Acasă » Mapamond » Bizar » Gheorghe Botezatu, genialul profesor, matematician și inginer român ale cărui calcule au fost fost folosite la NASA pentru celebrul program spațial american “Apollo”

Gheorghe Botezatu, genialul profesor, matematician și inginer român ale cărui calcule au fost fost folosite la NASA pentru celebrul program spațial american “Apollo”

De: Dan Mlădinoiu 28/04/2023 | 11:23
Gheorghe Botezatu, genialul profesor, matematician și inginer român ale cărui calcule au fost fost folosite la NASA pentru celebrul program spațial american “Apollo”
Sursă foto: Facebook/NASA

Profesorul, matematicianul, inginerul și inventatorul Gheorghe Botezatu poate fi considerat, alături de Aurel Vlaicu și Traian Vuia, un Icar român dedicat speranței mitologicului personaj de a invinge gravitația, ridicându-se în văzduh cu propriile puteri. Cunoscut mai târziu sub numele George de Bothezat, s-a născut la 7 iunie 1882 în Basarabia, aflată atunci sub Imperiul Rus, într-o familie de nobili intelectuali. Istoria l-a consemnat ca fiind cel ce a calculat mai multe variante ale unor posibile traiectorii Pământ-Lună-Pământ, ulterior utilizate cu real succes în programele spațiale americane Apollo. De asemenea, ca ales de frunte slujbaș al științei, a inventat unul dintre primele elicoptere din lume. După absolvirea Liceului Internat din oraşul natal Chișinău s-a înscris la Facultatea de Științe Naturale din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În perioada 1902-1908 este student la Institutul Politehnic din Harkov devenind inginer. În același timp, între anii 1905-1907 a studiat la Institutul Electrotehnic Montefiore din Liège.

Studii strălucite în universități de prestigiu

Avea să-și completeze educația tehnică, în intervalul 1908-1909, cu studii postuniversitare la Universitățile germane din Göttingen și Humboldt din Berlin. Devine un strălucit licențiat în matematică și inginer mecanic. După obținerea diplomelor universitare, tânărul proaspăt absolvent român se înscrie pentru doctorat la Universitatea Sorbona, sub numele de Georges de Bothezat, cu care va deveni faimos în lumea specialiştilor în construcţii de aeronave de pe întregul glob. Ca îndrumător pentru doctorat l-a avut pe celebrul profesor Paul Painleve (1863-1933), ilustrul om de ştiinţă, prin studiile sale în domeniul mecanicii clasice şi a teoriei relativităţii. Georges de Bothezat a abordat un subiect deosebit de dificil pentru teza sa de doctorat din aeronautică: „Etude de la stabilite de l’aeroplane” (Studiul stabilității aeroplanului), pe care a prezentat-o cu un succes de răsunet în 1911, potrivit icr.ro. Este recunoscut ca fiind primul om care a realizat o asemenea cercetare în domeniul aviației. A urmat cursurile postuniversitare ale Institutului Electronic din Liege (Franța) și pe cele ale Institutului Tehnologic din Petrograd (Rusia).

Revenit în România cu titlul de doctor inginer, a obţinut un post de profesor la Universitatea din Iaşi. Apoi, vreme de cinci ani, 1911-1916, ține cursuri de mecanică teoretică, aerodinamică la Colegiul Militar de Aviație și la Facultatea de Construcții Navale din cadrul Institutului Politehnic Petrograd. Proiectează și construiește în 1917 un avion cu stabilitate absolută pe care îl testează în zbor. „Efectul Botezatu” avea în componența sa un sistem giroscopic de control reprezentând o premieră la nivel mondial: prima formă de pilot automat din aviație. În perioada 1917-1918 este numit director al laboratoarelor de aerodinamică din Odesa, consultant științific la Ministerul de Război și la Ministerul Educației din Rusia.

Pasionat de domeniul aviaţiei el continuă o serie de cercetări fundamentale care i-au adus celebritatea. Astfel, a elaborat teoria generală a elicei propulsive, bazată pe calcule originale efectuate personal şi a dezvoltat teoria elicopterului. Preocupările lui s-au îndreptat şi spre aerodinamică. Universitatea din Dayton, Ohio, din Statele Unite, i-a oferit o catedră şi postul de director al Laboratorului de aeronave. După ce primește invitația de a lucra în SUA, în mai 1918, părăsește Petrogradul și, cu ajutorul personalului diplomatic american, ajunge la Murmansk de unde părăsește ilegal Rusia. Botezatu devine director al Laboratorului de Aerodinamică și profesor la Universitatea americană menționată. Lucrează ca expert în aerodinamică la Comitetul Național Consultativ pentru Aeronautică (NACA) din Washinghton. În anul 1921, vine primul contract considerabil. Anume, cel semnat un cu US Army prin care a primit un salariu anual de 10.000 dolari și 200.000 dolari pentru construcția unui elicopter experimental.

Părintele “Caracatiței zburătoare”

Aici, în Lumea Nouă, Gheorghe Botezatu se căsătorește cu Julia Ramsey Hilton. În 1922 elicopterul său este construit în secret la Centrul de Aviație de la Dayton, cu toate că piloții de încercare au zburat cu elicopterul pe deasupra hangarului unde se făceau cercetările. Tot atunci, pune în operă remarcabila sa lucrare, elicopterul denumit „Caracatița zburătoare”. Era unul dintre cele mai mari exemplare de aparat zburător al timpului, cu o greutate totală de 1650 kg. Suprafața portantă era de 90 mp asigurată de patru elice cu un diametru de 7,62 metri montate pe un șasiu cruciform din aluminiu. Fiecare elice avea șase pale cu incidență variabilă. Ele erau acționate de un motor Gnome et Rhône T de 170 CP prin intermediul unor reductoare. Aparatul era precursorul dronelor secolului XXI. Elicopterul a zburat de mai multe ori la altitudine mică și pe distanțe scurte, însă, din cauza costurilor mari, zborurile experimentale au fost sistate. Gheorghe Botezatu propune și un aparat de zbor individual de tip elicopter, care „dă aripi soldaților” și oferă șanse de apariție a unui „om zburător” ce poate surprinde prin apariție și viteză.

Grație lui Botezatu, omul a pășit pe Lună

Faima savantului român a atins apogeul în anul 1920, an în care a demonstrat că se poate zbura în spaţiul cosmic. Prof. dr. ing. Gheorghe Botezatu a mai efectuat o serie de cercetări teoretice privind mai multe trasee pentru un vehicul cosmic, care s-ar deplasa pe ruta Terra-Lună. Aceste calcule au fost utilizate de specialiştii de la NASA care au pregătit programele de cercetare pentru spaţiul extraterstru. Tot astrofizicienii de la celebra Administrația Națională Aeronautică și Spațială americană, cu sediul la Washington, i-au încredinţat savantului român construcţia navetei „Apollo 11”, racheta cu care astronautul Neil Armstrong va intra în istorie, atingând solul selenar în acea memorabilă vară a lui 1969. Românul nostru a fost şeful grupului de matematicieni care a realizat proiectul aeronavei „Apollo 11”. În semn de recunoaştere şi preţuire a meritelor sale în inventică şi cercetare, Muzeul Naţional al Aerului şi al Spaţiului din Washington a expus părţi din elicopterul său care pot fi văzute şi astăzi. Americanii nu l-a uitat, considerându-l și în zilele noastre o personalitate de valoare universală.

L-a contestat pe Einstein

Genialul savant român Gheorghe Botezatu a creat o moștenire pentru viitorul omenirii. Dincolo de contribuțiile sale de pionerat în domeniul elicopterelor, a publicat o vastă și importantă suită de studii teoretice, articole și cărți. Pot fi enumerate „Teoria elicei”, menționată în lucrarea unui profesor universitar din Marea Britanie, în anul 1920. A urmat „Înapoi la Newton: O provocare pentru teoria relativistă a lui Einstein”- o critică asupra celor trei mari probleme: infinitul, timpul absolut și mișcarea absolută, incluzând totodată dovada riguroasă a erorii teoriei relativității a lui Einstein apărută la New York, în anul 1936. Nu s-a oprit aici, emițând „Teoria generală a regimurilor aeroplanului”, „Algebra operativă și configurația calculului” lucrarea „Noțiunea de urmă inclusă”, „Studiu asupra stabilității aeroplanului”, aceasta fiind teza sa de doctorat susținută la Facultatea de Științe a Universității din Paris, 1911, „Aviația și ingineria aeronautică”, New York, 1918, „Teoria rotoarelor cu palete radiale plane” etc. Una peste alta, este incontestabil considerat unul dintre fondatorii dinamicii de zbor a aeronavelor.

Din nefericire, marele om de știință român s-a stins din viață, la 58 de ani, în prima zi a lui februarie 1940, în urma unei intervenții chirurgicale efectuate la spitalul din Boston, Massachusetts.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Cel mai tare banc de 1 Mai | CEO-ul companiei și cele două tinere secretare
Cel mai tare banc de 1 Mai | CEO-ul companiei și cele două tinere secretare
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Imaginea zilei: ANDREEA ESCA în costum de BAIE! N-a mai fost văzută niciodată AȘA
Imaginea zilei: ANDREEA ESCA în costum de BAIE! N-a mai fost văzută niciodată AȘA
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cel mai mare secret al actorului Florin Piersic. A ținut totul ascuns ani de zile: „E ceva de suflet. Eu în ea am văzut-o pe sora mea”
Cel mai mare secret al actorului Florin Piersic. A ținut totul ascuns ani de zile:...
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a...
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Dan Negru, mesaj de Ziua Muncii: „Se deschide seria știrilor despre turiști nemulțumiți” Unde alege prezentatorul să plece cu familia în vacanță
Dan Negru, mesaj de Ziua Muncii: „Se deschide seria știrilor despre turiști nemulțumiți” Unde alege...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și Sebastian: „Fiecare are ceva al lui. Sebastian e un băiat frumos, vorbește frumos.”
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic:
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
De ce nu e bine să lași telefonul să se încarce până la 100%. Mulți nu știu ce pagubă produc
De ce nu e bine să lași telefonul să se încarce până la 100%. Mulți...
Alimentul pe care trebuie să-l eviți de Paște. Este foarte popular, dar nu face bine corpului
Alimentul pe care trebuie să-l eviți de Paște. Este foarte popular, dar nu face bine...
Informație de ultimă oră despre FLORIN PIERSIC. Anunțul venit direct de la SPITAL
Informație de ultimă oră despre FLORIN PIERSIC. Anunțul venit direct de la SPITAL
A murit Sonia. Avea doar 19 ani. A intrat cu mașina cumpărată de părinți într-un TIR. Nu a mai prins Paștele!
A murit Sonia. Avea doar 19 ani. A intrat cu mașina cumpărată de părinți într-un...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi SUSPENDARE PERMIS
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi...
Ana Porgras, accidentarea severă la Survivor All Stars. Zanni a fost primul ce i-a sărit în jajutor
Ana Porgras, accidentarea severă la Survivor All Stars. Zanni a fost primul ce i-a sărit...
Cum arată celebrul hotel Rex din Mamaia în ajun de 1 Mai. Perla stațiunii se coșcovește pe zi ce trece
Cum arată celebrul hotel Rex din Mamaia în ajun de 1 Mai. Perla stațiunii se...
Ce a putut spune Ioana despre căsnicia cu Ilie Năstase. A cedat şi a dat cărţile pe faţă. Dezvăluiri fără precedent
Ce a putut spune Ioana despre căsnicia cu Ilie Năstase. A cedat şi a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o decizie importantă în ceea ce privește viitorul
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
Alina Sorescu, noi declarații despre divorțul de Alexandru Ciucu. Care este marele regret al artistei: „Nu e ceva ce s-a întâmplat din senin”
Alina Sorescu, noi declarații despre divorțul de Alexandru Ciucu. Care este marele regret al artistei:...
Țara unde 9 milioane de locuințe sunt neocupate. Tot mai mulți bătrâni care locuiesc singuri părăsesc această lume
Țara unde 9 milioane de locuințe sunt neocupate. Tot mai mulți bătrâni care locuiesc singuri...
Cel mai mare animal din Europa, surprins în România. Imaginile au făcut înconjurul internetului
Cel mai mare animal din Europa, surprins în România. Imaginile au făcut înconjurul internetului