Toate aspiratoarele au acest buton „magic”, pe perie! Dar puţini ştiu la ce foloseşte de fapt

Publicat: 22/03/2016 | 13:17
Toate aspiratoarele au acest buton „magic”, pe perie! Dar puţini ştiu la ce foloseşte de fapt

Ne place sau nu, toţi suntem nevoiţi să dăm cu aspiratorul prin casă, iar de multe ori ne-am întrebat la ce foloseşte butonul care se află pe peria acestuia.

Cei mai mulţi nu au aflat până acum utilitatea butonului, însă funcţia acestuia este una care te ajută mult în timp ce faci curăţenie. Butonul are rolul de a ”schimba” peria pentru două tipuri de suprafeţe. La prima apăsare peria este folosită la curaţarea covoarelor, iar la a doua pentru podele, spaţii netede. Tocmai din această cauză, cei care nu cunosc utilitatea butonului se chinuie să aspire şi nu înţeleg de ce acest lucru nu le iese aşa cum ar trebui.

Aspiratorul a fost inventat în 1860

Primul model de aspirator a fost inventat în 1860 de către Daniel Hess din West Union, Iowa şi a purtat denumirea de „măturător”. Acea maşinărie avea o perie rotativă şi un mecanism elaborat de furtunuri care să genereze absorbţia prafului şi mizeriei. În 1868, Ives W. McGaffey a inventat şi patentat în Chicago primul aspirator manual care folosea principiile de vacuum pe care l-a denumit „Whirlwind” („vârtej de vânt”).

Acest model era mai uşor şi mai compact, însă mai dificil de manevrat, deoarece avea o manivelă care trebuia învârtită în acelaşi timp în care aspiratorul era împins pe podea. La 14 noiembrie 1898, John S. Thruman din St. Louis, Missouri a depus actele pentru a obţine patentul pentru un aspirator pneumatic pe care l-a denumit „renovator pneumatic pentru covoare”. Patentul a fost acceptat la 3 octombrie 1899.

Thruman a creat un aspirator pe bază de benzină pentru o mare companie care oferea servicii de menaj,General Compressed Air Company.


Despre englezul Hubert Cecil Booth se spune că ar fi cel care a inventat primul aspirator motorizat în 1901. Booth a creat un dispozitiv mare, care în primă fază a funcţionat cu ajutorul unui motor pe ulei, iar mai târziu cu un motor electric, pe care l-a numit „Puffing Billy”. Principiul primului aspirator creat de Booth se baza pe aspiraţia aerului prin intermediul unei pompe şi a unui filtru din pânză.