Coronavirusul supraviețuiește pe piele de cinci ori mai mult decât gripa, arată un studiu din Japonia.
Coronavirusul rămâne activ pe pielea umană timp de nouă ore, au descoperit cercetătorii japonezi.
Agentul patogen care cauzează gripa supraviețuiește pe pielea umană timp de aproximativ 1,8 ore prin comparație, se arată studiul publicat luna aceasta în jurnalul Clinical Infectious Diseases.
„Supraviețuirea de nouă ore a SARS-CoV-2 (tulpina de virus care provoacă COVID-19) pe pielea umană poate crește riscul de transmitere a contactului în comparație cu IAV (virusul gripei A), accelerând astfel pandemia”, au transmis autorii studiului.
Echipa de cercetare a testat pielea colectată din specimene de autopsie, la aproximativ o zi după moarte.
Atât coronavirusul, cât și virusul gripal sunt inactivate în decurs de 15 secunde prin aplicarea etanolului, care este utilizat în produsele de dezinfectare a mâinilor.
„Supraviețuirea mai lungă a SARS-CoV-2 pe piele crește riscul de transmitere; cu toate acestea, igiena mâinilor poate reduce acest risc”, mai arată studiul.
Studiul susține recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru spălarea regulată și temeinică a mâinilor cu scopul de a limita transmiterea virusului, care a infectat peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume de când a apărut pentru prima dată în China la sfârșitul anului trecut.