E român, dar nu-l ştie România! Ăsta e palatul Împăratului… ! Cotat cu o avere de peste 2 miliarde de euro, … e boss de boss! Greii din Europa îl invidiază măcar pentru construcţia faraonică!

Publicat: 24/04/2017 | 00:00

CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă oferă astăzi imagini în premieră cu palatul celui mai bogat om din Republica Moldova, Anatol Stati! Palatul din Moldova al lui Stati se află pe un domeniu impresionant, ce măsoară mai multe hectare. (Toate noutăţile pe PARFUMERIA.RO, oficial site-ul nr. 1 de shopping al vedetelor)

Anatol Stati este recunoscut ca fiind cel mai bogat om de afaceri din Moldova. Averea sa ar fi evaluată la circa 2 miliarde de dolari, cu toate că renumita revistă Forbes nu a oferit până acum o cifră exactă a averii magnatului.

Anatol Stati activează în mai multe domenii, dar afacerile sale sunt legate îndeosebi de extracţia de petrol şi se întind pe mai multe continente şi în numeroase state: România, Uzbekistan, Kazahstan, Rusia, Irak, Sudan, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Turkmenistan, Kenya şi chiar SUA.

În anii 1992-1993 Stati a fondat ASCOM Group, cea mai mare companie de petrol şi gaze din Moldova, care, în timp, a devenit un conglomerat internaţional.

Palatul din Moldova al lui Stati se află pe un domeniu impresionant, de mai multe hectare
Palatul din Moldova al lui Stati se află pe un domeniu impresionant, de mai multe hectare

În Moldova familia Stati deţine afaceri în mai multe domenii, precum agricultură, imobiliare, construcţii, transport şi asigurări (VEZI AICI CINE E MILIONARUL SINGURATIC DIN BUCUREŞTI).

În vârstă de 64 de ani, Anatol Stati are doi copii, Gabriel (născut în 1976) şi Nicoleta (născută în 1981). Fiul său a fost vicepreşedinte al ASCOM Group între 1999 şi 2007. Nicoleta Stati a urmat o carieră în pictură, fiind directoarea Liceului academic de arte plastice „Igor Vieru” din Chişinău, dar a moştenit şi vocaţia tatălui ei pentru afaceri, înfiinţând firma de publicitate Nicomedia SRL (VEZI AICI CE A FĂCUT UN CELEBRU MILIONAR CÂND NU I S-A DAT MASĂ LA LOFT MAMAIA).

Anatol Stati, cel mai bogat om din Republica Moldova
Anatol Stati, cel mai bogat om din Republica Moldova

Numele familiei Stati a apărut şi în celebra investigaţie de presă Panama Papers. Rise Moldova a relatat cum familia Stati a jonglat în industria petrolieră internaţională cu peste 50 de companii offshore, cele mai multe fiind înregistrate în paradisurile fiscale din Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Belize şi Luxemburg. De asemenea, Rise Moldova a scris că familia Stati a mituit funcţionari din Africa.

Legăturile lui Stati cu lumea politică din Moldova

Magnatul Anatol Stati a intrat în 2007 în conflict cu conducerea comunistă a Moldovei de la acea vreme. Atunci preşedinte al Moldovei era Vladimir Voronin, iar premier Vasile Tarlev, ambii lideri ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

Legăturile lui Stati cu lumea politică din Moldova nu se opresc însă aici. Stati era recunoscut în Republica Moldova ca fiind un apropiat al Partidului Liberal. De altfel, acesta chiar a fondat actualul Partid Liberal, în 1994, partidul numindu-se, la acea vreme, Partidul Reformei. Anatol Şalaru, fost ministru al Transporturilor şi al Apărării în Moldova şi fost lider al Partidului Liberal, a fost în trecut director general al reprezentanţei ASCOM Group din Turkmenistan.

Şalaru a ocupat, de-a lungul timpului, şi alte funcţii de conducere în cadrul gigantului economic creat de Stati. Şi Iurie Leancă, fost premier al Moldovei şi fost lider al Partidului Liberal Democrat, a lucrat în cadrul ASCOM Group, fiind până în 2005 vicepreşedinte al companiei.

Având în vedere legăturile sale cu liderii Partidului Liberal şi faptul că partidul fusese fondat, sub alt nume, chiar de Stati, publicaţiile din Moldova au speculat, la un moment dat, că Anatol Stati va candida la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Stati a negat, însă, că ar avea un astfel de gând. Nu înţeleg care e scopul unor astfel de zvonuri. Nu am visat şi nici nu visez să ajung preşedintele Republicii Moldova”, declara magnatul.

Citește și...