Home » Stiri » Stiri interne » Copii din Germania, ținuți în sclavie în Maramureș. Rețeaua de trafic de minori, care funcționa de cinci ani, a fost distrusă

Copii din Germania, ținuți în sclavie în Maramureș. Rețeaua de trafic de minori, care funcționa de cinci ani, a fost distrusă

De: Romana Anghel 27/08/2019 | 17:21
Copii din Germania, ținuți în sclavie în Maramureș. Rețeaua de trafic de minori, care funcționa de cinci ani, a fost distrusă

Procurorii D.I.I.C.O.T.  – Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş și Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, au făcut opt percheziţii în oraşul Vişeu de Sus şi în comuna Leordina, din județul Maramureş. Cauza a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal. (VEZI ȘI: CETĂȚEAN BRITANIC URMĂRIT PENTRU TRAFIC DE MINORI, PRINS ÎNTR-O LOCALITATE DIN JUDEȚUL ARAD)

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, un număr de opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană”, arată reprezentanții DIICOT.

„Educați” prin lipsire de libertate

În realitate, tinerii au fost lipsiți de libertate, li s-a interzis să comunice cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorități române. Sub pretextul unui așa-zis „program de reeducare”, copiii erau obligați să muncească până la epuizare în gospodăriile unor localnici aflați în anturajul cetățeanului german, care, de altfel, a și conceput acel „program de reducare”. Minorii, mai arată documentul făcut public de DIICOT, au fost supuși unor munci peste capacitățile lor, practicându-se asupra lor metode umilitoare, degradante, au fost ținuți, efectiv, în stare de sclavie, agresați și amenințați.

„În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis «arest», exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de «pedeapsă» menită să «educe» comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim”, precizează anchetatorii.

Aşa-zisul program social (finanţat de către statul german) fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană  este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021. (CITEȘTE AICI: “NU MAI ȚINE LINIA OCUPATĂ” A APĂRUT DISCUȚIA TELEFONICĂ DINTRE ALEXANDRA DIN CARACAL ȘI POLIȚISTUL CARE A PRELUAT APELUL DE LA OPERATORUL STS)

În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.

În realitate, victimele au fost excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le-au fost întrerupte tratamentele medicale pe care le aveau prescrise ca terapie, li s-au confiscat actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi au fost supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă re-educare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie, mai arată procurorii DIICOT.

Banii pentru proiect, deturnați

„Din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect sunt deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi sunt însuşite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate.

Menţionăm faptul că, o parte dintre minorii abuzați au fost identificați și încredinţaţi spre instituţionalizare temporară, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş”, susțin procurorii.

Dosarul înregistrat la DIICOT Maramureș a fost preluat de către D.I.I.C.O.T – Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate.

Cazul, expus în presă în urmă cu 13 ani

Cu nu mai puțin de 13 ani în urmă, presa locală relata despre un abuz asupra unui minor chiar din acest caz. Potrivit vasiledale.ro, un copil din centrul respectiv de reeducare a reușit să evadeze și a ajuns în Baia Mare, unde a fost găsit de un bărbat, care a avut grijă de el și i-a făcut publică povestea.

„Copilul neamț a spus că se numește Beniamin și că a fost adus în Maramureș încă de anul trecut. De atunci, a trăit într-o casă izolată aflatăîn cătunul Valea Vinului, aparținător de orașul Vișeu de Sus, împreună cu alți tineri germani. O vreme a fost trimis să lucreze în gospodăria unei familii din comuna Ieud. Au fost puținele momente în care a putut să ia contact cu lumea, pentru că, în rest, a fost nevoit să stea departe,într-un loc uitat de Dumnezeu.

Beniamin a povestit că a fost bătut și că a vrut să fugă cât mai departe de Maramureș. Nu este pentru prima dată când încearcă să scape din «închisoarea» sa. A mai avut câteva tentative de evadare, însă de fiecare dată a fost prins și adus înapoi. Ultima dată a ajuns până în vamă la Petea. Le-a spus celor cu care a stat de vorbă că nu mai poate îndura viața de aici și că îți dorește să plece din România cât mai repede. Marți el era însă tot în casa de corecție”, începea articolul care poate fi găsit aici.

Procurorii DIICOT au mai precizat că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Opt suspecți, trei mandate de aducere

Banii ridicați de anchetatori

Potrivit Inspectoratului de Poliție al JudețuluiMaramureș, opt bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 61 de ani, sunt bănuiți că ar fi supus minori la munci epuizante, i-ar fi lipsit de libertate și le-ar fi interzis să ia legătura cu familiile, cu alte persoane ori cu autoritățile.

Astăzi, au fost puse în executare nouă mandate de percheziții domiciliare și trei mandate de aducere pentru cei în cauză, doi dintre aceștia fiind cetățeni germani. Totodată, au fost ridicate documente pentru probarea activității infracționale și sume de bani.

În prezent, patru minori și un major au fost încredințați spre instituționalizare temporară D.G.A.S.P.C. Maramureș, urmând a fi clarificată situația tuturor minorilor.

Parteneri
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un timp atât de scurt
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Bianca Drăgușanu a publicat imagini cu Claudia Pătrășcanu GOALĂ! Aceasta se iubește cu un bărbat de 50 de ani. Dezvăluri explozive
Bianca Drăgușanu a publicat imagini cu Claudia Pătrășcanu GOALĂ! Aceasta se iubește cu un bărbat...
BOMBĂ! Câți bani câștigă Cheloo pentru concertele în București. Suma este mult mai mare pentru provincie
BOMBĂ! Câți bani câștigă Cheloo pentru concertele în București. Suma este mult mai mare pentru...
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac!  Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Răsturnare de situaţie legată de DIVORŢ! Anamaria Prodan a dat cărţile pe faţă
Răsturnare de situaţie legată de DIVORŢ! Anamaria Prodan a dat cărţile pe faţă
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
Ceaiurile mai puternice ca orice pastilă pentru durerea de gât. Perfecte în caz de COVID, gripă sau răceală
Ceaiurile mai puternice ca orice pastilă pentru durerea de gât. Perfecte în caz de COVID,...
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai fost una la fel
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
Tatăl lui George Simion de la AUR, condamnat penal pentru că a bătut cinci polițiști! Detalii uluitoare din dosar. 'E bătăușul cartierului!'
Tatăl lui George Simion de la AUR, condamnat penal pentru că a bătut cinci polițiști!...
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Chef Sissoko după ce a murit. Toți au rămas șocați: “Citești și nu îți vine sa crezi”
Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Chef Sissoko după ce a murit....
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în casă
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Descoperire ȘOC despre vaccinul Pfizer! Israel a anunțat acum efectul BOMBĂ
Descoperire ȘOC despre vaccinul Pfizer! Israel a anunțat acum efectul BOMBĂ
Se închide România. Restricțiile dure care se pregătesc au ieșit la iveală
Se închide România. Restricțiile dure care se pregătesc au ieșit la iveală
Românii vor avea INTERZIS de LUNI! Măsuri draconice intră în vigoare! CNSU discută noile restricții!
Românii vor avea INTERZIS de LUNI! Măsuri draconice intră în vigoare! CNSU discută noile restricții!
Fiica unui mare sportiv era live când s-a întâmplat „dezastrul”. Fanii au încremenit, iar ea a crezut că moare de rușine
Fiica unui mare sportiv era live când s-a întâmplat „dezastrul”. Fanii au încremenit, iar ea...
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
O reţea de socializare populară îşi va schimba numele. Care va fi acesta
O reţea de socializare populară îşi va schimba numele. Care va fi acesta
Anamaria Prodan, replică acidă în urma declarațiilor Marianei Pfeiffer. Ce a avut de spus impresara, după ce prima soție a lui Laurențiu Reghecampf a acuzat-o că i-a destrămat căsnicia?
Anamaria Prodan, replică acidă în urma declarațiilor Marianei Pfeiffer. Ce a avut de spus impresara,...
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Produsele cu REDUCERI MARI la Lidl! Ce poți cumpăra mai ieftin în weekend
Produsele cu REDUCERI MARI la Lidl! Ce poți cumpăra mai ieftin în weekend
Sunt imaginile momentului! Vlăduța Lupău s-a întâlnit cu Neymar la doar câteva zile după ce a câștigat tricoul său la licitație
Sunt imaginile momentului! Vlăduța Lupău s-a întâlnit cu Neymar la doar câteva zile după ce...
Polițiștii Secției 10 au descins acasă la un băiat de 5 ani: Nu au greșit adresa! Cum a reacționat copilul
Polițiștii Secției 10 au descins acasă la un băiat de 5 ani: Nu au greșit...
Alexandru Rafila, despre noile măsuri: Dacă închidem școala și ținem mall-urile deschise, nu am făcut nimic
Alexandru Rafila, despre noile măsuri: Dacă închidem școala și ținem mall-urile deschise, nu am făcut...
Isărescu cutremură piaţa imobiliară: avansul creşte la 25%
Isărescu cutremură piaţa imobiliară: avansul creşte la 25%
Veşti proaste: După Delta, o nouă tulpină de COVID îngrozeşte medicii şi face ravagii
Veşti proaste: După Delta, o nouă tulpină de COVID îngrozeşte medicii şi face ravagii
Oana Zăvoranu, reacție neașteptată la aflarea divorțului dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf!
Oana Zăvoranu, reacție neașteptată la aflarea divorțului dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf! "Știu totul...
Dezvăluiri BOMBĂ! Cine este de fapt iubitul lui Denise Rifai
Dezvăluiri BOMBĂ! Cine este de fapt iubitul lui Denise Rifai
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de...