Acasă » Știri » Știri interne » Copii din Germania, ținuți în sclavie în Maramureș. Rețeaua de trafic de minori, care funcționa de cinci ani, a fost distrusă

Copii din Germania, ținuți în sclavie în Maramureș. Rețeaua de trafic de minori, care funcționa de cinci ani, a fost distrusă

De: Romana Anghel 27/08/2019 | 17:21
Copii din Germania, ținuți în sclavie în Maramureș. Rețeaua de trafic de minori, care funcționa de cinci ani, a fost distrusă

Procurorii D.I.I.C.O.T.  – Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş și Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, au făcut opt percheziţii în oraşul Vişeu de Sus şi în comuna Leordina, din județul Maramureş. Cauza a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal. (VEZI ȘI: CETĂȚEAN BRITANIC URMĂRIT PENTRU TRAFIC DE MINORI, PRINS ÎNTR-O LOCALITATE DIN JUDEȚUL ARAD)

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, un număr de opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană”, arată reprezentanții DIICOT.

„Educați” prin lipsire de libertate

În realitate, tinerii au fost lipsiți de libertate, li s-a interzis să comunice cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorități române. Sub pretextul unui așa-zis „program de reeducare”, copiii erau obligați să muncească până la epuizare în gospodăriile unor localnici aflați în anturajul cetățeanului german, care, de altfel, a și conceput acel „program de reducare”. Minorii, mai arată documentul făcut public de DIICOT, au fost supuși unor munci peste capacitățile lor, practicându-se asupra lor metode umilitoare, degradante, au fost ținuți, efectiv, în stare de sclavie, agresați și amenințați.

„În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis «arest», exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de «pedeapsă» menită să «educe» comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim”, precizează anchetatorii.

Aşa-zisul program social (finanţat de către statul german) fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană  este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021. (CITEȘTE AICI: “NU MAI ȚINE LINIA OCUPATĂ” A APĂRUT DISCUȚIA TELEFONICĂ DINTRE ALEXANDRA DIN CARACAL ȘI POLIȚISTUL CARE A PRELUAT APELUL DE LA OPERATORUL STS)

În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.

În realitate, victimele au fost excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le-au fost întrerupte tratamentele medicale pe care le aveau prescrise ca terapie, li s-au confiscat actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi au fost supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă re-educare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie, mai arată procurorii DIICOT.

Banii pentru proiect, deturnați

„Din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect sunt deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi sunt însuşite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate.

Menţionăm faptul că, o parte dintre minorii abuzați au fost identificați și încredinţaţi spre instituţionalizare temporară, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş”, susțin procurorii.

Dosarul înregistrat la DIICOT Maramureș a fost preluat de către D.I.I.C.O.T – Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate.

Cazul, expus în presă în urmă cu 13 ani

Cu nu mai puțin de 13 ani în urmă, presa locală relata despre un abuz asupra unui minor chiar din acest caz. Potrivit vasiledale.ro, un copil din centrul respectiv de reeducare a reușit să evadeze și a ajuns în Baia Mare, unde a fost găsit de un bărbat, care a avut grijă de el și i-a făcut publică povestea.

„Copilul neamț a spus că se numește Beniamin și că a fost adus în Maramureș încă de anul trecut. De atunci, a trăit într-o casă izolată aflatăîn cătunul Valea Vinului, aparținător de orașul Vișeu de Sus, împreună cu alți tineri germani. O vreme a fost trimis să lucreze în gospodăria unei familii din comuna Ieud. Au fost puținele momente în care a putut să ia contact cu lumea, pentru că, în rest, a fost nevoit să stea departe,într-un loc uitat de Dumnezeu.

Beniamin a povestit că a fost bătut și că a vrut să fugă cât mai departe de Maramureș. Nu este pentru prima dată când încearcă să scape din «închisoarea» sa. A mai avut câteva tentative de evadare, însă de fiecare dată a fost prins și adus înapoi. Ultima dată a ajuns până în vamă la Petea. Le-a spus celor cu care a stat de vorbă că nu mai poate îndura viața de aici și că îți dorește să plece din România cât mai repede. Marți el era însă tot în casa de corecție”, începea articolul care poate fi găsit aici.

Procurorii DIICOT au mai precizat că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Opt suspecți, trei mandate de aducere

Banii ridicați de anchetatori

Potrivit Inspectoratului de Poliție al JudețuluiMaramureș, opt bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 61 de ani, sunt bănuiți că ar fi supus minori la munci epuizante, i-ar fi lipsit de libertate și le-ar fi interzis să ia legătura cu familiile, cu alte persoane ori cu autoritățile.

Astăzi, au fost puse în executare nouă mandate de percheziții domiciliare și trei mandate de aducere pentru cei în cauză, doi dintre aceștia fiind cetățeni germani. Totodată, au fost ridicate documente pentru probarea activității infracționale și sume de bani.

În prezent, patru minori și un major au fost încredințați spre instituționalizare temporară D.G.A.S.P.C. Maramureș, urmând a fi clarificată situația tuturor minorilor.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Orașul din România unde chiriile încep de la 9 LEI pe lună. Se află într-o frumoasă zonă turistică
Orașul din România unde chiriile încep de la 9 LEI pe lună. Se află într-o...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Mădălina Ghenea, cea mai INCENDIARĂ filmare din an! A RIDICAT temperatura din termometre
Mădălina Ghenea, cea mai INCENDIARĂ filmare din an! A RIDICAT temperatura din termometre
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Alina Ceuşan s-a afișat cu burtica de graviduță. Cum arată și ce anunț important a făcut creatoarea de conținut pentru urmăritorii săi: ,,Am fost întotdeauna transparentă și destul de deschisă”
Alina Ceuşan s-a afișat cu burtica de graviduță. Cum arată și ce anunț important a...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a trăit „Au fost restaurante care nu m-au primit. A căzut cerul pe mine.”
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Produsul Lidl adorat de toți românii este adus la raft de sâmbătă, 27 aprilie 2024. E la ofertă, dar retailerul are în catalog și alte reduceri. Apar și promoțiile de Paște
Produsul Lidl adorat de toți românii este adus la raft de sâmbătă, 27 aprilie 2024....
Funcția Waze de care puțini șoferi din România știu că este disponibilă. Te scoate dintr-o mare încurcătură și ocolește toate ambuteiajele
Funcția Waze de care puțini șoferi din România știu că este disponibilă. Te scoate dintr-o...
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri
Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri
BANC | Bulă și Lenuța erau căsătoriți de 25 de ani
BANC | Bulă și Lenuța erau căsătoriți de 25 de ani
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu:
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
Ce moștenire le va lăsa Dan Negru copiilor: „În lumea civilizată asta e o normalitate. La noi e o minune”
Ce moștenire le va lăsa Dan Negru copiilor: „În lumea civilizată asta e o normalitate....
Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în siguranță și sunt șanse mari să supraviețuiești la un seism puternic
Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în...
Insula din Europa unde te bucuri de soare și vreme bună 320 de zile pe an. E la două ore de România și poți avea o vacanță de vis aici
Insula din Europa unde te bucuri de soare și vreme bună 320 de zile pe...