Interviu tulburator cu antrenorul care a creat prima “Generatie de Aur” a nationalei! Angelo Niculescu:“Toti cred ca sunt mort…”

Publicat: 07/04/2014 | 13:19

A fost primul antrenor al echipei nationale de fotbal si a facut performanta ca jucator al lui Dinamo. Ajuns la varsta de 93 de ani, Angelo Niculescu isi traieste batranetea intr-un apartament din Timisoara, bolnav si uitat de toata lumea.

A facut istorie ca jucator la Dinamo in anul 1948, iar mai apoi a reusit sa se evidentieze si la echipa nationala de fotbal a Romaniei, pe care a antrenat-o timp de cinci ani, fiind primul antrenor roman care a reusit sa califice echipa nationala la turneul final al Campionatului Mondial din 1970 si in „sferturile“ Campionatului European din 1972.

Astazi, putini sunt cei care mai stiu ceva de Angelo Niculescu. Ajuns la varsta de 92 de ani, fostul mare fotbalist traieste acum departe de lumea sportului, dar si de lumina reflectoarelor. Isi traieste batranetea intr-un apartament din Timisoara, unde se simte destul de singur.

Sufera de singuratate!

angelo niculescu

In ciuda varstei inaintate si a bolilor care il macina, Angelo Niculescu a ramas un barbat coerent, care gandeste fiecare cuvant pe care il rosteste. Este la curent cu tot ceea ce se intampla in lumea fotbalului, iar televizorul sau sta numai pe canalele cu profil sportiv.

Se asaza uneori trist pe fotoliu si, cu privirea trista, rememoreaza etapele unei vieti ce a cuprins deopotriva munca, noroc, succes, controversa cu Nicolae Dobrin si, la final, singuratate:

angelo niculescu

„Stau mai mult in casa, ma plimb cu ajutorul unui cadru metalic. Am probleme mari la ambii genunchi, motiv pentru care nu ma mai pot deplasa. Mai am eu si alte boli, dar nu vreau sa vorbesc despre asta. Ma simt singur, recunosc, multi dintre oamenii pe care i-am ajutat in viata asta au uitat de mine. Eu ii tin minte si pe oamenii pe care i-am intalnit cand eram un pusti. Majoritatea oamenilor cred ca sunt mort. Cristi Borcea a ramas socat intr-un an cand mi-a auzit vocea la telefon. Nu credea ca sunt eu, credea ca am murit„, a declarat fostul mare fotbalist, pentru CANCAN.ro.

Nu a fumat si nu a consumat alcool!

angelo niculescu

De-a lungul anilor, prin mana lui Angelo Niculescu au trecut fotbalisti importanti, adevarate glorii ale Romaniei, precum Nicolae Dobrin, Mircea Lucescu ori Gica Gagi. Insa, antrenorul nu reuseste sa inteleaga cum a ajuns fotbalul romanesc la un asemenea nivel si nici nu concepe cum pot jucatorii sa aiba o viata atat de dezordonata. De asemenea, el ne-a dezvaluit si secretul longevitatii sale: „Pe vremea mea, fotbalistii se ocupau numai de fotbal. Nu mergeau prin cluburi, nu umblau astazi cu una, maine cu alta. Nu ma vedeti pe mine la ce varsta am ajuns? Pai va spun si de ce! Eu nu am baut, nu am fumat, nu am mancat lucruri nesanatoase si nici nu am pierdut noptile”, ne-a mai dezvaluit Angelo Niculescu.

 

Claudia Balan
 

Citește și...