Patru cetateni chinezi, in complicitate cu patru romani, au reusit sa escrocheze statul roman cu noua milioane de euro cu ajutorul a 15 firme fantoma. Acum ANAF-ul incearca sa recupereze prejudiciul si a pus sechestru pe conturile acestora.
Directia Antifrauda Fiscala din cadrul ANAF a reusit sa destructureze o grupare de evazionisti care au facut o avere pacalind statul roman, dupa ce au incheiat contracte cu cei mai mari retaileri din tara.
Mai exact, patru chinezi stabiliti de ani buni in Romania au ajuns sa controleze piata furnizorilor de electrocasnice, iar intr-un singur an, respectiv 2013, acestia si-au insusit noua milioane de euro, bani care trebuiau sa ajunga in conturile statului. Metoda era una clasica, insa tupeul pe care cei patru chinezi l-au avut depaseste orice imaginatie.
Au infiintat 15 firme intr-un an!
Acestia au pornit din start dela premiza ca au nevoie de ajutorul unor romani in toata aceasta escrocherie, asa ca au gasit patru. In cele 15 firme fantoma de care s-au folosit pentru a incheia contracte, i-a numit, pe rand, sefi pe romanii care au acceptat sa participle la aceasta afacere murdara, potrivit unor surse din cadrul acestei anchete
Nu plateau TVA
Afaceristii chinezi evitau sa plateasca TVA-ul catre stat si, culmea tupeului, indrazneau apoi sa solicite returnarea taxei, desi ei nu declarasera un sfant din banii incasati de la clienti.
In acest moment se incearca recuperarea prejudiciului, iar prima masura luata impotriva evazionistilor a fost aceea de a li se pune sechestru pe conturile in care avea milioane de euro!
Metoda folosita
„Produsele erau introduse pe teritoriul Uniunii Europene prin portul Pireu (Grecia), vandute aparent unor firme din Bulgaria si achizitionate intracomunitar in România in mod exclusiv formal, unde erau realizate circuite scriptice de tranzactionare succesiva. La vanzarea produselor pe lant se omitea declararea si virarea TVA de colectat si de plata. In acest mod, ultima firma din lantul comercial si beneficiarul produselor electronice solicita decontarea TVA aferenta marfurilor livrate celor mai mari lanturi de comercianti din domeniul electronicelor si electrocasnicelor de pe piata romaneasca”, se arata in comunicatul remis de catre Directia Generala Antifrauda Fiscala.
(M.A.)