RISC. Dr. Streinu-Cercel sustine ca virusul devine pe zi ce trece mai agresiv si ca boala, care incepe ca o banala raceala, poate fi fatala Alexandra Kira Gripa noua a pus pe jar autoritatile si a bagat in sperieti populatia. Medicii sustin ca virusul a evoluat, devenind mai agresiv pe teritoriul Romaniei. Desi este tinut sub control in acest moment, se asteapta intre 3.300 – 6.000 de decese in perioada de varf a pandemiei. Mortalitatea este de sub 0,1 la suta in prezent, Romania ar trebui sa fie pregatita pentru 3.300-6.000 de decese. Virusul a facut progrese in ultima perioada, isi creste agresivitatea, a declarat ieri profesor dr. Adrian Streinu-Cercel la audierile din Comisia pentru Sanatate din Parlament. El si-a dat demisia din Ministerul Sanatatii, invocand motive personale. Structura virusului pandemic care ataca Romania are in componenta 30% structura genetica a virusului gripal porcin, 30% de la virusul gripal aviar, iar restul de la virusul gripal uman. Boala debuteaza ca o gripa obisnuita, dar, pe masura ce infectia se agraveaza, bolnavul are febra foarte puternica, dureri musculare, se sufoca si netratata duce in numai cateva zile la pneumonie si chiar moarte. Perioada de incubatie la oameni este intre doua si cinci zile. Conform estimarilor epidemiologilor din Ministerul Sanatatii, varful pandemiei va fi in lunile februarie – aprilie 2010, cand se asteapta ca numarul minim al imbolnavirilor sa ajunga in tara la patru milioane de persoane, iar rata de atac a virusului porcin sa fie de 22-25%. Surse din Ministerul Sanatatii au declarat in exclusivitate pentru CANCAN ca autoritatile sunt extrem de ingrijorate de aparitia bolii la sate, pentru ca acolo virusul este depistat mult mai greu si poate scapa de sub control. In plus, situatia este agravata si de extinderea pandemiei in Ucraina si Republica Moldova, tari care ne-au solicitat ajutorul.
Autoritatile spun ca vaccinarea populatiei va incepe pe 26 – 27 noiembrie, vaccinul fiind produs de Institutul Cantacuzino din Capitala care detine deja un milion de doze. Rodica Nassar, sefa Comisiei pentru Sanatate din Camera Deputatilor, si-a exprimat ieri ingrijorarea in legatura cu faptul ca vaccinul nu a fost testat pe copii si ca o parte a populatiei va fi imunizata abia din ianuarie 2010. Pana in prezent au fost confirmate aproximativ 600 de cazuri de imbolnavire.
Daca va simtiti rau, adica manifestati tuse seaca, febra, dureri in gat, dureri musculare, de cap, oboseala, stari de voma, izolati-va la domiciliu si consultati medicul de familie. Acesta va stabili daca este necesar sa faceti analize. Veti ramane izolat in casa pana la aflarea rezultatului testelor de laborator. Medicii avertizeaza ca simptomele infectarii cu virusul AH1N1 sunt similare gripei normale, doar ca manifestarile celei din urma sunt mai putin intense, asa ca riscati sa duceti boala pe picioare si sa infectati astfel alti oameni.
Conform Codului penal, care stipuleaza ca raspandirea cu buna stiinta a unui virus e o fapta penala, persoanele care nu se vor vaccina risca pedeapsa cu inchisoarea de la 1-3 ani. Autoritatile au facut deja un apel catre populatie ca, in cazul in care cineva prezinta simptomele unei raceli, sa consulte un medic si sa nu paraseasca domiciliu.
Raspandirea virusului AH1N1 in Ucraina a scapat de sub control si a creat o stare de panica si in tarile vecine, printre care si Romania. Ucraina se confrunta cu o tulpina de virus care se transmite extrem de repede si e mult mai agresiva. Pana acum 67 de persoane au decedat, iar autoritatile ucrainene au decretat stare de urgenta si au cerut ajutor international pentru ca nu detin vaccinuri si nici medicamente .(A.K.)