oricarui roman nu trebuie sa lipseasca nucile, care au o simbolistica mai complexa, cu trimitere la rezistenta in timp, la samanta care nu se pierde. (M.P.)