Anunț important pentru seniorii din România. Se schimbă legea privind impozitarea pensiilor în 2025. Ministerul Finanțelor a anunțat care este noua modalitate de stabilire a impozitului.
Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență implementat de Ministerului Finanțelor, noua modalitate de impozitare a pensiilor are legătură cu decizia Curții Constituționale din luna decembrie 2024. Reamintim că CCR a decis ca modalitatea de impozitare a pensiilor este neconstituțională și că trebuie aplicată cota de 10%.
Te-ar putea interesa: Pensionarii care pot beneficia de a 13-a pensie în 2025. Când se poate acorda
În anul 2024 pensiile seniorilor au suferit modificări. Guvernul a decis indexarea pensiilor cu 13,8% și o creștere medie de pensie de aproape 200 de lei. A urmat Marea Recalculare din luna septembrie. Veniturile pensionarilor au crescut în medie cu o aproximativ 520 de lei.
În luna octombrie a fost mărit pragul de impozitare al pensiei, de la 2.000 de lei la 3.000. Începând cu ianuarie 2025, pensionarii ar fi urmat să primească o creștere de 12,2%, pensiile ar fi urmat să se indexeze odată cu rata inflației de 10% la care se adaugă jumătate din procentul de creștere al veniturlui mediu brut – puțin peste 2%.
Conform viitorului proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor, legea privind impozitarea pensiilor va fi cea dinainte de decizia CCR din luna decembrie 2024. Adică se va renunța la impozitarea progresivă și se va aplica din nou cota unică de impozitare de 10%. Impozitul pe pensii va continua să fie aplicat doar celor care încasează un venit mai mare de 3.000 de lei/lună.
După decizia Guvernului de anulare a indexării pensiilor de la 1 ianuarie 2025, grila de impozitare a pensiilor român neschimbate și în acest an.
Te-ar putea interesa: Pensionarii care primesc un ajutor de 400 de lei de la 1 aprilie 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească