Home » Stiri » Stiri interne » Copii din Germania, ținuți în sclavie în Maramureș. Rețeaua de trafic de minori, care funcționa de cinci ani, a fost distrusă

Copii din Germania, ținuți în sclavie în Maramureș. Rețeaua de trafic de minori, care funcționa de cinci ani, a fost distrusă

De: Romana Anghel 27/08/2019 | 17:21
Copii din Germania, ținuți în sclavie în Maramureș. Rețeaua de trafic de minori, care funcționa de cinci ani, a fost distrusă

Procurorii D.I.I.C.O.T.  – Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş și Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, au făcut opt percheziţii în oraşul Vişeu de Sus şi în comuna Leordina, din județul Maramureş. Cauza a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal. (VEZI ȘI: CETĂȚEAN BRITANIC URMĂRIT PENTRU TRAFIC DE MINORI, PRINS ÎNTR-O LOCALITATE DIN JUDEȚUL ARAD)

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, un număr de opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană”, arată reprezentanții DIICOT.

„Educați” prin lipsire de libertate

În realitate, tinerii au fost lipsiți de libertate, li s-a interzis să comunice cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorități române. Sub pretextul unui așa-zis „program de reeducare”, copiii erau obligați să muncească până la epuizare în gospodăriile unor localnici aflați în anturajul cetățeanului german, care, de altfel, a și conceput acel „program de reducare”. Minorii, mai arată documentul făcut public de DIICOT, au fost supuși unor munci peste capacitățile lor, practicându-se asupra lor metode umilitoare, degradante, au fost ținuți, efectiv, în stare de sclavie, agresați și amenințați.

„În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis «arest», exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de «pedeapsă» menită să «educe» comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim”, precizează anchetatorii.

Aşa-zisul program social (finanţat de către statul german) fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană  este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021. (CITEȘTE AICI: “NU MAI ȚINE LINIA OCUPATĂ” A APĂRUT DISCUȚIA TELEFONICĂ DINTRE ALEXANDRA DIN CARACAL ȘI POLIȚISTUL CARE A PRELUAT APELUL DE LA OPERATORUL STS)

În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.

În realitate, victimele au fost excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le-au fost întrerupte tratamentele medicale pe care le aveau prescrise ca terapie, li s-au confiscat actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi au fost supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă re-educare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie, mai arată procurorii DIICOT.

Banii pentru proiect, deturnați

„Din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect sunt deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi sunt însuşite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate.

Menţionăm faptul că, o parte dintre minorii abuzați au fost identificați și încredinţaţi spre instituţionalizare temporară, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş”, susțin procurorii.

Dosarul înregistrat la DIICOT Maramureș a fost preluat de către D.I.I.C.O.T – Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate.

Cazul, expus în presă în urmă cu 13 ani

Cu nu mai puțin de 13 ani în urmă, presa locală relata despre un abuz asupra unui minor chiar din acest caz. Potrivit vasiledale.ro, un copil din centrul respectiv de reeducare a reușit să evadeze și a ajuns în Baia Mare, unde a fost găsit de un bărbat, care a avut grijă de el și i-a făcut publică povestea.

„Copilul neamț a spus că se numește Beniamin și că a fost adus în Maramureș încă de anul trecut. De atunci, a trăit într-o casă izolată aflatăîn cătunul Valea Vinului, aparținător de orașul Vișeu de Sus, împreună cu alți tineri germani. O vreme a fost trimis să lucreze în gospodăria unei familii din comuna Ieud. Au fost puținele momente în care a putut să ia contact cu lumea, pentru că, în rest, a fost nevoit să stea departe,într-un loc uitat de Dumnezeu.

Beniamin a povestit că a fost bătut și că a vrut să fugă cât mai departe de Maramureș. Nu este pentru prima dată când încearcă să scape din «închisoarea» sa. A mai avut câteva tentative de evadare, însă de fiecare dată a fost prins și adus înapoi. Ultima dată a ajuns până în vamă la Petea. Le-a spus celor cu care a stat de vorbă că nu mai poate îndura viața de aici și că îți dorește să plece din România cât mai repede. Marți el era însă tot în casa de corecție”, începea articolul care poate fi găsit aici.

Procurorii DIICOT au mai precizat că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Opt suspecți, trei mandate de aducere

Banii ridicați de anchetatori

Potrivit Inspectoratului de Poliție al JudețuluiMaramureș, opt bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 61 de ani, sunt bănuiți că ar fi supus minori la munci epuizante, i-ar fi lipsit de libertate și le-ar fi interzis să ia legătura cu familiile, cu alte persoane ori cu autoritățile.

Astăzi, au fost puse în executare nouă mandate de percheziții domiciliare și trei mandate de aducere pentru cei în cauză, doi dintre aceștia fiind cetățeni germani. Totodată, au fost ridicate documente pentru probarea activității infracționale și sume de bani.

În prezent, patru minori și un major au fost încredințați spre instituționalizare temporară D.G.A.S.P.C. Maramureș, urmând a fi clarificată situația tuturor minorilor.

Parteneri
Carantină totală în România? Ludovic Orban a făcut anunțul zilei
Carantină totală în România? Ludovic Orban a făcut anunțul zilei
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
Fotografia virală a unei doctorițe care a plâns în gardă la Floreasca, noaptea trecută: 'Mărturisesc, după 33 de ore'
Fotografia virală a unei doctorițe care a plâns în gardă la Floreasca, noaptea trecută: 'Mărturisesc,...
Gestul care a şocat o ţară întreagă. Abia acum a recunoscut că e GAY:
Gestul care a şocat o ţară întreagă. Abia acum a recunoscut că e GAY: "Preferam...
Amețeală și stare de leșin? Ce să mănânci și ce să bei dacă ai tensiunea mică
Amețeală și stare de leșin? Ce să mănânci și ce să bei dacă ai tensiunea...
Andreea Esca a primit o veste tristă! Ce se întâmplă acum cu vedeta de la Pro TV
Andreea Esca a primit o veste tristă! Ce se întâmplă acum cu vedeta de la...
Fetița Care A UIMIT Toți Profesorii Cu Răspunsul Ei. Cât Fac 9 X 9? Vezi ce a scris În lucrarea de control
Fetița Care A UIMIT Toți Profesorii Cu Răspunsul Ei. Cât Fac 9 X 9? Vezi...
Orban s-a decis. Ce se schimbă începând din noiembrie. Se aplică de la începutul lunii
Orban s-a decis. Ce se schimbă începând din noiembrie. Se aplică de la începutul lunii
Teo Trandafir, spune adevarul: Eu nu am adoptat-o pe Maia. Vestea șoc dupa 16 ani
Teo Trandafir, spune adevarul: Eu nu am adoptat-o pe Maia. Vestea șoc dupa 16 ani
O bătrânică a găsit în grădină un dop de sticlă. L-a postat pe FB și când a aflat ce e a intrat în pământ de rușine. Ce era de fapt acel obiect
O bătrânică a găsit în grădină un dop de sticlă. L-a postat pe FB și...
Vin ninsorile! Alertă ANM emisă acum
Vin ninsorile! Alertă ANM emisă acum
Veste tristă pentru milioane de români. Se va întâmpla chiar de Crăciun. S-a luat decizia
Veste tristă pentru milioane de români. Se va întâmpla chiar de Crăciun. S-a luat decizia
Vremea o ia razna! Fenomenul generează alerta la nivel global
Vremea o ia razna! Fenomenul generează alerta la nivel global
Anunţul făcut în urmă cu puțin timp de Iohannis! Se întâmplă vineri!
Anunţul făcut în urmă cu puțin timp de Iohannis! Se întâmplă vineri!
Ce a crezut Viviana Sposub despre George Burcea înainte să-l cunoască. Schimbarea produsă de fostul Andreei Bălan
Ce a crezut Viviana Sposub despre George Burcea înainte să-l cunoască. Schimbarea produsă de fostul...
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
A murit la doar 37 de ani! Toată România este în doliu după moartea celebrului artist
A murit la doar 37 de ani! Toată România este în doliu după moartea celebrului...
Oana Roman, de urgență la spital! Din păcate, este vorba despre fetița ei
Oana Roman, de urgență la spital! Din păcate, este vorba despre fetița ei
FOTO. Cum arată acum fosta gimnastă a României! S-a tatuat și se pozează fără inhibiții
FOTO. Cum arată acum fosta gimnastă a României! S-a tatuat și se pozează fără inhibiții
FOTO | Și-a decorat casa de Halloween și s-a trezit cu poliția la ușă! Vecinii au sunat disperați când au văzut cum arată curtea omului
FOTO | Și-a decorat casa de Halloween și s-a trezit cu poliția la ușă! Vecinii...
„A fost cel mai greu moment din viața mea
„A fost cel mai greu moment din viața mea"! Bănel Nicoliță, adevărul despre divorțul de...
Cum poţi să ai mai mulţi bani din acelaşi salariu
Cum poţi să ai mai mulţi bani din acelaşi salariu
De unde vin produsele vândute de magazinele Lidl in România ?
De unde vin produsele vândute de magazinele Lidl in România ?
Mama lui Emily Burghelea a ajuns la ATI după ce s-a infectat cu COVID-19: ”A fost groaznic, nu mai aveau loc în spital! A primit tratament cu plasmă”
Mama lui Emily Burghelea a ajuns la ATI după ce s-a infectat cu COVID-19: ”A...
O recunoști? A ajuns una dintre cele mai frumoase femei din România
O recunoști? A ajuns una dintre cele mai frumoase femei din România
Celebrul Bebino rupe tăcerea: Procurorul din dosarul unde sunt parte vătămată..
Celebrul Bebino rupe tăcerea: Procurorul din dosarul unde sunt parte vătămată..
Amanta unui șofer din Botoșani i-a lăsat un mesaj de NEUITAT pe mașină. Acum îl știe tot INTERNETUL - FOTO
Amanta unui șofer din Botoșani i-a lăsat un mesaj de NEUITAT pe mașină. Acum îl...
La două luni de la divorț, Cornel Ilie iubește din nou! Artistul a recunoscut: Da, există cineva special în viața mea!
La două luni de la divorț, Cornel Ilie iubește din nou! Artistul a recunoscut: Da,...
Din culisele politicii: Razvan Timofciuc – viceprimar al municipiului Iasi!
Din culisele politicii: Razvan Timofciuc – viceprimar al municipiului Iasi!
Horoscop 31 octombrie. Zodiile acestea nu știu ce le așteaptă
Horoscop 31 octombrie. Zodiile acestea nu știu ce le așteaptă