Este doliu în lumea muzicii din România. Unul dintre cei mai apreciaţi artiști a fost răpus de o boală cu care a fost diagnosticat în urmă cu ceva vreme. Rudele și colegii lui sunt profund îndurerați de plecarea sa.
Garbis Dedeian, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni de jazz din România, s-a stins din viață. El a pierdut lupta la viață în fața unei boli cumplite la vârsta de 60. Informația a fost confirmată de Sorin Romanescu, chitarist de jazz şi vechi colaborator al regretatului artist. Acesta a aflat trista veste de la Nicolas Simion, un nume important în lumea jazz-ului românesc
“Suferea de cancer pulmonar galopant în stare avansată și, din păcate, ieri, (n.r.: 13 ianuarie) inima lui a cedat”, a declarat Capriel Dedeian, fratele artistului, relatează Știrile Pro TV.
De-a lungul carierei sale de peste 4 decenii, a cântat alături de alte nume grele din jazz, ca Johnny Răducanu sau Mircea Tiberian. Garbis Dedeian a compus enorm și a format generații de jazzmani. Dragostea lui pentru originile sale armene a exprimat-o în ultimul său album, “Armine”, lansat în urmă cu doi ani.
“De la Moșu’ am aflat că s-a dus Garbis Dedeian. O nouă generație de jazzmani români începe să despartă..Alintat drept un (John) Coltrane de România, Garbis a fost un adevărat jazzman, a trăit mereu pe marginea prăpastiei existențiale, frustrat și mereu pus pe glume cu «șalăi». Garbis este continuatorul unui drum artistic de mare prestigiu pe care l-a creat saxofonistul nostru de mare calibru, Dan Mândrilă. Garbis a plecat și el în seara asta, ca un ultim efort de respirație și eleganță!
Doamne, ai grijă de sufletul lui. Amin”, a scris Mike Godoroja pe contul săiu oficial de Facebook.
Garbis Dedeian s-a născut pe 24 aprilie 1959 în București. El a fost saxofonist, compozitor şi aranjor român de origine armeană, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Beneficiind de un mediu familial prielnic apropierii de muzică, a urmat Liceul de Muzică nr. 1 din capitală şi Şcoala Populară de Artă unde a studiat clarinetul cu profesorul Florian Popa şi compoziţie / orchestraţie cu Richard Bartzer. Atras de jazz din adolescenţă, a făcut primii paşi sub îndrumarea regretatului Mihai Berindei iar în anul 1976 fondează un prim grup alcătuit cu fratele său, ghitaristul Capriel Dedeian, Tudy Zaharescu și Mario Dumitrescu.
Debutul interpretativ pe una din primele scene jazzistice ale ţării are loc in 1979 la Festivalul de Jazz de la Sibiu. De atunci a susţinut numeroase concerte şi a participat la cele mai importante festivaluri de jazz în ţară dar şi în Germania, Ungaria, Grecia, Italia, Franţa, Austria, Iugoslavia, Moldova, Ucraina, Bulgaria, Egipt. Combo-ului său de tineri instrumentişti a fost desemnat “Formaţia Anului 2003” de juriul Galei Premiilor de Jazz organizată de Societatea Română de Radiodifuziune, titlu prin care i se recunosc merite deosebite în afirmarea unor promiţătoare talente din tinerele generaţii, relatează softrecords.ro.
Activitatea de saxofonist şi şef de formaţie a fost dublată de o susţinută creativitate componistică, o parte a creaţiilor sale muzicale, considerate valori de patrimoniu pentru jazz-ul autohton, fiind tipărite (Culegere de teme de jazz) şi/sau înregistrate în studio sau preluate live din festivalurile de jazz.