Destinul fratilor Nunweiller, cei care au dat numele de “cainii-rosii”. “Nevestele ne-au indepartat”

Publicat: 06/07/2014 | 16:05

Cei sapte frati Nunweiller au mai ramas impreuna doar in pozele sepia. Nelu Nunweiller vorbeste despre fratii lui si de felul in care timpul i-a separat.

Stema cainilor rosii
Stema cainilor rosii

Constantin, Dumitru, Radu, Nelu, Lica, Eduard si Victor. Toti Nunweiller. Familia care a scris o pagina importanta in fotbalul romanesc, dar mai ales in istoria lui Dinamo. Din cei sapte frati, sase au jucat fotbal, iar patru dintre ei au imbracat  tricoul “cainilor rosii”, numele de alint al celor din „Stefan cel Mare”, mostenire lasata de cei trei frati Nunweiller care au avut cele mai mari performante: Lica, Radu si Nelu.

Destinul i-a separat pe cei sapte frati, doi dintre ei s-au stins din viata, doi au plecat in strainatate, iar ceilalti sunt in tara.

CANCAN.ro l-a contactat pe Ion Nunweiller, cel care in prezent locuieste in Albota, langa Pitesti. Coincidenta sau nu, numarul sau de telefon are terminatia 48, anul infiintarii clubului din “Stefan cel Mare”. Ajuns la 78 de ani, Nunweiller III vine la meciurile lui Dinamo de fiecare data cand timpul si “infrastructura” permite deplasarea. “Am unele probleme de sanatate, la ochi, iar doctorul mi-a spus sa nu ma mai urc la volan. Ginerele meu, care este preot, ma mai aduce la stadion, la Bucuresti. Si el e dinamovist si e o placere pentru amandoi”, povesteste fostul aparator, cel care a strans 40 de selectii la echipa nationala.

Discutia curge spre fratii lui, iar Nelu Nunweiller ofteaza: “M-ai intrebat de Radu. Ce baiat la locul lui. Nu ne-am mai intalnit de vreo trei ani, dar cand e ceva mai important ne sunam, discutam. El a fost mai retras, asa i-a placut lui”. Radu Nunweiller sta in Elvetia, acolo unde s-a stabilit de mai bine de 30 de ani.

Radu Nunweiller este stabilit de mai bine de 30 de ani in Elvetia
Radu Nunweiller este stabilit de mai bine de 30 de ani in Elvetia

A antrenat mai multe echipe, iar in 2013 a trecut prin momente mai putin placute. “Am avut o problema de sanatate din cauza careia nu am putut nici măcar sa vin la înmormantarea fratelui meu. Un fel de artroza, a trebuit sa ma operez la sold si am fost internat 18 zile, iar apoi am fost monitorizat atent”, spune Radu Nunweiller, intr-un interviu publicat in ProSport, la inceputul lui 2014.

Lica si Constantin au trecut in nefiinta

In noiembrie 2013, Lica Nunweiller (Nunweiller IV) se stingea din viata la Spitalul de Urgenta, la varsta de 74 de ani, iar in urma lui a ramas un intreg scandal, fiica fostului fotbalist acuzandu-i pe medici de malpraxis.
Este al doilea dintre fratii Nunweiller care a trecut in nefiinta. Constantin, cel mai mare dintre frati s-a stins cu mai mult de zece ani in urma si, chiar daca este singurul care nu a jucat fotbal, are un merit deosebit pentru cariera celorlalti. “El ne-a crescut, a avut grija de noi. Muncea si ne ajuta. Costica nu a jucat fotbal, dar fara el poate nici noi nu am fi ajuns atat de sus” , isi aduce aminte Nelu.

“Victor m-a suparat si nu am mai vorbit cu el”

Mai putin cunoscuti sunt Eduard si Victor. Primul a jucat la Dinamo la grupele de juniori si a plecat in Suedia, acolo unde s-a stabilit de mai multi ani. Al doilea, cel mai mic dintre fratii Nunweiller, a fost portar. “Edi e in Suedia, iar cu Victor eu nu am mai tinut lagatura. El a fost mai libertin si nu prea m-am inteles cu el. Intr-o seara m-a sunat si cred eu ca luase ceva la masea. Nu mi-a placut ce mi-a zis si de atunci nu am mai vorbit cu el”, spune Nelu Nunweiller pe un ton amar.

Mai este si Dumitru, fost jucator la Dinamo Obor, cel despre care Nelu spune ca locuieste Bucuresti, insa, din pacate, starea sa de sanatate nu este foarte buna: “Mitica e bolnav. Din pacate batranetea nu l-a iertat si sufera de Alzheimer.”
Unul langa altul in pozele sepia, fratii Nunweiller au fost despartiti de timp, de destin si de noile lor familii. Nelu recunoaste ca anii au fost necrutatori si i-a separat pe cei sapte frati: “Am fost niste pacatosi. In timp, fiecare a dorit sa stea mai mult langa familia sa si nevestele ne-au indepartat”

dinamo

Performantele fratilor Nunweiller

Nelu sau Nunweiller III- libero- 279 de meciuri pe prima scena a fotbalului romanesc
Lica  sau Nunweiller IV- fundas-151 de meciuri la Dinamo, cinci selectii la nationala Romaniei
Victor – portar, cel mai mic dintre ei. A jucat la Dinamo Obor si Dinamo Victoria
Radu  sau Nunweiller VI, mijlocas- 333 de meciuri pe prima scena a fostbalului romanesc, 41 de selectii echipa nationala
Eduard- junior la Dinamo
Dumitru– Dinamo Obor
Constantin nu a jucat fotbal de performanta

 

Citește și...