A trecut o saptamana de la incendiul din clubul Colectiv, in care si-au pierdut viata 32 de persoane pana in acest moment. O parte din cei 150 de pacienti aflati in spitale urmeaza sa fie transferati in spitalele din strainatate.
CANCAN.ro a aflat de ce medicii romani sunt de acord cu mutarea acestora in Israel si Belgia.
O tara intreaga plange moartea celor 32 de persoane decedate in urma incendiului de vinerea trecuta din club Colectiv, din Capitala, dar si pe cei 150 de raniti aflati in spitale. Din fericire, in ultimele zile, nicio victima nu a mai decedat, desi viata lor atarna de un fir de ata.
Medicii sustin ca starea lor este stationara, insa nu dau mari sperante famiilor, care au ajuns sa doarma pe scaune, pe coridoarele spitalelor. Miercuri, primul pacient a fost trimis cu un avion la o sclinica din Israel.
Este vorba deste jurnalista Theodora Maftei, care se afla in stare critica, suferind arsuri grave pe totul corpul, dar si la nivelul cailor respiratorii. Ea a ajuns cu bine, desi sansele sa reziste transportului aerian erau destul de mici. Zilele urmatoare, vor pleca in Olanda, Belgia si Istrael alti 17 pacienti.
Medici nu sunt de acord cu mutarea pacientilor!
Pentru ca starea lor este una foarte grava, medicii romani nu sunt intotdeauna de acord ca victimele incendiului din clubul Colectiv sa fie transportate in strainatate. Insa, putini sunt cei care au curajul sa isi exprime punctul de vedere:
„Acestor oameni batuti de soarte, toata aceasta mutare, calatoria cu avionul, presiunea atmosferica ridicata, totul le face rau. Multi risca sa nu ajunga la destinatie. Este adevarat, avioanele sunt echipate cu aparate de resuscitare si tot ceea ce este nevoie. Riscul, insa, este foarte mare. Ne spunem punctul de vedere in fata parintilor ranitilor, insa ei nici nu vor sa auda. Nu sunt constienti de riscuri, desi noi le prezentam foarte clar, iar ei si semneaza un acord de transport. Nu insistam, pentru ca presiunea mediatica este mare, iar rudele stiu una si buna. Ca in strainatate, pacientii vor fi tratati mult mai bine, pentru ca acolo aparatura este mult mai performanta. Varianta nu este mereu cea mai buna, insa, ne este si noua frica. Daca am convinge famiile ca rudele lor sa ramana aici, iar acestia ar deceda, vina ar fi a noastra”, a declarat un medic care, din motive lesne de inteles, a preferat sa ramana sub protectia anonimatului.
Andreea Negoita