Doi turiști francezi au fost salvați de jandarmii de la Salvamont Vâlcea. Greșiseră poteca de la Cabana Cozia și riscau să cadă în gol de la 200 de metri

Publicat: 11/02/2019 | 12:35

În urma unui apel telefonic la 112, echipa Salvamont Vâlcea și cea a Postului de Jandarmi Montan Călimănești au desfășurat, duminică, în comun, o acțiune pentru salvarea a doi cetățeni francezi. Aceștia au greșit poteca de coborâre de la Cabana Cozia, au intrat pe Valea Zăvodului, de unde puțin a lipsit să nu cadă în gol 200 de metri. (VEZI ȘI: DOI ALPINIȘTI AU FOST RĂNIȚI ÎN MUNȚII FĂGĂRAȘ)

 Astfel, șase salvamontiști și trei jandarmi montani au recuperat turiștii, după o intervenție foarte dificilă desfășurată pe timp de noapte și pe parcursul a 11 ore de efort continuu.

“Recomandăm și pe această cale ca iubitorii sporturilor montane să abordeze aceste activități responsabil, folosind echipamente corespunzătoare, la nivelul de competență și complexitate care să nu pună în pericol viața, atât individual cât și la nivelul grupului”, au transmis reprezentanții Salvamont.

Salvamontiștii dau sfaturi

Sfatul salvamontiștilor și al jandarmilor montani, pentru aceia care vor să urce pe traseele turistice, este să ceară informații salvatorilor din zonă, formând 0SALVAMONT sau apelând 112. (CITEȘTE AICI: AVALANȘA DIN BUCEGI A MAI FĂCUT O VICTIMĂ)

În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată, colțari, piolet etc.) trebuie să existe în permanență în rucsac o lanternă cu baterii noi pentru fiecare participant, evitând astfel situații neplăcute. Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveți încălțări și îmbrăcăminte de iarnă, chiar și o lanternă, pentru situațiile în care sunteți nevoiți să vă deplasați pe jos.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei, în așa fel încât să existe o marjă de siguranță de o oră de lumină naturală.

Citește și...