Home » Cancan » Liderul de la Kremlin a devenit instabil mintal?! Ei sunt oamenii care îl pot îndepărta pe Putin de la putere

Liderul de la Kremlin a devenit instabil mintal?! Ei sunt oamenii care îl pot îndepărta pe Putin de la putere

De: Alina Nistor 20/05/2022 | 09:00

Discursurile sale, deciziile, ieșirile în public îi fac pe mulți analiști și observatori ai Rusiei să spună că Vladimir Putin a devenit instabil mintal. Mai mult decât atât, speculațiile sugerează că acest comportament se datorează izolării și anxietății sale din cauza sancțiunilor economice pe care Occidentul și alți aliați le-au aplicat împotriva sa. Și ar mai fi un factor care îl sperie: Siloviki. Se pare că aceasta este adevărata amenințare: elita militară și de securitate a Rusiei.

Aceștia sunt oameni precum Nikolai Patrușev, în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, și Alexander Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), precum și alți actuali și foști înalți oficiali de securitate. Siloviki sunt dispuși să folosească acest amestec mortal de putere dură și secretomanie atunci când apare o amenințare serioasă la adresa sistemului cleptocratic rusesc.

Nikolai Patrushev este un politician rus, ofițer de securitate și ofițer de informații. A ocupat funcția de director al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care este principala organizație succesoare a KGB-ului sovietic, din 1999 până în 2008 și este secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei din 2008. Aparținând facțiunii siloviki a cercului interior al președintelui Vladimir Putin, Patrushev este considerat a fi unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Putin și o figură principală din spatele afacerilor de securitate națională a Rusiei.  (VEZI ȘI: CÂT DE BOLNAV ESTE LIDERUL DE LA KREMLIN)

Cine este Alexander Vasilyevich Bortnikov

Alexander Vasilyevich Bortnikov este un ofițer de informații rus care a ocupat funcția de director al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din 2008. Este unul dintre cei mai puternici membri ai fracțiunii silovik și un membru al cercului interior al lui Vladimir Putin. Erou al Federației Ruse din 2019, el deține și gradul de general de armată, cel mai înalt grad ocupat din armata rusă. La 20 martie 2022, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a susținut că Bortnikov era favoritul pentru a-l înlocui pe Vladimir Putin în rândul unui grup de elite ruse care complotează să-l asasineze pe Putin în încercarea de a stabiliza economia și a restabili legăturile cu Occidentul în urma sancțiunilor impuse împotriva Rusia pentru invazia Ucrainei din 2022. La începutul invaziei și familia sa a fost sancționată. La 22 februarie 2022, ca răspuns la recunoașterea Rusiei a independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei în timpul preludiului invaziei ruse a Ucrainei din 2022, Statele Unite au impus sancțiuni inclusiv lui Bortnikov și fiului său, Denis, care este, de asemenea, vicepreședinte al VTB Bank.  (CITEȘTE AICI: CE PIERDERI A SUFERIT, DE FAPT, RUSIA! CÂTE ECHIPAMENTE DE LUPTĂ AU FOST DISTRUSE ÎN PESTE 40 DE ZILE DE RĂZBOI)

Elita securității își trage puterea din sistem

Siloviki sunt dispuși să folosească acest amestec mortal de putere dură și secretomanie atunci când apare o amenințare serioasă la adresa sistemului cleptocratic rusesc. Acest lucru se datorează faptului că elita securității își trage puterea din sistem. În lexiconul politic rus, un silovik este o persoană care controlează poliția, procurorii,  justiția, poliția politică FSB, fostul KGB, GRU, Serviciul de Informații Externe, Serviciul Federal de Protecție  și orice altă organizație de stat care are dreptul de a folosi forța împotriva oamenilor.

De asemenea, acest cuvânt este folosit pentru un politician care a intrat în politică din aceste organizații. Un termen similar este „securocrat ”, ofițer de aplicare a legii și de informații. Siloviki dorește adesea să încurajeze opinia conform căreia aceștia ar putea fi văzuți în Rusia ca fiind în general non-ideologici, cu un accent pragmatic asupra ordinii și a legii și a intereselor naționale rusești. În general, sunt bine educați și aduc experiență comercială din trecut în posturile lor guvernamentale. Se presupune că siloviki au o preferință naturală pentru reapariția unui stat rus puternic. Siloviki nu formează un grup coeziv. Ei nu au un singur lider și nu există o „agenda silovică” comună, articulată. Cu toate acestea, potrivit lui John P. Willerton, acești oficiali de informații de securitate au adus administrației etica și abilitățile de lucru – pe care Putin aparent le-a favorizat. Siloviki seniori sub președinția lui Vladimir Putin sunt Serghei Ivanov, Viktor Ivanov, Serghei Șoigu, Nikolai Patrushev, Alexander Bortnikov și Serghei Naryshkin, care au avut relații strânse de lucru cu Putin și au ocupat poziții cheie în guvernele lui Putin. Willerton subliniază, totuși, că este dificil de evaluat dacă mediul lor comun de securitate și informații se traduce în preferințe politice comune. (VEZI ȘI: DRONE SINUCIGAȘE, FOLOSITE ÎMPOTRIVA RUȘILOR! SUA TRIMIT ÎN UCRAINA 100 DE APARATE DE ZBOR SWITCHBLADE)

În urma protestelor rusești din 2011, președintele rus Dmitri Medvedev, după ce a promis o reformă politică, a numit totuși mai mulți siloviki în funcții importante în guvern: Serghei Ivanov șef de cabinet al administrației prezidențiale; Dmitri Rogozin viceprim-ministru; iar Viaceslav Volodin adjunctului șefului de cabinet.

Nikolai Patrushev, un pion principal

Consilierul șef pentru securitate națională al lui Putin, Nikolai Patrushev, care credea că Occidentul a fost într-un război nedeclarat cu Rusia de ani de zile, a fost figura principală din spatele strategiei actualizate de securitate națională a Rusiei, publicată în mai 2021. Acesta a afirmat că Rusia poate folosi „metode forțate” pentru a „dejuca sau preveni acțiuni neprietenoase care amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Federației Ruse”.

Se spune că dacă elita securității percepe că sistemul este în picaj, va face tot ce este necesar pentru a-și proteja interesele. Ei ar avea arme și personal pentru a-l amenința pe Putin. Ei ar știi cum să opereze sub radarul lui Putin, pentru că ei sunt cei care se ocupă de radarul însuși. Siloviki ar asista acum la dizolvarea încet, încet a autocrației cleptocratice care i-a menținut la putere în ultimii 30 de ani, ar avea capacitatea de a pune capăt regimului lui Putin. (NU RATA: PUTIN, TOT MAI PARANOIC! ARMATA RUSĂ ȘI FSB, ÎN VIZORUL LIDERULUI RUS)

Se vehiculează că acești oameni au încercat să-l otrăvească pe liderul opoziției Alexei Navalnîi. Când acest lucru a eșuat, l-au întemnițat. Nu se știe, însă pentru cât timp. Șefii serviciului de informații militare rusești, GRU, ar fi planificat și executat tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal folosind un agent neurotoxic rusesc de grad militar. Alți membri Siloviki ar fi planificat asasinarea lui Alexander Litvinenko, amestecându-i ceaiul cu poloniu într-un hotel din Londra. Putin, care ar fi aprobat personal aceste operațiuni, cunoaște prea bine capacitățile elitei de securitate.

Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
Ce a păţit iubita lui Vladimir Putin. Şocul pe care l-a avut sâmbătă dimineaţă
Ce a păţit iubita lui Vladimir Putin. Şocul pe care l-a avut sâmbătă dimineaţă
Nu s-a mai uitat nimeni la Wimbledon: „Iată ce se întâmplă pe sânii mei!” Postare fierbinte a unei jucătoare din România | GALERIE FOTO
Nu s-a mai uitat nimeni la Wimbledon: „Iată ce se întâmplă pe sânii mei!” Postare...
Cu doar 3 euro toată ROMÂNIA își cumpără Dacia Spring. Cum e posibil?
Cu doar 3 euro toată ROMÂNIA își cumpără Dacia Spring. Cum e posibil?
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Criza care poate duce la Apocalipsă, însă nu vorbește nimeni despre ea
Criza care poate duce la Apocalipsă, însă nu vorbește nimeni despre ea
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Șoc total în TRANSILVANIA! Anunțul cumplit a venit chiar acum. Este ALERTĂ MAXIMĂ
Șoc total în TRANSILVANIA! Anunțul cumplit a venit chiar acum. Este ALERTĂ MAXIMĂ
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este blocată total
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este...
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce mi-a făcut…”
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce...
Un medic explică de ce nu trebuie sărutați morții. Riscurile pentru cei vii
Un medic explică de ce nu trebuie sărutați morții. Riscurile pentru cei vii
Un model a ieșit în public cu „cel mai mic bikini printat 3D”. Slipul e minuscul
Un model a ieșit în public cu „cel mai mic bikini printat 3D”. Slipul e...
FOTO Mr. Happy Face, o combinaţie dintre Chihuahua şi Mohawk, a fost încoronat drept cel mai urât câine din lume. Concursul promovează adopţia: „indiferent de aspectul lor, merită să fie iubiţi”
FOTO Mr. Happy Face, o combinaţie dintre Chihuahua şi Mohawk, a fost încoronat drept cel...
Klaus Iohannis, OUT?! Anunțul care cutremură scena politică din România: NE PREGĂTIM
Klaus Iohannis, OUT?! Anunțul care cutremură scena politică din România: NE PREGĂTIM
Oana Zăvoranu, trimisă în judecată pentru șantaj. Procesul a început la Curtea de Apel București
Oana Zăvoranu, trimisă în judecată pentru șantaj. Procesul a început la Curtea de Apel București
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare regizor
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare...
De ce a fost dat afară, de fapt, Rică Răducanu de la CSM  București
De ce a fost dat afară, de fapt, Rică Răducanu de la CSM București
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la masă!
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la...
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul a fost filmat și postat pe net
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul...
Avertismentul lui Volodimir Zelenski! Rusia vrea să dicteze viitoarea ordine mondială: „Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condițiile în Europa”
Avertismentul lui Volodimir Zelenski! Rusia vrea să dicteze viitoarea ordine mondială: „Acesta este un război...
Mirela Vaida și soțul nu mai dorm în același pat!
Mirela Vaida și soțul nu mai dorm în același pat! "După 13 ani de căsnicie..."...
Monica Tatoiu, anunț tulburător despre moarte! Care este ultima ei dorință
Monica Tatoiu, anunț tulburător despre moarte! Care este ultima ei dorință
Se întâmplă în România. Uniforma elevilor, obligatorie din 5 septembrie 2022 aici?!
Se întâmplă în România. Uniforma elevilor, obligatorie din 5 septembrie 2022 aici?!
Surpriza neplăcută de care au avut parte angajații forțați de Elon Musk să revină la birou
Surpriza neplăcută de care au avut parte angajații forțați de Elon Musk să revină la...