Milionarul Remus Truica, cel care a fost arestat la domiciliu in dosarul retrocedarii "Fermei Baneasa", se lauda cu "invartelile" imobiliare atunci cand era in compania unor domnisoare sexy.
Surse apropiate anchetei ne-au dezvaluit ca Truica se lauda cu combinatiile pe care le facea si ca, de cateva ori, cand se afla in „momente speciale” cu anumite femei, el vorbea la telefon cu membrii gruparii ca sa impresioneze.
Discutiile erau „codate” pentru ca domnisoarele sa nu priceapa ce se intampla, insa el incerca sa-si demonstreze, prin acestea, potenta financiara.
Fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase nu ezita, asadar, sa puna la punct diferite afaceri in „momente speciale„.
Chiar daca isi „codifica” mesajele (folosind anumite expresii), procurorii DNA au intrat pe fir si au documentat cazul.
Anchetatorii au strans probe, le-au depus la dosar, printre acestea aflandu-se si interceptarile telefonice, si au inceput urmarirea penala in acest caz.
Discutiile interceptate de procurorii DNA
Printul Paul a cumparat influenta pretinsa de Remus Truica si asociatii acestuia si a cunoscut fiecare demers facut de membrii grupului infractional, fiind informat periodic, se arata in referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventiva a acestuia, in dosarul privind retrocedarea ilegala a Fermei Baneasa. Faptul ca printul era informat despre evolutia demersurilor reiese, potrivit anchetatorilor, si dintr-o convorbire telefonica pe care a avut-o cu Remus Truica in cursul anului 2007.
„Paul: Avem un apel de la omul lui Whiteheave (?), nu stiu ce are de gand. Stii de ce vrea sa vorbeasca cu noi?
Truica: Cred ca, din cauza ca am discutat mult cu doamna…
Paul: Da.
Truica: …si ea a acceptat tot ce i-am spus…
Paul: A, bun!
Truica: Deci cred ca vrea probabil sa te informeze si sa-ti arate ca este foarte flexibil!
Paul: Bine. A zis ca, vineri, cazul pe care il avea, a fost amanat pentru iulie, anul viitor! Este chiar…
Truica: Avem solutii aproape pentru toate, asa ca…
Paul: Bine, pentru ca eu cred ca este un pic depasit, cred ca-si dau seama de situatia adevarata!
Truica: In mod sigur!”.
Intr-o alta convorbire interceptata de anchetatori, Remus Truica primeste,potrivit rtv.net, de la printesa Lia asigurari ca sotul ei este „un bun coechipier”.
„Truica: Printesa! Buna ziua! Ce faceti?
Lia: Foarte bine, astept cu nerabdare sa impartasim niste… (?) bune, dar cred ca motivul pentru care Paul te-a sunat a fost sa te instiinteze ca, orice decizie ai lua, nu doar pentru a fi in fundal, Paul este un bun coechipier!
Truica: Eu sunt foarte entuziast cu privire la aspectul asta!”.
Aceasta este una din discutiile interceptate de anchetatori.
Arest la domiciliu
DNA a emis joia trecuta ordonante de retinere pentru 24 de ore pe numele lui Remus Truica, a jurnalistului Dan Andronic, dar si a altor persoane intr-un dosar privind retrocedari ilegale de terenuri. Vineri, Truica a fost plasat in arest la domiciliu, iar Dan Andronic sub control judiciar.
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a urmatorilor inculpati:
TRUICA REMUS, om de afaceri la data faptelor si in prezent, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– trafic de influenta
– spalare a banilor
– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave
– dare de mită,
ROSU ROBERT MIHAITA, avocat partener in cadrul unei case de avocatură, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– trafic de influenta,
– complicitate la spalarea banilor,
– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave,
ANDRONIC DAN CATALIN, consultant politic, jurnalist, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infracţional organizat, in forma aderarii;
– complicitate la trafic de influenta,
MARCOVICI MARIUS ANDREI, administrator al unei societati comerciale, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– complicitate la trafic de influenta,
– spalarea banilor,
MATEESCU LUCIAN CLAUDIU, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat, in forma aderarii
– complicitate la trafic de influenta,
Procurorii au strans probe
Din ordonanta intocmita de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora :
Incepand cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truica Remus, Rosu Robert Mihaita si alte persoane au constituit un grup infractional care a avut ca scop dobandirea intregii averi revendicate nelegal de o persoana interesata, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autoritatilor/institutiilor detinatoare a acestor proprietti, instigarea si complicitatea la savarsirea, de catre aceste persoane, a infractiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispozitie si semnarea inscrisurilor necesare, traficarea influentei reale asupra funcţionarilor publici.
Inculpatii Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei si Mateescu Lucian au aderat la grupul infractional: primii doi in anul 2007, ultimul in anul 2011.
De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicati in activitatea infractionala si s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evolutiei si realizarii interesului urmarit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat si gasind impreuna solutiile cele mai economice pentru grup.
De asemenea, membrii grupului au pastrat in permanenta contactul cu persoana cumparatoare de influenta, dandu-i de fiecare data asigurări asupra succesului demersului infractional.
Rolul inculpatului Truica Remus in cadrul grupului a fost esential, in sensul ca persoana, reputatia si sustinerile acestuia au fost determinante in convingerea persoanei interesate pentru cumpararea influentei. Pe de alta parte, inculpatul Truica Remus a prezentat „afacerea” celorlalti membri ai grupului, hotarand impreuna cu acestia sa se implice in realizarea demersului infractional, singura cale in obtinerea bunurilor pe care persoana interesata le revendica in mod nelegal.
De asemenea, a actionat ca mandatar al unei societati comerciale in actele intocmite cu cumparatorul de influenta, s-a intalnit in mod repetat cu acesta pentru a discuta stadiul demersurilor intreprinse, a negociat cu acestia in interesul grupului, a discutat cu inculpatul Rosu Robert, avocat, pentru intocmirea documentelor necesare crearii aparentei de legalitate, s-a prezentat in fata autoritatilor in numele cumparatorului de influenta, a discutat cu notari si avocati pentru intocmirea de inscrisuri necesare revendicărilor, si-a traficat influenta in mod real si a corupt functionari pentru atingerea scopului urmarit.
Avere revendicata nelegal
In acest context, incepand cu anul 2006 i-a promis cumparatorului de influenta ca poate sa ii recupereze averea revendicata nelegal, pretinzand ca are relatii in lumea politica si in justitie la cel mai înalt nivel (consilier al primului ministru, serviciile unei firme de avocatura de top, prin care influenta poate ajunge chiar la ÎCCJ), cerand in schimb o parte considerabila din această avere, atat pentru el cat si pentru membrii grupului, intre 50 – 80% din fiecare bun care va fi obtinut.
In realizarea scopului grupului, inculpatul Truica Remus impreuna cu ceilalti membrii ai grupului si cu cumparatorul de influenta au ascuns apoi natura ilicita a inrelegerii prin incheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate in proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietatii.
In concret, acest contract redactat de inculpatul Rosu Robert prevede ca persoana cumparatoare de influenta, in calitate de cedent, transmite/cesioneaza fara nicio rezerva, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente si viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate si identificate in contract (intre care si „Ferma Baneasa”, teren in suprafata de 28,63 ha).
Ulterior, prin decizia nr. 30 din 26.09.2008 s-a dispus, cu incalcarea dispozitiilor din Legea nr.10/2001, restituirea in natura a Fermei regale Baneasa, in aceeasi zi, 26.09.2008, fiind incheiat un protocol de predare – preluare.
Decizia de restituire este abuziva, cererea nefiind insotita de documente justificative din care sa rezulte calitatea de mostenitor indreptatit sau incidenta Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii.
Prin aceasta activitate infractionala s-a cauzat un prejudiciu in dauna statului roman de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei), suma care reprezinta totodata folos necuvenit pentru cumparatorul de influenta, Truica Remus si asociatii acestuia in grupul infractional”, arata DNA. (B.G.)