Chile, zguduit din nou de trei seisme puternice. Dupa un cutremur de 7,8 grade, au urmat doua replici foarte mari

Publicat: 03/04/2014 | 07:47
Chile, zguduit din nou de trei seisme puternice. Dupa un cutremur de 7,8 grade, au urmat doua replici foarte mari

utremure succesive în Chile, cu magnitudine de peste 7, după cel de miercuri care a avut o magnitudine de 8.2. În urma seismului cel puiţin şase persoane şi-au pierdut viaţa.

Cutremure puternice în Chile. După zeci de replici cu magnitudini între 3 şi 5, miercuri au avut loc trei cutremure puternice în zonă, cu magnitudine de peste 7. Un puternic cutremur de magnitudine 7,8 a lovit
nordul Chile miercuri seară, a anunţat Institutul de geofizică al Statelor Unite USGS, citat de Reuters.

Seismul, cel mai mare dintr-o serie de replici urmate unui cutremur foarte puternic şi mortal de magnitudine 8,2 ce a lovit cu o zi înainte, a fost localizat la 19 km sud de portul Iquique, la o adâncime relativ mică de 20 km, potrivit USGS. El a anunţat mai devreme magnitudinea cutremurului de 7,4.

Centrul de Alertă la Tsunami pentru Pacific a anunţat că nu există nicio ameninţare extinsă de tsunami, dar că acest ultim cutremur ar putea genera un tsunami local.

Biroul de urgenţă din Chile a declarat că a ordonat o evacuare preventivă a zonelor de coastă. Nu au existat rapoarte imediate asupra unor posibile victime sau pagube. Agenţia EFE precizează la rândul ei că acest ultim cutremur a avut magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter şi a lovit nordul extrem al Chile, potrivit unor diferite surse.

Potrivit Serviciului de Seismologie al Universităţii din Santiago de Chile, seismul s-a produs la 22.58 ora locală miercuri /2.58 GMT joi

Un cutremur cu magnitudine de 8,2 a zguduit marţi seară nordul Chile, determinând Serviciul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să ordone evacuarea coastelor de nord ale ţării din cauza unui risc de tsunami. Autorităţile au emis alertă de tsunami în Chile, Ecuador, Peru şi Honduras. Preşedintele chilian Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofă naturală în regiunile Arica şi Tarapacan.

Peste 900.000 de persoane au fost evacuate în noaptea de miercuri spre joi în Chile de-a lungul zonei de coastă, potrivit Serviciului naţional pentru situaţii de urgenţă.

Preşedintele Michelle Bachelet a declarat starea de catastrofă naturală în nordul ţării şi a anunţat că se va deplasa miercuri în cele mai afectate zone. Ea a decis să trimită armata în aceste zone, pentru a asigura menţinerea ordinii şi a securităţii, astfel încât să fie evitată situaţia din 2010, când numeroase jafuri au avut loc în urma unui seism.

 

Citește și...