Avertizare. Analistii estimeaza un curs de schimb de 4 lei pentru un euro in decembrie 2008 Arpad Dobre Marii investitori, dar nu numai ei, au inceput sa vanda masiv lei si sa cumpere valuta, ducand ieri cursul la 3,60 lei pentru un euro. Din 2 iulie 2007, cand s-a inregistrat un maximum istoric de 3,11 lei/euro, moneda nationala s-a depreciat pana ieri cu peste 15%. Efecte? Cu banii tinuti „la ciorap” puteti cumpara mai putine produse (dar nici din cei tinuti la banci nu obtineti mare profit), iar ratele la creditele in valuta, platite in lei, cresc de la o luna la alta. In plus, analistii bancari estimeaza un curs de 4 lei/euro la sfarsitul anului viitor. Solutii? Investiti in imobiliare, valuta sau aur.
Investitiile imobiliare au fost, sunt si vor mai ramane ani buni de acum incolo profitabile, chiar si in cazul cumpararii unui apartament mai vechi. Analistii imobiliari sunt de parere ca preturile apartamentelor vechi de 15-20 de ani ar mai putea creste in urmatorii 2-3 ani cu circa 25% pe an. Astfel, o locuinta cu doua camere, cumparata acum cu circa 70.000 de euro, ar putea fi revanduta peste cativa ani cu peste 100.000 de euro. Cei care au doar cateva zeci de mii de lei noi, i-ar putea schimba pe euro, apoi sa-i depuna fie in cont, fie in casete de valori de la banci. Un alt mod de pastrare si sporire a valorii il reprezinta cumpararea de aur a carui valoare, desi a fluctuat mult, e cu aproape 50% mai mare decat in urma cu trei ani, de exemplu.
Pentru cei care nu au economii, dar au nevoie de bani, ar fi recomandabile creditele in lei. Chiar daca vom avea un curs de 4 lei/euro, ratele la imprumuturile in lei nu vor creste, cum e cazul ratelor in euro, platite in lei.