Decizie dură! Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul Bolintineanu, eliminaţi în urma probei de limba română

Publicat: 02/07/2013 | 20:15
Decizie dură! Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul Bolintineanu, eliminaţi în urma probei de limba română

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul Bolintineanu au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă la proba de limba şi literatura română, susţinută luni.

Decizia, luată marţi de Comisia de Bacalaureat a municipiului Bucureşti, vine ca urmare a faptului că asupra celor şapte elevi care au susţinut proba scrisă de limba şi literatura română la centrul de examen al Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, luni, „au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă – copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile etc”, se arată în comunicatul ISMB.

„Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen şi consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen”, mai precizează reprezentanţii ISMB, potrivit Mediafax.

Lucrările elevilor eliminaţi din bacalaureat vor fi anulate, potrivit sursei citate. Decizia a fost luată „în baza Metodologiei de Bacalaureat, art.56 (al. 2), coroborat cu art. 96 (al.1, 2, 3)”, se mai precizează în comunicatul ISMB.

În urmă cu câteva ore, Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara că, după ce Parchetul va comunica mai multe date din anchetă, se va decide dacă toţi elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” vor susţine proba de miercuri a bacalaureatului, precizând ca deocamdată nu sunt indicii că lucrările ar fi fost viciate.

Ministrul Remus Pricopie a spus că nu se pune problema ca proba scrisă la Limba şi literatura română susţinută luni să fie reluată, precizând că în majoritatea centrelor de examen examenul s-a desfăşurat în condiţii bune, doar la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” fiind probleme „extrem de grave”.

Remus Pricopie a precizat că 256 de elevi au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Ministrul Educaţiei a apreciat că intervenţia Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti a fost promptă şi corectă, anunţând că pentru proba de miercuri de la bacalaureat, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” va fi o echipă nouă.

Fosta directoare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” Costica Vărzaru a luat bani de la elevi înscrişi la bacalaureat, intervenind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori „permisivi” şi o comisie care să poată fi influenţată în fraudarea examenului, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus, marţi, reţinerea pentru 24 de ore a fostei directoare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală Costica Vărzaru, cercetată pentru trafic de influenţă. Procurorii au cerut instanţei Tribunalului Bucureşti arestarea ei preventivă.

Procurorii au stabilit că, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, Costica Vărzaru a pretins şi a primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unităţii de învăţământ, astfel încât aceştia „să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului”.

„Ulterior, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de Limba română a examenului de bacalaureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind fosta directoare a liceului, Costica Vărzaru.

Unii profesori sunt suspectaţi că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba şi literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiţi bani şi cadouri care le-ar fi parvenit în aceeaşi zi, potrivit unor surse judiciare.

Elevii care au susţinut luni proba de limba română de la bacalaureat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, ISMB a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

ISMB a precizat că va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care „va asigura toate condiţiile pentru ca absolvenţii de clasa a XII-a să poată susţine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie – iulie 2013”.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la limba şi literatura română, iar marţi a fost susţinută proba la limba şi literatura maternă. Miercuri va fi susţinută proba obligatorie a profilului şi vineri, proba la alegere a profilului şi specializării.

Ionut Chiperi

Citește și...