Au trecut 25 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, eveniment care a lasat urme in istoria recenta a Romaniei. In acea perioada, tara era conectata la CM 1990, competitie la care selectionata noastra se calificase dupa 20 de ani de absenta.
In iunie 1990, Bucurestiul a fost scena unor evenimente pe care istoria nu a putut sa le claseze nici dupa 25 de ani. Prima mineriada a lasat urme adanci pe obrazul unui stat care, dupa decembrie 1989, se dorea a fi democratic.
In acelasi timp cu intamplarile din Piata Universtitatii, romanii erau cu atentia fixata pe Campionatul Mondial de fotbal din Italia, acolo unde selectionata noastra reusise sa se califice, dupa o pauza de 20 ani, la un astfel de turneu final.
Aflati in Italia, in cantonamentul din statiunea Telese Terme, jucatorii de la Echipa Nationala au urmarit la televiziunea italiana evenimentele de la Bucuresti.
Din delegatia noastra facea parte si Ioan Danciu, fostul arbitru divizionar, cel care isi aduce aminte de acele momente. “Nu o sa uit niciodata! Mircea Angelescu (n.r. presedintele Federatiei Romane de Fotbal la acea vreme) m-a luat in brate si m-a pupat. Nu stiam de ce, eram bulversat. El era un arogant, nici la ziua ta nu te pupa. Mi-a spus: “In tara, minerii tai sunt la inaltime”. Cand am vazut la televizor, atat eu, cat si jucatorii, am crezut ca e vorba de un film”, si-a amintit Danciu, cel care era trecut pe listele arbitrilor ca fiind din Petrosani.
“Jucatorii erau interesati mai mult de transferuri”
Ioan Danciu povesteste care era atmosfera la echipa antrenata de Mircea Lucescu: “Fotbalistii nostri erau atunci mai interesati de transferuri. Daca ar fi fost conectati mai mult la tot ce se intampla, probabil ar fi ajuns sa se califice mai sus la acel turneu. Am avut o echipa de exceptie, insa, cum e la noi la romani, au fost mai interesati de cascaval”.
CITESTE SI:
Romanii le-au mancat toata mancarea italienilor
Daca in prezent romanii nu sunt foarte repectati in Italia, imediat dupa Revolutie situatia statea cu totul altfel. Astfel, putinii fani care au mers alaturi de echipa in Italia au fost “omeniti” la o fabrica de langa Napoli. “Eram vreo 35 de romani si ne-am dus langa Napoli. Ei ne simpatizau atunci. Am fost la o fabrica de la Coca Cola si ne-au dat de mancat si de baut ca pentru vreo 400 de persoane. Nu am mai lasat nici firimituri.”, spune fostul fluieras.
I.M