Procurorii DIICOT au anihilat recent una din cele mai periculoase grupari din lume, "Academia infractorilor romani", care a dat lovituri de milioane de euro.
Membrii gruparii au fost greu de prins, iar acestia se inspirau si din filme atunci cand planuiau sa jefuiasca magazinele de bijuterii. Anchetatorii au stabilit ca „Academia infractorilor romani”, grupare care a dat in ultimii ani spargeri de peste 10 milioane de euro la cele mai mari magazine de bijuterii din lume, actiona asemenea gruparii sarbe „Pantera roz”. Hotii, condusi de Adrian Botez, zis „Tata”, erau foarte bine organizati si planuiau spargerile pana la cel mai mic detaliu. Potrivit surselor noastre, infractorii s-au inspirat in unele cazuri si din filmele cu gansteri, in special cele cu Al Capone. Iar masinile erau „preparate” dupa cele din filmul „Fast and Furious”.
Studiau miscarile gangsterilor
Daca li se parea ca pot folosi “miscarile” de filmele cu Al Capone, hotii le studiau cu atentie si fiecare isi spunea parerea. Dupa care se antrenau saptamani bune, iar, la final, inainte de jaf, ramaneau cu doua variante de lucru. Iar in momentul in care ajungeau la fata locului, o alegeau pe cea mai potrivita. De altfel, la unele jafuri hotii erau imbracati ca in filmele care il aveau ca personaj principal pe Al Capone.
Gruparea condusa de Adrian Botez acorda o mare importanta si masinilor pe care le foloseau la jafuri. Acestea erau “puternice si preparate”, astfel incat sa poata scpa cu usurinta in cazul in care ar fi fost urmariti de politisti.
Fani ai filmului “Fast and Furious”, unii dintre hoti si-au facut masinile dupa cele din film. Iar in aceste conditii este usor de inteles de oamenii lui Adrian Botez erau asa de rapizi, iar un jaf dura cateva minute.
Metode clasice de ancheta
In acest caz nu au putut fi interceptate telefoanele, si asta pentru ca membrii gruparii nu aveau voie sa detina sau sa discute la mobil. Ei nu aveau voie nici sa intre pe retele de socializare. Cazul a fost instrumentat prin metodele clasice de ancheta, ceea ce a implicat un numar foarte mare de investigatori. Acest lucru se explica prin faptul ca nu s-au putut folosi metode moderne, precum localizarea GPS sau pozitionarea membrilor grupului prin metoda triangulatiei semnalului telefoanelor mobile.
Loviturile durau cateva minute
Multi dintre membrii gruparii lui Adrian Botez, zis „Tata” proveneau din familii sarace sau de la casele de copii. Acestia erau antrenati sa jefuiasca un magazin de bijuterii in mai putin de un minut. Inainte de a fi acceptati in banda, oamenii lui Botez trebuiau sa semneze un regulament care continea obligatii si sanctiuni, si sa completeze un formular in care mentionau date legate de familie si situatia medicala. La acest dosar era atasata si o fotografie si fire de par, pentru ca, in caz de nevoie, sa fie indentificati dupa ADN. Aceste masuri sunt impuse, de altfel, si cadrelor militare.
Hotii au actionat in mai multe tari din Europa si au furat din magazine de lux bijuterii si ceasuri in valoare totala de zece milioane de euro. Loviturile durau cateva minute.(B.V.)