Bunicile noastre nu intrau niciodata in panica daca observau mici semne de guturai, de "rosu in gat" sau de indispozitii digestive. Ele dadeau fuga in camara sau in gradina si pregateau ceaiuri parfumate, siropuri delicioase si eficiente sau infuzii cu care stropeau compresele. Bunicile, dar si medicii in varsta, mai ales cei care profeseaza in mediul rural, cunosc aceste leacuri, iar cimbrul este de nelipsit din tratamentele lor. Conform specialistului nostru, Lucretia Gutila, acest condiment este miraculos!
„Cimbrul are foarte multe intrebuintari, atat in arta culinara, cat si in industria farmaceutica. In evul mediu, cavalerii care participau la turniruri purtau asupra lor crengute de cimbru pentru mentinerea curajului pe toata durata competitiei”, ne povesteste Lucretia Gutila. Cimbrul ofera o aroma deosebit de apetisanta si placuta, fiind folosit de gospodine in mancarurile traditionale romanesti. „Ce nu realizam este ca, in momentul degustarii acestor mancaruri, efectul curativ al cimbrului combate balonarile, debuturile indigestiei, stresul, raceala, infectiile. Cimbrul reuseste sa fie un remediu atat de eficient, fiind o planta cu mare potential antiseptic! De exemplu, uleiul esential de cimbru este de 20 de ori mai puternic ca dezinfectant decat fenolul”, ne-a mai spus specialistul CANCAN. Bunicile prepara sirop de tuse astfel: Se iau 40 de grame de cimbru proaspat si tocat marunt, se fierb in circa 900 ml de apa, la foc mic si tinand vasul acoperit, timp de 20 minute. Se strecoara infuzia obtinuta in alt vas si se continua fierberea la foc mic, pana se obtine un concentrat de circa 200 ml. Se adauga in acest concentrat 450 grame de miere sau zahar, amestecand usor timp de un minut. Se ia vasul de pe foc si se lasa siropul la racit, apoi se pune intr-o sticla foarte curata si se foloseste pentru calmarea tusei in doze de 2 lingurite de 3-4 ori/ zi.