Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » LIFE STYLE » Utile » Cum se aranjează totul pentru micul dejun. De ce este masa de dimineață atât de importantă pentru organism

Cum se aranjează totul pentru micul dejun. De ce este masa de dimineață atât de importantă pentru organism

De: Ileana Mlădinoiu 30/05/2023 | 14:40
Cum se aranjează totul pentru micul dejun. De ce este masa de dimineață atât de importantă pentru organism
October 22, 2021, Ukraine: In this photo illustration, breakfast of croutons with egg and cheese, served on a pink plate. (Credit Image: © Valera Golovniov/SOPA Images via ZUMA Press Wire)

Faptul că există o artă în a fi gospodină, așa cum există o artă de a fi gospodar, nu poate fi contestat de nimeni. Și, ca în orice artă, pe lângă talent se cere multă, multă muncă, pasiune, dar înainte de toate, dorința de a învăța, deoarece, potrivit unui dicton românesc, nimeni nu s-a născut învățat.

Orice amănunt este important în organizarea unei mese obișnuite și festive în familie, de la micul dejun, până la masa de seară sau cina. În acest sens, nu dăunează nimănui dacă tratăm câteva probleme legate de vesela folosită pentru a servi micul dejun, începând de la farfurii, căni, cești, furculițe etc., fără să neglijăm operațiile de debarasare executate în etape, pe măsura consumării preparatelor.

Cum se aranjează masa pentru micul dejun. De ce este micul dejun atât de important pentru organism

Cu toții știți că micul dejun reprezintă prima masă din zi, pe care unii, în mod conșient, o neglijează. Specialiștii apreciază că la această masă o persoană trebuie să consume circa 25-30% din cantitatea de alimente calculate pentru întreaga zi. Micul dejun trebuie să fie consistent și variat pentru a furniza organismului energia necesară desfășurării activităților până la următoarea masă, iar orele cele mai potrivite de a-l lua sunt între 7 și 9 dimineața.

În general, la micul dejun, după caz, se utilizează următoarea veselă: farfurii întinse pentru gustări, tacâmuri pentru gustări (cuțit, furculiță, linguriță), serviciul pentru băuturi calde (ceainic, cafetieră), căni pentru ceai cu suport (farfurioară), farfurioară pentru unt și gem, dulceață, miere, pahare pentru ouă moi, cu linguriță, serviciul de condimente (sare, piper, muștar), sosiere diferite pentru sosuri reci, pahare pentru apă minerală/plată, iaurt, farfurioară pentru pâine sau coșuleț, zaharniță specială cu linguriță, șervețele, față de masă colorată sau albă.
Dacă la servirea micului dejun obișnuit se va folosi o veselă strict necesară, la mesele cu invitați se va utiliza întreaga veselă conform meniului stabilit și se va aranja după toate regulile adoptate în servirea mesei. Nu sunt excluse nici operațiunile efectuate după ce ați consumat micul dejun, adică debarasarea.

8 reguli pentru reușita deplină a unui mic dejun

1.Amplasarea mesei și a scaunelor
După amplasarea mesei în camera unde v-ați propus să luați micul dejun alături de invitați, așezați fața de masă. Pe tăblia mesei se întinde o husă albă din molton, care împiedică alunecarea feței de masă în timpul servirii. Apoi, în funcție de numărul persoanelor, se așează scaunele, la distanțe egale între ele.
2.Aranjarea veselei
În fața fiecărui scaun se va pune pe masă mai întâi o farfurie întinsă, cu câțiva centimetri de la margine spre interiorul mesei. Peste aceasta se va așeza farfuria pentru gustări.
3.Aranjarea tacâmurilor
Cuțitele pentru gustări se vor așeza întotdeauna pe partea stângă a farfuriei, cu tăișul spre farfurie, la aceeași distanță de marginea mesei cu farfuria. Furculițele pentru gustări se vor așeza pe partea stângă a farfuriei, cu dinții în sus, la aceeași distanță față de marginea mesei cu farfuria și cuțitul.
4.Cana/ceașca pentru băuturi calde se așează pe suport (farfurioară) în dreptul cuțitului, cam la mijlocul acestuia, cu codița ceștii spre dreapta.
5.Farfurioarele sau castronașele cu unt și dulceață
Acestea se așează în fața farfuriei pentru gustări. Untul se porționează pentru fiecare persoană sub formă de cuburi, evantai etc.
6.Produsele de panificație sau patiserie
Se pun pe o farfurioară pentru fiecare persoană, în partea stângă a furculiței. În cazul în care pâinea se servește în coșuleț sau într-o farfurie mare pentru mai mulți invitați, ele vor fi plasate la mijlocul mesei.
7.Șervetul de pânză și șervețelul de hârtie
Șervetul de pânză se pliază sub formă de plic, punându-se în jurul suportului de pâine (individual). Șervețelul de hârtie se pliază în triunghi și se așează în partea stângă a furculiței.
8.Serviciul cu condimente și zaharnița specială
Serviciul cu condimente și zaharnița specială se așează în mijlocul mesei.

Cum se face debarasarea veselei de pe masă atunci când aveți musafiri

După ce ați luat micul dejun împreună cu oaspeții invitați, un rol important îl are debarasarea veselei de pe masă. În acest sens, se recomandă folosirea tăvilor din metal sau din material plastic. La început, pe tavă, se pun suporturile de unt și gem și tacâmurile de gustări, care se duc la bucătărie.

Apoi se iau de pe masă farfuriile de gustări, suporturile cu pâine, serviciile de condimente, zaharnița, sosierele. Ceștile de ceai/cafea cu farfurioarele și lingurițele, paharele pentru apă se adună ultimele. Cu tăvița, un șervet din pânză sau o periuță specială, se adună firimiturile de pe masă. Se strânge fața de masă, se duce la bucătărie, se scutură. Dacă a rămas curată, se strânge și se așează la locul destinat, iar dacă s-a pătat puțin, se înțelege că fața de masă va trebui spălată.

Toate aceste operațiuni de debarasare, executate în etape, pe măsura consumării preparatelor, se vor face pe partea dreaptă a fiecărui musafir. În acest timp, tava se va ține cu mâna stângă și se va transporta cu ambele mâini. Operațiunea finală se va face doar după ridicarea musafirilor de la masă.

Treceți apoi la sortarea, curățarea și degresarea cu apă caldă și detergenți speciali a veselei și tacâmurilor folosite pentru micul dejun. Clătiți cu apă rece și ștergeți obiectele cu cârpe speciale fără scame. Urmează să le așezați în dulapurile din bucătărie/debarale sau în vitrinele din sufragerie, cum se obișnuia pe vremuri.

Idei de meniuri orientative pentru mic dejun

-omletă simplă, unt și dulceață, ceai sau lapte, pâine, cafea.
-omletă țărănească cu kaizer și verdeață.
-telemea cu roșii, mezeluri de calitate, unt și gem, ceai, lapte, pâine.
-ouă fierte moi, unt și dulceață, iaurt, pâine.
-ochiuri simple, unt și miere de albine, lapte, pâine.
-ochiuri pe cașcaval, unt și dulceață, ceai sau lapte, pâine.
-ouă fierte moi, salată de crudități, smoothe-uri, pâine.
-salată de fructe cu migdale și stafide.
-pâine prăjită cu pastă din cremă de brânză și avocado.
-brânză cu smântână, dulceață, pâine.
-șnițele, creier pane, cu salată de crudități.
-pește gras, cum ar fi macroul sau somonul.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Aurel Moldoveanu este alt om după operații estetice. Cum arată astăzi artistul, la 64 de ani! Transformare SOCANTA
Aurel Moldoveanu este alt om după operații estetice. Cum arată astăzi artistul, la 64 de...
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Laura Cosoi, apariție de invidiat. În ce țară va pleca timp de o lună: „Nu îmi este teamă să călătoresc departe cu fetele” Ce bărbat i-a mărturisit că a fost îndrăgostit de ea?
Laura Cosoi, apariție de invidiat. În ce țară va pleca timp de o lună: „Nu...
Cum și-a fotografiat Daniela Crudu cei doi copii mici? Imaginea a ajuns pe internet
Cum și-a fotografiat Daniela Crudu cei doi copii mici? Imaginea a ajuns pe internet
Un bărbat s-a sinucis pentru că nu-și putea găsi fiica dispărută. După 2 săptămâni aceasta a apărut
Un bărbat s-a sinucis pentru că nu-și putea găsi fiica dispărută. După 2 săptămâni aceasta...
Serviciile secrete ucrainene l-au ucis pe părintele rachetelor ruse Kh-59 și Kh-69. Cum a avut loc operațiunea
Serviciile secrete ucrainene l-au ucis pe părintele rachetelor ruse Kh-59 și Kh-69. Cum a avut...
România în Schengen. Ce înseamnă spațiul de liberă circulație și ce avantaje aduce
România în Schengen. Ce înseamnă spațiul de liberă circulație și ce avantaje aduce
Frânare bruscă fără motiv Cine e vinovat dacă lovești în spate o mașină?
Frânare bruscă fără motiv Cine e vinovat dacă lovești în spate o mașină?
„ N-am murit”. Mesajul cutremurător postat de Nicu Sârghea cu doar o zi înainte de a muri! Ce a apărut pe pagina de Facebook a trupei Vunk după tristul anunț
„ N-am murit”. Mesajul cutremurător postat de Nicu Sârghea cu doar o zi înainte de...
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești, se întorc în țară după tragedie: „Mama lui nu ştie că a murit”
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești,...
Cum a reacționat fetița Cristinei Cioran când a auzit că mama ei e însărcinată cu al doilea copil. “A avut grijă de mine când mi-a fost rău.”
Cum a reacționat fetița Cristinei Cioran când a auzit că mama ei e însărcinată cu...
FCSB joacă azi în Europa League! Cum e ajutată de sponsorul oficial să cucerească din nou Europa
FCSB joacă azi în Europa League! Cum e ajutată de sponsorul oficial să cucerească din...
Călin Georgescu şi-a amintit de întâlnirea cu Horaţiu Potra de la ferma din Ciolpani, deşi negase de mai multe ori
Călin Georgescu şi-a amintit de întâlnirea cu Horaţiu Potra de la ferma din Ciolpani, deşi...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în aer liber!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în...
Surpriză MAJORĂ pentru fanii Apple Watch Ultra
Surpriză MAJORĂ pentru fanii Apple Watch Ultra
Micul dejun care ELIMINĂ DEFINITIV orice RISC de BOALĂ
Micul dejun care ELIMINĂ DEFINITIV orice RISC de BOALĂ
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au...
Ce semn îți arată că faci Alzheimer cu 20 de ani înainte. Studiile au dezvăluit acest amănunt
Ce semn îți arată că faci Alzheimer cu 20 de ani înainte. Studiile au dezvăluit...
Cele două legume care reduc nivelul de colesterol din sânge. Au o mulțime de beneficii pentru organism, dar românii nu le consumă prea des
Cele două legume care reduc nivelul de colesterol din sânge. Au o mulțime de beneficii...
Anunțul care i-a frânt inima Elenei Udrea. Alexandrov a zis-o fără rușine: Simt că știe
Anunțul care i-a frânt inima Elenei Udrea. Alexandrov a zis-o fără rușine: Simt că știe
Monica Bîrlădeanu a făcut marele anunţ lângă bradul de Crăciun
Monica Bîrlădeanu a făcut marele anunţ lângă bradul de Crăciun
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
UE vrea să monitorizeze chat-urile WhatsApp
UE vrea să monitorizeze chat-urile WhatsApp
Proprietarii de apartamente, obligați să plătească. Ordin în România. Se depune până la 25 mai 2025
Proprietarii de apartamente, obligați să plătească. Ordin în România. Se depune până la 25 mai...
Document important pentru plata pensiilor. Se depune până la 31 decembrie
Document important pentru plata pensiilor. Se depune până la 31 decembrie
Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în 2025? Cum vor primi pensionarii banii
Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în 2025? Cum vor primi pensionarii banii
Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea! Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!
Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea! Milionarul român care a fost bătut de propriul tată:...
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Premoniția tulburătoare a lui Nicu Sârghea. Ce a transmis seara trecută toboșarul trupei Vunk: “Nu pot să cred că dialogul ăsta a avut loc ieri și astăzi s-a stins
Premoniția tulburătoare a lui Nicu Sârghea. Ce a transmis seara trecută toboșarul trupei Vunk: “Nu...
Trei nativi care își schimbă viața complet până la finalul anului. Urmează o perioadă agitată pentru ei
Trei nativi care își schimbă viața complet până la finalul anului. Urmează o perioadă agitată...
De ce latră câinii în somn. Specialiștii explică fenomenul și oferă sfaturi importante
De ce latră câinii în somn. Specialiștii explică fenomenul și oferă sfaturi importante
Cristina Cioran este însărcinată pentru a doua oară. Cine este tatăl copilului: „Îl vreau în viața copiilor, nu în viața mea neapărat”
Cristina Cioran este însărcinată pentru a doua oară. Cine este tatăl copilului: „Îl vreau în...
×