Renumitul regizor Lucian Pintilie a murit la vârsta de 85 de ani. Deceniile de muncă din cinematografie, ca actor, regizor și scenarist, l-au consacrat industriei.
Lucian Pintilie a murit pe 16 mai, dar a lăsat moștenire unele dintre cele mai reprezentative creații ale industriei cinematografiei românești. Munca și dăruirea sa trec dincolo de hotare, mai mult din cauza regimului politic din țară, unde în Franța sau fosta Iugoslavia, a lucrat la piese de teatru, filme și televiziune, scriu cei de la Playtech.
Lucian Pintilie s-a născut pe 9 noiembrie 1933 și a murit pe 16 mai. El a fost internat în stare gravă la spital pe 28 aprilie 2018. Apoi, a urmat o internare la începutul lunii mai la Spitalul Elias.
Printre creațiile reprezentative ale lui Lucian Pintilie se numără „Reconstituirea”, „Balanța”, „De ce trag clopotele, Mitică?”. A montat și piese de teatru, cea mai cunoscută fiind „Revizorul”, piesă interzisă de comuniști.
Ca actor, Pintilie și-a făcut simțită prezența în 1963, odată cu filmul „Valurile Dunării”, a lui Liviu Ciulei. Doi ani mai târziu, în 1965, și-a făcut debutul în regie cu filmul „Duminică la ora 6”. Imediat după asta a urmat „Reconstituirea” (1968), fiind cel de-al doilea film al lui tras în România.
Lucrările sale post-revoluționare includ filme majore ale cinematografiei românești: Balanța -1992, Un été inoubliable – O vară de neuitat, 1994, Prea Târziu – 1996, Terminus Paradis – 1998, După-amiaza unui torționar – 2000, Niki și Flo – 2003. Pentru filmele „Prea târziu”, „Terminus Paradis” și „După-amiaza unui torționar”, Lucian Pintilie a scris și scenariile.