Secretele marelui actor: „Mă rog către părinții mei și mă ajută!”
DECLARAȚII EXCLUSIVE
Acasă » Exclusiv » Kremlinul ameninţă Suedia şi Finlanda! Rusia recurge iar la retorica nucleară

Kremlinul ameninţă Suedia şi Finlanda! Rusia recurge iar la retorica nucleară

De: Andreea Bolocan 20/04/2022 | 09:00
Kremlinul amenință Finlanda și Suedia

Kremlinul amenință că va ataca Suedia și Finlanda, după ce ambele state nordice au anunțat că vor să adere la NATO. Rusia recurge din nou la retorica nucleară. Cele două state vor putea fi atacate de către Rusia cu armele nucleare, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Oficiali americani au spus că aderarea Suediei și Finlandei la NATO a fost pentru cele două țări „un subiect de discuție și pentru mai multe sesiuni”. Ei au vorbit despre acest lucru cu miniștrii de Externe ai Alianței Nord-Atlantice, discuții la care au participat și reprezentanții celor două state.

Finlanda poate adera la NATO fără referendum, Suedia „nu exclude” candidatura

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, spunea că nu este nevoie de organizarea unui referendum pe tema aderării țării sale la Alianța Nord-Atlantică pentru că este clar că majoritatea populației este de acord cu aceasta. Oficialul a spus că, până anul trecut, a avut dubii cu privire la sprijinul public și politic pentru aderarea la NATO, însă că lucrurile s-au schimbat anul acesta, odată cu invazia rusească în Ucraina.

La rândul ei, șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a declarat că țara sa „nu exclude” o candidatură de aderare la NATO, ca o consecință a invaziei ruse în Ucraina, după ce îşi exprimase până acum opțiunea de a vedea Suedia rămânând în afara alianţelor militare.

Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia. Înainte de invazia rusă din Ucraina, statul nordic – care în 1939 a reușit să alunge armata sovietică în timpul Războiului de Iarnă – era mândru de neutralitatea sa.

Finlanda, una dintre cele mai bogate țări din lume

Finlanda şi-a câştigat independenţa faţă de Rusia în 1917 şi a purtat două lupte împotriva acesteia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma cărora a pierdut un teritoriu.

(CITEȘTE ȘI: RĂZBOIUL DIN UCRAINA, MULT PREA COSTISITOR PENTRU RUSIA. PUTIN SE GÂNDEȘTE LA O NOUĂ STRATEGIE)

Finlanda a aderat la Națiunile Unite în 1955, la OECD în 1969, la Uniunea Europeană în 1995 și la zona euro de la începutul ei în 1999. În această perioadă, a construit un amplu stat social. Finlanda s-a industrializat târziu, rămânând țară predominant agrară până în anii 1950.

După aceea, dezvoltarea economică a fost rapidă, astfel încât, cu un venit pe cap de locuitori de 49.000 de dolari în 2011, Finlanda este una dintre cele mai bogate țări din lume.

Cel mai bun sistem de educație din Europa

Conform unor date statistice, Finlanda are cel mai bun sistem de educație din Europa și este considerată una dintre cele mai pașnice și mai competitive țari din punct de vedere economic. S-a clasat și ca una dintre țările lumii cu cea mai mare calitate a vieții.

De curând, Finlanda a anunţat și un exerciţiu militar în vestul teritoriului său, cu participarea Marii Britanii, a SUA, a Letoniei şi Estoniei.

Ultima participare directă a Suediei într-un război a fost în 1814

Suedia a participat ultima dată în mod direct într-un război, în anul 1814. De atunci, a fost permanent în stare de pace și a menținut o politică oficială de neutralitate în afacerile externe. În anul 2014, Suedia a sărbătorit 200 de ani de pace continuă, mai mult decât Elveția.

Suedia a fost formal neutră atât de-a lungul războaielor mondiale, cât și în Războiul Rece, deși s-a îndreptat în mod deschis din 2009 către cooperarea cu NATO.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că, în cazul în care Suedia şi Finlanda se vor alătura NATO, Rusia va trebui să îşi consolideze forţele terestre, navale şi aeriene în Marea Baltică.

Amenințarea lui Medvedev

Medvedev a pus în discuție, de asemenea, în mod explicit, ameninţarea nucleară, spunând că nu se mai poate vorbi despre un „statut non-nuclear al Balticii” – unde se află şi exclava rusă Kaliningrad, între Polonia şi Lituania. „Echilibrul trebuie restabilit”, a mai spus Medvedev, care a fost preşedinte al Rusiei din 2008 până în 2012.

(VEZI ȘI: LA CE ARMAMENT A RECURS RUSIA ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA. RACHETELE SPECIALE SUNT ”AȘII” LUI PUTIN)

El a adăugat că speră ca Finlanda şi Suedia să dea dovadă de raţiune. În caz contrar – a spus Medvedev – acestea vor trebui să accepte ideea că vor avea în apropierea lor arme nucleare şi rachete hipersonice.

Din anul 2018, Rusia și-ar fi modernizat buncărele de stocare a armelor nucleare din enclava Kaliningrad, de la Marea Baltică. Federația Oamenilor de Știință Americani a dat la acea vreme publicității o serie de imagini din satelit care surprind ceea ce părea a fi o extindere a capacităților de stocare de armament nuclear din enclava Kaliningrad.

Kaliningrad, avanpost nuclear?

„Remarcăm toate amprentele tipice de depozitare rusească a armelor nucleare”, a declarat atunci Hans Kristensen, directorul programului de informare nucleară al FAS.

„Există un perimetru extern încadrat excesiv de garduri. Buncărele au în jurul lor garduri triple. Acestea sunt doar două trăsături tipice metodelor rusești de stocare”, a adăugat el.

Expertul a atras însă atenția că „aceste imagini nu demonstrează că există arme nucleare în Kaliningrad, ci ilustrează un sit activ”. Mai precis, nu este clar dacă instalațiile de stocare au fost modernizate pentru a putea adăposti în scurt timp focoase nucleare, a precizat Hans Kristensen. Însă, președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a avertizat la începutul anului 2018 că Rusia a montat un avanpost de rachete Iskander cu capacitate nucleară în Kaliningrad.

(NU RATA: CUM AU AJUNS BIELORUŞII SĂ LUPTE CONTRA LUI PUTIN? BATALIONUL BELARUS „KALINOUSKI”, CEA MAI NOUĂ DIVIZIE DIN ARMATA UCRAINEANĂ)

„Finlanda şi Suedia vor fi în prima linie a NATO”

Lituania a spus că ameninţările Rusiei nu sunt nimic nou şi că Moscova a desfăşurat arme nucleare la Kaliningrad cu mult înainte de războiul din Ucraina. NATO nu a răspuns, deocamdată, avertismentului Rusiei. Totuşi, posibila aderare a Finlandei şi a Suediei la NATO – fondată în 1949 pentru a asigura securitatea occidentală împotriva Uniunii Sovietice – ar fi una dintre cele mai mari consecinţe strategice ale războiului din Ucraina.

Amenințarea lui Medvedev a fost întărită și de Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

Aceste ţări „trebuie să înţeleagă consecinţele unei asemenea măsuri pentru relaţiile noastre bilaterale şi pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblul ei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus, Maria Zaharova, într-un comunicat, potrivit AFP.

„A fi membru NATO nu le poate întări securitatea naţională. De facto, Finlanda şi Suedia vor fi în prima linie a NATO”, a adăugat Zaharova.

Rusia consideră NATO o ameninţare existenţială, iar ofensiva sa în Ucraina a fost justificată de Kremlin prin ambiţiile nord-atlantice ale Kievului şi sprijinul politic şi militar occidental acordat acestei ţări vecine Rusiei.

(CITEȘTE AICI: CE PIERDERI A SUFERIT, DE FAPT, RUSIA! CÂTE ECHIPAMENTE DE LUPTĂ AU FOST DISTRUSE ÎN PESTE 40 DE ZILE DE RĂZBOI)

Cum ar fi afectate „securitatea și încrederea reciprocă în Arctica”

În plus, Rusia este îngrijorată de implicarea statelor NATO non-arctice în activitatea militară a alianţei la latitudinile nordice şi constată riscurile de incidente neintenţionate cu forţele alianţei din Arctica.

Acest lucru a fost declarat pentru TASS de Nikolai Korchunov, ambasadorul general al Ministerului de Externe al Rusiei, preşedintele Comitetului înalţilor funcţionari al Consiliului Arctic. În opinia diplomatului rus, intrarea Suediei şi Finlandei în NATO va avea un impact negativ asupra securităţii şi încrederii în Arctica.

„Cu siguranţă, extinderea NATO în detrimentul ţărilor tradiţionale care nu fac parte din blocul militar nu va contribui la securitatea şi încrederea reciprocă în Arctica, pe care Rusia o susţine în mod constant”, a spus el, comentând posibila intrare a acestor ţări în alianţă.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce citeste mai mult
Parteneri
Adelina Pestrițu, imagini incendiare pe internet! Cum și-a etalat trupul perfect fosta soția a lui Vârciu
Adelina Pestrițu, imagini incendiare pe internet! Cum și-a etalat trupul perfect fosta soția a lui...
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cum a reușit un renumit chef italian să slăbească 90 de kg în doar opt luni. A eliminat complet acest aliment din dietă
Cum a reușit un renumit chef italian să slăbească 90 de kg în doar opt...
Doliu imens în România! Un mare fotbalist și antrenor a murit fulgerător
Doliu imens în România! Un mare fotbalist și antrenor a murit fulgerător
O tânără de 20 de ani, vedetă OnlyFans, a fost găsită aruncată pe un drum din Dubai. Familia are o teorie șocantă despre ce a pățit
O tânără de 20 de ani, vedetă OnlyFans, a fost găsită aruncată pe un drum...
Încă o țară i-a oferit lui Trump acces la mineralele sale rare, în schimbul ajutorului militar împotriva unei grupări rebele
Încă o țară i-a oferit lui Trump acces la mineralele sale rare, în schimbul ajutorului...
Cine este Alin Borcan, influencerul lui Georgescu, care a ieșit cu o pușcă în mână după ce casa i-a fost percheziționată de polițiști
Cine este Alin Borcan, influencerul lui Georgescu, care a ieșit cu o pușcă în mână...
2025: La câți KM se schimbă distribuția? În ce situație ești obligat să faci reomologare RAR
2025: La câți KM se schimbă distribuția? În ce situație ești obligat să faci reomologare...
Cât a ajuns să coste o caserolă de căpșuni, într-o piață din București! Cumpărătorii nu și-au putut lua ochii de la fructele aromate
Cât a ajuns să coste o caserolă de căpșuni, într-o piață din București! Cumpărătorii nu...
Un fotbalist de 19 ani a murit chiar de ziua de naștere după ce s-a lovit la cap la un meci
Un fotbalist de 19 ani a murit chiar de ziua de naștere după ce s-a...
VIDEO Cezar Ionașcu, despre relația cu soția lui, Oksana!
VIDEO Cezar Ionașcu, despre relația cu soția lui, Oksana! "Nu suntem cuplul ideal!"
Minerva este condusă astăzi pe ultimul drum! Fratele Gabrielei Dima, detalii exclusive despre înmormântarea de la Arad: „Slujba va fi ținută de cinci preoți” | EXCLUSIV
Minerva este condusă astăzi pe ultimul drum! Fratele Gabrielei Dima, detalii exclusive despre înmormântarea de...
Reacţia unui grup de turişti străini care vizitează Bucureştiul:
Reacţia unui grup de turişti străini care vizitează Bucureştiul: "Am auzit de Hagi. Şi Andrew...
BANCUL ZILEI. - Care e poziţia preferată a soţiei tale? Bulă: - Cărăbuş!
BANCUL ZILEI. - Care e poziţia preferată a soţiei tale? Bulă: - Cărăbuş!
Scule electrice pentru meșteri de weekend și nu numai – Top 6 produse Parkside la Kaufland
Scule electrice pentru meșteri de weekend și nu numai – Top 6 produse Parkside la...
Întâlnirile de GRADUL ZERO între Ceaușescu și extratereștrii
Întâlnirile de GRADUL ZERO între Ceaușescu și extratereștrii
"Îmi spuneau că vin din gunoi ...". Doamne, ce a putut povesti și prin ce...
Top cinci zodii înzestrate cu suflet divin. Dumnezeu le-a dat cel mai mare har, au puteri speciale
Top cinci zodii înzestrate cu suflet divin. Dumnezeu le-a dat cel mai mare har, au...
Serialul de pe Netflix la care se uită toată planeta. E plin de suspans și te ține cu sufletul la gură în fiecare episod, actorii au roluri fenomenale în el
Serialul de pe Netflix la care se uită toată planeta. E plin de suspans și...
Ora de vară 2025. NU se mai dă ceasul cu o oră înainte. Au renunțat complet la ora de vară
Ora de vară 2025. NU se mai dă ceasul cu o oră înainte. Au renunțat...
Ce sunt obligați să facă pensionarii până la 31 martie, ca să nu piardă pensia și bonusul de 400 lei din aprilie
Ce sunt obligați să facă pensionarii până la 31 martie, ca să nu piardă pensia...
VIDEO: Death Stranding 2: On The Beach a primit data de lansare! Ce bonusuri aduc edițiile speciale ale jocului
VIDEO: Death Stranding 2: On The Beach a primit data de lansare! Ce bonusuri aduc...
Se verifică banii românilor. Impozit de 70%. Ce trebuie să facă cei care transferă bani rudelor
Se verifică banii românilor. Impozit de 70%. Ce trebuie să facă cei care transferă bani...
Zodia care va avea probleme în relație la începutul lunii aprilie. Astrele o pun la încercare
Zodia care va avea probleme în relație la începutul lunii aprilie. Astrele o pun la...
Trei zodii vor domina lumea în aprilie! Cine sunt nativii care transformă în succes tot ce ating, luna viitoare
Trei zodii vor domina lumea în aprilie! Cine sunt nativii care transformă în succes tot...
Milionarul român care a avut o aventură cu soţia prietenului său, după ce a botezat copilul celor doi: Stăteam împreună tot timpul
Milionarul român care a avut o aventură cu soţia prietenului său, după ce a botezat...
Mircea Lucescu, gânduri înainte de meciul cu Bosnia. Ce mesaj are selecționerul pentru români
Mircea Lucescu, gânduri înainte de meciul cu Bosnia. Ce mesaj are selecționerul pentru români
Justiția îi dă peste cap planurile lui Dan Bittman! Cu ce probleme legale se confruntă artistul
Justiția îi dă peste cap planurile lui Dan Bittman! Cu ce probleme legale se confruntă...
Victor Ponta îl va grația pe Călin Georgescu dacă va fi ales președinte: “Dacă nu candida, nu avea dosar penal!”
Victor Ponta îl va grația pe Călin Georgescu dacă va fi ales președinte: “Dacă nu...
Orașul din România unde îți poți face vacanța de Paște. Se află la câteva ore distanță de București și este recomandat de European Best Destinations
Orașul din România unde îți poți face vacanța de Paște. Se află la câteva ore...
Fiica lui Ion Dichiseanu, copleșită de durere: „Când mă apasă dorul de tata, arunc o privire în oglindă”
Fiica lui Ion Dichiseanu, copleșită de durere: „Când mă apasă dorul de tata, arunc o...
×