Home » LIFE STYLE » Utile » Cum se aranjează totul pentru micul dejun. De ce este masa de dimineață atât de importantă pentru organism

Cum se aranjează totul pentru micul dejun. De ce este masa de dimineață atât de importantă pentru organism

De: Ileana Mlădinoiu 30/05/2023 | 14:40
Cum se aranjează totul pentru micul dejun. De ce este masa de dimineață atât de importantă pentru organism
October 22, 2021, Ukraine: In this photo illustration, breakfast of croutons with egg and cheese, served on a pink plate. (Credit Image: © Valera Golovniov/SOPA Images via ZUMA Press Wire)

Faptul că există o artă în a fi gospodină, așa cum există o artă de a fi gospodar, nu poate fi contestat de nimeni. Și, ca în orice artă, pe lângă talent se cere multă, multă muncă, pasiune, dar înainte de toate, dorința de a învăța, deoarece, potrivit unui dicton românesc, nimeni nu s-a născut învățat.

Orice amănunt este important în organizarea unei mese obișnuite și festive în familie, de la micul dejun, până la masa de seară sau cina. În acest sens, nu dăunează nimănui dacă tratăm câteva probleme legate de vesela folosită pentru a servi micul dejun, începând de la farfurii, căni, cești, furculițe etc., fără să neglijăm operațiile de debarasare executate în etape, pe măsura consumării preparatelor.

Cum se aranjează masa pentru micul dejun. De ce este micul dejun atât de important pentru organism

Cu toții știți că micul dejun reprezintă prima masă din zi, pe care unii, în mod conșient, o neglijează. Specialiștii apreciază că la această masă o persoană trebuie să consume circa 25-30% din cantitatea de alimente calculate pentru întreaga zi. Micul dejun trebuie să fie consistent și variat pentru a furniza organismului energia necesară desfășurării activităților până la următoarea masă, iar orele cele mai potrivite de a-l lua sunt între 7 și 9 dimineața.

În general, la micul dejun, după caz, se utilizează următoarea veselă: farfurii întinse pentru gustări, tacâmuri pentru gustări (cuțit, furculiță, linguriță), serviciul pentru băuturi calde (ceainic, cafetieră), căni pentru ceai cu suport (farfurioară), farfurioară pentru unt și gem, dulceață, miere, pahare pentru ouă moi, cu linguriță, serviciul de condimente (sare, piper, muștar), sosiere diferite pentru sosuri reci, pahare pentru apă minerală/plată, iaurt, farfurioară pentru pâine sau coșuleț, zaharniță specială cu linguriță, șervețele, față de masă colorată sau albă.
Dacă la servirea micului dejun obișnuit se va folosi o veselă strict necesară, la mesele cu invitați se va utiliza întreaga veselă conform meniului stabilit și se va aranja după toate regulile adoptate în servirea mesei. Nu sunt excluse nici operațiunile efectuate după ce ați consumat micul dejun, adică debarasarea.

8 reguli pentru reușita deplină a unui mic dejun

1.Amplasarea mesei și a scaunelor
După amplasarea mesei în camera unde v-ați propus să luați micul dejun alături de invitați, așezați fața de masă. Pe tăblia mesei se întinde o husă albă din molton, care împiedică alunecarea feței de masă în timpul servirii. Apoi, în funcție de numărul persoanelor, se așează scaunele, la distanțe egale între ele.
2.Aranjarea veselei
În fața fiecărui scaun se va pune pe masă mai întâi o farfurie întinsă, cu câțiva centimetri de la margine spre interiorul mesei. Peste aceasta se va așeza farfuria pentru gustări.
3.Aranjarea tacâmurilor
Cuțitele pentru gustări se vor așeza întotdeauna pe partea stângă a farfuriei, cu tăișul spre farfurie, la aceeași distanță de marginea mesei cu farfuria. Furculițele pentru gustări se vor așeza pe partea stângă a farfuriei, cu dinții în sus, la aceeași distanță față de marginea mesei cu farfuria și cuțitul.
4.Cana/ceașca pentru băuturi calde se așează pe suport (farfurioară) în dreptul cuțitului, cam la mijlocul acestuia, cu codița ceștii spre dreapta.
5.Farfurioarele sau castronașele cu unt și dulceață
Acestea se așează în fața farfuriei pentru gustări. Untul se porționează pentru fiecare persoană sub formă de cuburi, evantai etc.
6.Produsele de panificație sau patiserie
Se pun pe o farfurioară pentru fiecare persoană, în partea stângă a furculiței. În cazul în care pâinea se servește în coșuleț sau într-o farfurie mare pentru mai mulți invitați, ele vor fi plasate la mijlocul mesei.
7.Șervetul de pânză și șervețelul de hârtie
Șervetul de pânză se pliază sub formă de plic, punându-se în jurul suportului de pâine (individual). Șervețelul de hârtie se pliază în triunghi și se așează în partea stângă a furculiței.
8.Serviciul cu condimente și zaharnița specială
Serviciul cu condimente și zaharnița specială se așează în mijlocul mesei.

Cum se face debarasarea veselei de pe masă atunci când aveți musafiri

După ce ați luat micul dejun împreună cu oaspeții invitați, un rol important îl are debarasarea veselei de pe masă. În acest sens, se recomandă folosirea tăvilor din metal sau din material plastic. La început, pe tavă, se pun suporturile de unt și gem și tacâmurile de gustări, care se duc la bucătărie.

Apoi se iau de pe masă farfuriile de gustări, suporturile cu pâine, serviciile de condimente, zaharnița, sosierele. Ceștile de ceai/cafea cu farfurioarele și lingurițele, paharele pentru apă se adună ultimele. Cu tăvița, un șervet din pânză sau o periuță specială, se adună firimiturile de pe masă. Se strânge fața de masă, se duce la bucătărie, se scutură. Dacă a rămas curată, se strânge și se așează la locul destinat, iar dacă s-a pătat puțin, se înțelege că fața de masă va trebui spălată.

Toate aceste operațiuni de debarasare, executate în etape, pe măsura consumării preparatelor, se vor face pe partea dreaptă a fiecărui musafir. În acest timp, tava se va ține cu mâna stângă și se va transporta cu ambele mâini. Operațiunea finală se va face doar după ridicarea musafirilor de la masă.

Treceți apoi la sortarea, curățarea și degresarea cu apă caldă și detergenți speciali a veselei și tacâmurilor folosite pentru micul dejun. Clătiți cu apă rece și ștergeți obiectele cu cârpe speciale fără scame. Urmează să le așezați în dulapurile din bucătărie/debarale sau în vitrinele din sufragerie, cum se obișnuia pe vremuri.

Idei de meniuri orientative pentru mic dejun

-omletă simplă, unt și dulceață, ceai sau lapte, pâine, cafea.
-omletă țărănească cu kaizer și verdeață.
-telemea cu roșii, mezeluri de calitate, unt și gem, ceai, lapte, pâine.
-ouă fierte moi, unt și dulceață, iaurt, pâine.
-ochiuri simple, unt și miere de albine, lapte, pâine.
-ochiuri pe cașcaval, unt și dulceață, ceai sau lapte, pâine.
-ouă fierte moi, salată de crudități, smoothe-uri, pâine.
-salată de fructe cu migdale și stafide.
-pâine prăjită cu pastă din cremă de brânză și avocado.
-brânză cu smântână, dulceață, pâine.
-șnițele, creier pane, cu salată de crudități.
-pește gras, cum ar fi macroul sau somonul.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Minivacanță de 4 zile pentru toți salariații din România, atât bugetari, cât și din domeniul privat. Pe ce dată pică
Minivacanță de 4 zile pentru toți salariații din România, atât bugetari, cât și din domeniul...
FOTO. Imagini cu gimnasta fără inhibiții! Face o avere din poze pentru bărbați
FOTO. Imagini cu gimnasta fără inhibiții! Face o avere din poze pentru bărbați
Cu ce să nu combini niciodată cartofii prăjiți. Greșeala pe care mulți o facem fără să știm
Cu ce să nu combini niciodată cartofii prăjiți. Greșeala pe care mulți o facem fără...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e amendat
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Meseria pentru care Mateea e gata să renunţe la visul de a deveni medic. La doar 15 ani, alege un drum
Meseria pentru care Mateea e gata să renunţe la visul de a deveni medic. La...
O fetiță de doi ani pierdută într-o pădure din SUA a fost găsită dormind alături de câinii familiei, unul fiind perna ei
O fetiță de doi ani pierdută într-o pădure din SUA a fost găsită dormind alături...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire șocantă
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...
Cine produce, de fapt, sculele Parkside? Cele mai căutate produse la LIDL
Cine produce, de fapt, sculele Parkside? Cele mai căutate produse la LIDL
Material EXTRATERESTRU a ajuns pe Pământ duminică, 24 septembrie! Este o ZI ISTORICĂ
Material EXTRATERESTRU a ajuns pe Pământ duminică, 24 septembrie! Este o ZI ISTORICĂ
Drama actriței din Maria Mirabela. A murit la 34 de ani, după ce a fost răpită și abuzată trei zile, de un fost pușcăriaș
Drama actriței din Maria Mirabela. A murit la 34 de ani, după ce a fost...
Gabriela Cristea s-a săturat să audă discuții despre situația ei financiară și a spus adevărul! Face mai puțini bani decât se credea: „Am să vă spun, pentru cei care cred că se câștigă fabulos. Și credeți-ne, nu muncim puțin”
Gabriela Cristea s-a săturat să audă discuții despre situația ei financiară și a spus adevărul!...
Ce avere are Florin Salam? Îndrăgitul artist a făcut dezvăluiri uluitoare despre sumele de bani acumulate! „Eu am câștigat un milion la jocuri într-o noapte”
Ce avere are Florin Salam? Îndrăgitul artist a făcut dezvăluiri uluitoare despre sumele de bani...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești:
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”
Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”
„Fiecare parte a răspuns la întrebările care au fost adresate de către procurorul de caz .” Dana Roba a plâns, după ce s-a întâlnit cu Daniel Balaciu în sala de judecată
„Fiecare parte a răspuns la întrebările care au fost adresate de către procurorul de caz...
ANUNȚUL CUMPLIT a venit chiar acum: ION ILIESCU...
ANUNȚUL CUMPLIT a venit chiar acum: ION ILIESCU...
Larisa, angajata sexy  care-l face să doarmă linişit pe Pescobar
Larisa, angajata sexy care-l face să doarmă linişit pe Pescobar
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Scopul neobișnuit pentru care cartelurile de DROGURI folosesc TikTok și jocurile video
Scopul neobișnuit pentru care cartelurile de DROGURI folosesc TikTok și jocurile video
România blochează accesul Austriei la reuniunile NATO. Presa austriacă: E o răzbunare pentru veto-ul pe aderarea la spaţiul Schengen
România blochează accesul Austriei la reuniunile NATO. Presa austriacă: E o răzbunare pentru veto-ul pe...
HOROSCOP azi, 25 septembrie. Leii trebuie să aibă mare grijă, schimbare uriașă pentru scorpioni
HOROSCOP azi, 25 septembrie. Leii trebuie să aibă mare grijă, schimbare uriașă pentru scorpioni
Sondaj alarmant. Românii sunt tot mai pesimiști
Sondaj alarmant. Românii sunt tot mai pesimiști
Ce pensie primește un român după 35 de ani de muncă. Cum poți face recalcularea pensiei
Ce pensie primește un român după 35 de ani de muncă. Cum poți face recalcularea...
Fiica lui Gabi Balint s-a filmat fără sutien! Cum au reacţionat fanii când au văzut imaginile provocatoare cu Denisa Balint
Fiica lui Gabi Balint s-a filmat fără sutien! Cum au reacţionat fanii când au văzut...
Victor Cornea a împlinit 30 de ani. Ce surpriză i-a pregătit Andreea Bălan iubitului ei, în ziua în care el a schimbat prefixul
Victor Cornea a împlinit 30 de ani. Ce surpriză i-a pregătit Andreea Bălan iubitului ei,...