Schimbarea orei a fost dezbătută intens în ultimii ani, după ce Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să rămână ori la cea de vară ori la cea de iarnă. Până acum, nu a fost luată nicio decizie în acest sens, iar discuția cu liderii UE a rămas în aer. România continuă să treacă la ora de vară sau de iarnă, în funcție de anotimp. Așa că, în acest sfârșit de săptămână, respectiv în noaptea de 28 spre 29 octombrie, ora 04.00 devine ora 03.00. Duminică, ziua va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an.
În România, ora se schimbă de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. Din anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din lună, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă se face în ultima duminică din octombrie, când ceasurile se dau înapoi cu o oră. Prin sistemul de schimbare a orei se presupune că are loc o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și toamnă, pentru ca oamenii să beneficieze mai bine de lumina naturală. La cea de vară, ora 3.00 devine ora 4.00, iar la cea de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, ora 4.00 devine 3.00. În acest fel, se câștigă o oră de somn.
CITEȘTE ȘI: CARE ESTE CEA MAI LUNGĂ ZI DIN AN? ROMÂNIA VA DA CEASURILE CU O ORĂ ÎNAPOI
De-a lungul timpului, unele țări au renunțat la schimbarea orei, de la cea de vară la cea de iarnă și invers. Recent, Siria, Iran, Iordania și Mexic au decis să rămână la o singură oră. Spre exemplu, în Africa, 51 de țări nu își schimbă niciodată ora, excepție fac Namibia, Tunisia și Egipt. Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua și Columbia sunt și ele pe lista țărilor care nu trec la ora de vară de la cea de iarnă și invers. În Asia, țările Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China și Coreea de Nord nu vor să-și schimbe ore. La fel se întâmplă și-n Arizona sau Insulele Hawaii ori în Queensland și în Australia de Vest.
Momentan, în multe state europene nu va dispărea schimbarea orei. Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să rămână ori la ora de vară, ori la cea de iarnă. Inițial, termenul prevăzut era până-n 2019, apoi până-n 2021. Ce-i clar este că până acum statele membre UE nu au luat o decizie în acest sens. Deși Parlamentul European a susținut renunțarea la schimbarea orei de vară, iată că momentan discuția a rămas în aer.
CITEȘTE ȘI: CÂND TRECEM LA ORA DE IARNĂ ÎN 2023. ORA 4:00 O SĂ DEVINĂ ORA 3:00
Un sondaj realizat de Uniunea Europeană arată că 4,6 milioane de oameni au de suferit din cauza schimbării de oră. Aceștia au diverse stări, nu se simt bine, au disconfort fizic sau mental. Alții spun că au o senzație de oboseală atunci când ceasurile se dau înainte cu o oră, în primăvară. Mulți spun că au parte de insomnii în perioada în care se schimbă oră. Acest lucru ar fi fost și unul dintre motivele pentru care liderii UE s-au gândit că este mai bine să elimine schimbarea orei. Cert este că, momentan, nimic nu este clar și cel puțin, România va continua să treacă de la ora de vară la cea de iarnă și invers.