Iubitul Biancai Brad risca pana la 25 de ani de puscarie in California! Vezi ce acuzatii i se aduc

Publicat: 15/01/2013 | 22:23

Iubitul Biancai Brad a facut afaceri cu armament cu diferite persoane sau cu institutii din tari precum Libia, Sudan si Iran, toate aflate sub sanctiuni impuse de SUA. Pentru faptele comise, Aurel Fratila risca sa primeasca 25 de ani de detentie.

Pentru achizitionarea componentelor militare, Aurel Fratila a incalcat legislatia SUA privind exportul de component militare. Conform documentelor emise de Curtea de Justitie din San Diego, afaceristul roman si generalul iranian Jamshid Ghassemi au incercat sa expedieze in Iran, fara licenta si falsificand documente, o serie de sisteme de navigatie aeriana, printre care accelorometre si chiar motoare de avioane.

Avand in vedere volumul si valoarea echipamentelor militare, tranzactiile s-au efectuat disimulat iar plata acestora a fost efectuata in transe, marfa ajungand in Cuba, Libia, Sudan si Iran. Din acest motiv, in vara anului trecut, ING Bank, prin care s-a efectuat platile, a fost obligata sa plateasca o amenda de 619 milioane de dolari pentru a scapa de acuzatiile Trezoreriei SUA pentru falsificare de documente in tranzactii international de armament.

Bianca Brad impreuna cu Aurel Fratila
Bianca Brad impreuna cu Aurel Fratila

Pentru a scapa de “filaj”, iubitul Biancai Brad a expediat din SUA in Romania componentele respective printr-un serviciu de curierat. Desi in 2006 a fost anchetat de DIICOT si s-a cerut arestarea si extradarea sa in SUA, refuzata de judecatorii romani, Aurel Fratila nu a renuntat la acest bussines iar anchetatorii au extisn cercetarile pentru nerespectarea operatiunilor de import/export. Ulterior, In luna niembrie a anului trecut, procurorii au inceput investigatiile cu privire la alte tranzactii efectuate de afaceristul roman, prin frima APS Trading Serv, pentru savarsirea infractiunii de “aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnational”.

Fratila a mai avut relatii comerciale cu o firma irlandeza, condamnata in SUA pentru livrarea de echipamente militare Iranului. Justitia Americana le-a confiscat celor doi patroni irlandezi sumele obtinute in aceste tranzactii cu statul arab. In fata magistratilor de la Curtea de Apel, Aurel Fratila a sustinut ca a fost provocat sa savarseasca faptele iar avocatii sai au invocate prescriptia raspunderii penale. Cu toate acestea, instant nu a tinut cont de aceste aspect si a dispus arestarea afaceristului in vederea extradarii. Decizia nu este definitiva, logodnicul Biancai Brad urmand sa se prezinte, luni, la Inalta Curte, unde se va judeca recursul declarat de avocatii inculpatului.

Bianca Brad

Din documentele depuse la dosar, reiese ca Aurel Fratila este urmarit international de catre autoritatile judiciare din SUA pentru punerea in executare a mandatului de arestare emis in octombrie 2006 de catre Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Sud al Statului California pentru savarairea infractiunilor de conspiratie la incalcarea legii de control al exportului de arme si spalare de bani. In Statul California pedeapsele maxime pentru astfel de fapte sunt de maxim 5 ani, respectiv 20 de ani de detentie.

Claudiu Valimareanu

Citește și...