Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Povesti celebre » Geniul Informaticii românești –Grigore Moisil. A fost chemat să lucreze pentru americani și sovietici la corectarea unor traiectorii de nave spațiale

Geniul Informaticii românești –Grigore Moisil. A fost chemat să lucreze pentru americani și sovietici la corectarea unor traiectorii de nave spațiale

De: Dan Mlădinoiu 01/10/2023 | 21:14
Geniul Informaticii românești –Grigore Moisil. A fost chemat să lucreze pentru americani și sovietici la corectarea unor traiectorii de nave spațiale

România are în vitrina sa cu prețiozități unul dintre înaltele vârfuri ale matematicii mondiale. Grigore Moisil s-a născut la începutul veacului trecut (1906), în ultimul mare oraș străbătut de undele Dunării înainte de topirea lor în mare, Tulcea. Paradoxal, dar erau alte vremuri, omul ce avea să revoluționeze probabil cea mai grea ramură a științei a citit enorm de-a lungul vieții. Nu a existat lucru important, de la Biblie la Proust, pe care să nu-l parcurgă. Scria la reviste de cultură. A preluat, după moartea criticului și istoricului literar George Călinescu, „Cronica optimistului”, publicată în săptămânalul „Contemporanul”.

Pentru el, „tot ce e gândire corectă este matematică sau susceptibilă de matematizare”. În toamna lui 1924, Grigore, “Grigri”, cum îl alinta mama sa, intra cu examen la Școala Politehnică din București. A urmat cursurile ei, dar n-o va absolvi niciodată. Așa că a fost admis, tot prin examen, la Facultatea de Matematică, unde i-a avut ca profesori pe alți corifei: Dimitrie Pompeiu, Gheorghe Țițeica, Anton Davidoglu și Traian Lalescu. De altfel, Pompeiu i-a fost cu adevărat mentor nu numai în ale matematicii, ci și în anumite reguli de viață. În iunie 1929, își susține teza de doctorat la Facultatea de Științe din București, din comisie făcând parte dascălii Pompeiu, Țițeica și Davidoglu. Ca urmare, a obținut o bursă a Fundației Rockfeller, pentru a studia la Roma cu renumitul profesor Volterra.

Teama de a zbura cu avionul

În 1956 este numit președintele Comisiei de Automatizare. În cadrul ei a avut rolul crucial în înființarea Catedrei de Automatică de la Institutul Politehnic. Un an mai târziu, a contribuit la instalarea primului calculator românesc în incinta Institutului de Fizică Atomică. În pofida faptului că liderii comuniști de atunci defineau cibernetica “o știință burgheză reacționară îndreptată împotriva clasei muncitoare”.

Totuși, a reușit să creeze un Centru de Calcul la Universitatea bucureșteană, aceasta devenind una dintre primele 10 din lume care dețineau așa ceva. Drept “recompensă”, conducerea politică unică l-a trimis ambasador în Turcia. Acolo a continuat să predea la Universitatea din Ankara. A fost invitat la o mulțime de congrese de matematică pură și aplicată, automatică, filosofia științei în țări precum: Anglia, Belgia, Canada, Elveția, Franța, Germania Federală, Grecia, Italia, Olanda, Suedia, URSS, Statele Unite, Japonia etc. Pentru că îi era să zboare cu avionul, Grigore Moisil a mers cu trenul până la Tokyo trei săptămâni. În acest timp, de “plictiseală”, a scris o carte.

Era un adept al perfecționismului. În primii doi ani făcea “curățenie” printre studenții pe care îi simțea că nu au chemare. Cei ajunși în anul III erau fericiți că se află pe drumul cel bun. În acest sens, lipise o pancartă mare la intrarea facultății. Mesajul suna astfel: “Cursurile sunt libere. Intră cine vrea, rămâne cine poate”. Omul care își scotea pălăria apucând-o de la ceafă ținea mult la un principiu, de altfel declarat în publicația “Tribuna”, din 22 feb. 1968: “Marea calitate a unui profesor este de a fi bucuros atunci când e depășit de elevii săi”. A predat timp de 41 de ani. La de 30 de ani puterea sa de muncă era imensă. Lucra 30 de ore în șir fără să doarmă, doar cu scurte pauze pentru mese. Îi plăcea noaptea. A avut sub bagheta științei multe generații. Pe toate le-a învățat matematica pe care o vor preda și cum o vor face: “Nu te bâlbâi în fața studenților, dacă nu ești sigur de ceva. Mai bine spune că nu știi, că vei cerceta, că te vei documenta, decât să încerci să încropești ceva. Tineretul nu se lasă înșelat”.

Micile “accesorii”: Carpați fără filtru și jumătate de Șliboviță

Unul dintre oamenii care l-au cunoscut cel mai bine a fost Constantin Dumbravă, fost curier la ziarul Universul. I-a fost prieten de nădejde și om bun la toate, aceasta fiind de altfel „meseria” lui mulți ani, aceea de a se îngriji ca „maestrului” să nu-i lipsească nimic. Marelui matematician. Îi ducea zilnic presa și patru pachete de țigarete Carpați fără filtru. Lângă ele, o sticlă de Șliboviță de 0,5 l, bine camuflată de soția profesorului, Viorica Moisil. Le punea într-un loc ascuns, convenit doar de către cei doi și îl anunța că toate sunt acolo. “Bine, Costache! Vino încoace!“, după care urma o consistentă răsplată bănească.

Matematica nu iartă

Se culca, atunci când nu avea un program foarte încărcat, la ora 18. Se trezea la 2, în crucea nopții și începea să lucreze matematică. Într-un an, avusese o grupă de 31 de studenți nord-coreeni. La examenul din vară a picat 26. Pentru că statul primea 800 de dolari anual de la fiecare,  Grigore Moisil a fost chemat la partid, sugerându-i-se să-i treacă în toamnă pe toți, fiindcă nu prea cunoșteau româna.

În timpul vacanței de trei luni, profesorul a învățat coreeana. La reexaminarea din toamnă, a mai trecut trei. S-a dus la șefimea comunistă căreia i-a spus că matematica este universală, deci nu e nimic de făcut.

Milioane aduse vistieriei naționale

Cum s-a împăcat cu comuniștii sovietici și cu „imperialiștii americani” cele două mari superputeri mondiale? Povește tot Costache Dumbravă: “Dom’ Grigore a fost chemat de câteva ori la Washington și Moscova, pentru a lucra la corectarea traiectoriilor unor rachete, fapt pe care nu-l putea reuși niciun calculator al vremii. Bineînțeles, statul român urmând să primească sume imense de bani. A reușit cu un succes deplin, fiind prețuit de către ambii rivali”.

Latura umană a profesorului e dezvăluită de același bătrânel: „Domnul profesor se întâlnea în fiecare joi seara cu studenții săi la restaurantul Berlin. El plătea consumația, indiferent cât de multă bere se bea”.

Ilicitul

Pe vremea comuniștilor era o lege (nr.18) supranumită “Ilicitul”, conform căreia orice cetățean era obligat să justifice o eventuală neconcordanță în plus survenită între salarizare și bunurile deținute. Bătrânelul de lângă noi ne-a expus un dialog pe care l-a avut cu Grigore Moisil: “Costache, ieri m-au vizitat ăia cu ilicitul. M-au întrebat de unde am casa și bunurile din ea. Știi ce le-am răspuns? Tovarăși, eu încasez lunar 24.000 de lei. Catedra înseamnă 16.000, inovații în matematică, 4.000 și alte 4.000 din cursuri predate în străinătate. Proștii, cum au venit, așa au plecat!”

Gena părintească

“Tatăl meu, arheologul și numismatul Moisil, a fost dintre aceia care voiau să practice o istorie mai precisă decât cea poetică din vremea lui. Îi datorez, poate, nu numai că am devenit matematician, dar și că am încercat să fac o matematica mai puțin aridă decât se obișnuiește”, declara Grigore Moisil. în “Viața Studențească” din 15 feb. 1967.

“Mama era profesoară, dar n-avea încredere în pedagogie, așa cum o învățase la școala de institutori. Inventase pentru mine o altă pedagogie. N-a început prin a mă învăța să scriu și să citesc, voia să mă facă să nu-mi fie teamă de matematică” (revista “Femeia” 1964)

„Moldova, o extraordinară densitate de oameni deștepți pe metrul pătrat”

Devenit unul dintre piscurile matematicii, nu doar la nivel național, ci și mondial, în jurul anului 1958 Grigore Moisil intra în grupul de elită al academicienilor români, aparte supranumit “clanul moisililor”, grație numărului mare alcătuit din membri ai familiei: Constantin, tatăl, istoric; Constantin Daicoviciu, nepot; Virgil Vătășanu, nepot, istoric de artă; Tudor Bugnariu, nepot, sociolog; Emil Condurachi, ginere, arheolog. La Iași a predat primul curs de algebră abstractă modernă din țară. De altfel, avea să spună că în capitala Moldovei “era o extraordinară densitate de oameni deștepți pe metru pătrat”.

Grigore Moisil făcea parte din pleiada de mari matematicieni. A format nu o școală, ci câteva, printre care una de mecanică, una de logică matematică și una de teoria algebrică a mecanismelor automate. Acest lucru se explică prin fecunditatea ideilor sale, prin măiestria cu care știa să prezinte nu o matematică “gata făcută”, ci una ce se construia în prezența auditoriului. Gândirea sa era esențialmente deschisă, în conformitate cu observația pe care atât de pregnant a formulat-o undeva: “Nicio problemă nu are granițe. Orice răspuns are multe”. Ca atare, a inventat o teoremă în algebră, care îi poartă numele.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E total schimbată
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E...
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Laura Cosoi, apariție de invidiat. În ce țară va pleca timp de o lună: „Nu îmi este teamă să călătoresc departe cu fetele” Ce bărbat i-a mărturisit că a fost îndrăgostit de ea?
Laura Cosoi, apariție de invidiat. În ce țară va pleca timp de o lună: „Nu...
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a adus sfârșitul
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a...
Un bărbat s-a sinucis pentru că nu-și putea găsi fiica dispărută. După 2 săptămâni aceasta a apărut
Un bărbat s-a sinucis pentru că nu-și putea găsi fiica dispărută. După 2 săptămâni aceasta...
Rusia a finanțat cu 69 milioane euro o campanie de propagandă în Bulgaria și România, arată experți bulgari
Rusia a finanțat cu 69 milioane euro o campanie de propagandă în Bulgaria și România,...
România în Schengen. Ce înseamnă spațiul de liberă circulație și ce avantaje aduce
România în Schengen. Ce înseamnă spațiul de liberă circulație și ce avantaje aduce
Frânare bruscă fără motiv Cine e vinovat dacă lovești în spate o mașină?
Frânare bruscă fără motiv Cine e vinovat dacă lovești în spate o mașină?
Selena Gomez a fost cerută în căsătorie de Benny Blanco: „Eternitatea începe acum”. Cum arată inelul de logodnă al actriței
Selena Gomez a fost cerută în căsătorie de Benny Blanco: „Eternitatea începe acum”. Cum arată...
Fiul șoferului român de TIR care a fost lovit de tren în Belgia, mărturii cutremurătoare. Tânărul vorbea cu tatăl lui la telefon în momentul în care s-a produs tragedia: „Mi-a strigat numele de două ori”
Fiul șoferului român de TIR care a fost lovit de tren în Belgia, mărturii cutremurătoare....
Cum a reacționat fetița Cristinei Cioran când a auzit că mama ei e însărcinată cu al doilea copil. “A avut grijă de mine când mi-a fost rău.”
Cum a reacționat fetița Cristinei Cioran când a auzit că mama ei e însărcinată cu...
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce a traversat printr-un loc nepermis: „Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun”
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce...
Păţania unui român care şi-a tăiat buletinul pe TikTok. A început să ceară bani la cunoştinţe după gest
Păţania unui român care şi-a tăiat buletinul pe TikTok. A început să ceară bani la...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în aer liber!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în...
Surpriză MAJORĂ pentru fanii Apple Watch Ultra
Surpriză MAJORĂ pentru fanii Apple Watch Ultra
O misiune a găsit DOVEZI pentru EXTRATEREȘTRI chiar lângă Pământ
O misiune a găsit DOVEZI pentru EXTRATEREȘTRI chiar lângă Pământ
„Nora mea, din păcate...”. DECLARAȚIILE care au surprins pe toată lumea. INCREDIBIL ce a dezvăluit mama lui Smiley despre relația cu Gina Pistol, nora ei. S-A AFLAT ADEVĂRUL
„Nora mea, din păcate...”. DECLARAȚIILE care au surprins pe toată lumea. INCREDIBIL ce a dezvăluit...
Top 4 zodii care vor avea cea mai bună perioadă din viață în ianuarie 2025. Vine un val de noroc peste ele
Top 4 zodii care vor avea cea mai bună perioadă din viață în ianuarie 2025....
Alimentul care poate fi periculos, deși mulți îl comandă la restaurant. O singură porție conține 14 aditivi și aproape 40 de grame de sare
Alimentul care poate fi periculos, deși mulți îl comandă la restaurant. O singură porție conține...
Călin Georgescu cutremură România. Schengen nu e ce credeam noi: Toți sunt spălați pe creier
Călin Georgescu cutremură România. Schengen nu e ce credeam noi: Toți sunt spălați pe creier
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la separare: Orice bărbat, într-o astfel de situație, trebuie să fie lângă parteneră
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la separare: Orice...
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Suedia închide ancheta privind presupusul caz de viol al lui Mbappé
Suedia închide ancheta privind presupusul caz de viol al lui Mbappé
ŞOC total pentru Elena Udrea. Instanţa Supremă a decis. Decizie definitivă
ŞOC total pentru Elena Udrea. Instanţa Supremă a decis. Decizie definitivă
Măsură obligatorie în toată România. Intră în vigoare la 1 ianuarie 2025
Măsură obligatorie în toată România. Intră în vigoare la 1 ianuarie 2025
Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în 2025? Cum vor primi pensionarii banii
Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în 2025? Cum vor primi pensionarii banii
Cum îl putea numi Ilie Năstase pe celebrul milionar pe care nu a ezitat să îl umilească: N-am înţeles niciodată de ce
Cum îl putea numi Ilie Năstase pe celebrul milionar pe care nu a ezitat să...
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Reacția lui Taylor Swift după ce Selena Gomez și Benny Blanco și-au anunțat logodna. Comentariul a strâns peste 60 000 de aprecieri în 20 de minute
Reacția lui Taylor Swift după ce Selena Gomez și Benny Blanco și-au anunțat logodna. Comentariul...
Orașul din România din care vor pleca două noi zboruri către Italia și Germania. Wizz Air are planuri mari cu acest aeroport
Orașul din România din care vor pleca două noi zboruri către Italia și Germania. Wizz...
Femeia care a oprit-o pe Diana Șoșoacă, la CCR, ”l-a citit” pe Călin Georgescu: „Se victimizează”. Ce spune Amalia Bellantoni despre anularea alegerilor
Femeia care a oprit-o pe Diana Șoșoacă, la CCR, ”l-a citit” pe Călin Georgescu: „Se...
Ce diferență de vârstă este între Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban. Actrița, în culmea fericirii
Ce diferență de vârstă este între Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban. Actrița, în...
×