Acasă » LIFE STYLE » Utile » Mancaruri traditionale de Craciun si beneficiile lor asupra organismului. Cum sa gatesti sanatos caltabosul si sarmalele

Mancaruri traditionale de Craciun si beneficiile lor asupra organismului. Cum sa gatesti sanatos caltabosul si sarmalele

De: Cancan 21/12/2011 | 00:00
Mancaruri traditionale de Craciun si beneficiile lor asupra organismului. Cum sa gatesti sanatos caltabosul si sarmalele

Gustoasele mancaruri traditionale de Craciun si Anul Nou au o multime de efecte benefice asupra organismului. Evident, daca le vei gatit cat mai sanatos si le vei consuma cu moderatie. Astazi, invata sa prepari sanatos sarmalele si caltabosul pentru sarbatori.

# Sarmale

Ingrediente:

500 g carne tocata de porc, de preferat pulpa;500 g carne tocata de vita;70-80 g de orez;3 frunze de dafin;2 cepe uscate de marime medie;2 legaturi de patrunjel;2 linguri de untura de porc;100 g bulion/pasta de tomate;varza acra; piper dupa gust;sare dupa gust.

Mod de preparare:

Prepara un amestec din carnea tocata, orezul curatat si spalat in trei ape, ceapa taiata cubulete foarte mici, o legatura de patrunjel taiat marunt, putin bulion, piper si sare dupa gust. Ca sa inchege compozitia poti adauga un strop de apa iar ca sa se taie frumos pe farfurie, un colt de paine inmuiat in apa si dat prin masina de tocat. Amesteca foarte bine compozitia, apoi pregateste foile de varza. Taie frunzele in asa fel incat carnea sa poata fi impachetata cu usurinta. Dupa ce formezi sarmalele, aseaza-le intr-un vas mare tapetat cu foi de varza, dispuse concentric, in straturi succesive in forma de melc. La final adauga restul de pasta de tomate, frunzele de dafin si untura de porc. Umple vasul cu apa si baga-le la cuptor. Lasa cateva ore la fiert la foc domol, pana cand varza, carnea si orezul sunt fierte bine.

Beneficiile produsului asupra sanatatii

pulpa de porc – are in compozitia chimica o cantitate importanta de potasiu, fosfor, zinc, fier, magneziu oferind protectie oaselor, pielii si sistemului nervos; creste rezistenta organismului la boli autoimune, imbunatateste vederea si memoria;carnea de vita – este o sursa excelenta de saruri minerale si vitamine. Contine calciu, crom, nichel, seleniu, vitamina C, complexul vitaminic B; ea scade colesterolul „rau”, regleaza metabolismul, protejeaza ficatul, faciliteaza arderea grasimilor impiedicand depunerea acestora pe abdomen, coapse si fese;orezul – contine multe fibre, vitamina E, complexul B, mai ales B6, magneziu, cupru, fier, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, acizi grasi nesaturati; compozitia sa chimica il indica in mentinerea densitatii osoase, prevenirea osteoporozei si a bolilor cardio-renale;patrunjelul – regleaza aciditatea gastrica, elimina crampele si stimuleaza detoxifierea;sarea – stimuleaza secretia gastrica, aduce tensiunea la valoarea normala in cazul in care aceasta este scazuta, faciliteaza digestia si tranzitul intestinal;piperul – detoxifica ficatul, induce somnul, calmeaza balornarile, stopeaza varsaturile si inlatura astenia;dafinul – contine un ulei volatil foarte util in indigestii, balonari, febra, sinuzita, reumatism, bronsita, astm, tuse;ceapa – are un continut bogat de uleiuri eterice cu acizi si vitamine bune pentru combaterea tusei, bolilor sezoniere, imbunatatirea auzului;pasta de tomate – previne tulburarile endocrine, intoxicatiile cu metale si imbunatateste imunitatea;untura de porc – are in compozitie zinc si tocoferol, substante care ajuta la combaterea constipatiei, tratarea hemoroizilor si a ranilor;varza acra – regleaza tractul digestiv, combate greata si este un bun detoxifiant ajutand la eliminarea reziduurilor;patrunjelul – elimina crampele, combate arsurile gastrice si detoxifica vezicula biliara si ficatul.

# Caltabos

Ingrediente:

1 kg de carne de porc (piept sau ceafa);2 cepe;1 pahar de orez;2 linguri untura de porc;sare, piper si coriandru dupa gust;1 pahar cu supa de carne de porc;mat de caltabos.

Mod de preparare:

Toaca ceapa marunt si pune-o la calit in untura. Peste carnea tocata si ea in prealabil, adauga supa de porc, ceapa, orezul, sarea, piperul si coriandrul. Umple matul de caltabos cu aceasta compozitie, leaga-l bine cu ata la ambele capete si inteapa-l din loc in loc ca sa nu crape. Pune-l intr-un vas incapator in apa rece cat sa-l cuprinda. Lasa caltabosul la fiert, la foc mic.

Beneficiile produsului asupra sanatatii

pieptul de porc – contine zinc, fosfor, fier, magneziu fiind recomandata pentru combaterea anemiei, asteniei sezoniere, cresterea imunitatii si buna functionare a sistemului nervos;ceapa – este eficienta in tratarea tusei, afectiunilor respiratorii si are rol adjuvant in imbunatatirea auzului; orezul – bogat in fibre, vitamine si saruri minerale, este cereala ideala pentru mentinerea sanatatii sistemului osos, prevenirea osteoporozei, a afectiunilor cardiace si renale;untura de porc – contine o serie de substante cu rol adjuvant in tratarea constipatiei, a hemoroizilor si a ranilor; sarea – iti regleaza tensiunea daca o ai scazuta, iti imbunatateste digestia si functionarea tranzitului intestinal; piperul – te ajuta sa dormi mai bine dupa mesele copioase de sarbatori, iti detoxifica ficatul, te scapa de balonare, varsaturi si astenie;coriandrul – este un bun calmant al durerilor abdominale, ajuta la normalizarea nivelului insulinei si colesterolului, reduce riscul de a deveni alergic, trateaza hemoroizii si varicele;supa de porc – faciliteaza digestia si regleaza tranzitul intestinal;matul de caltabos – contine acizi care regleaza metabolismul lipidic si glucidic.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
AMENDĂ în valoare de 1.725 lei pentru toți șoferii români care nu au acest act banal în mașinile lor
AMENDĂ în valoare de 1.725 lei pentru toți șoferii români care nu au acest act...
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de fostul fotbalist!
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în...
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi vremea pe litoral?
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit baze navale, rafinării și instalații militare ruse
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $. Cum arată în interior și cu cât vinde acum casa pe roți
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Bat clopote de nuntă pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril? Impresara a dezvăluit dacă a fost sau nu cerută în căsătorie: ,,Eu mi-am cerut toți foștii în căsătorie”
Bat clopote de nuntă pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril? Impresara a dezvăluit dacă a...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone din ţară. Când vine căldura
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
 Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Harta tunelurilor secrete din București. Catacombele pe lângă care trec zilnic milioane de români
Harta tunelurilor secrete din București. Catacombele pe lângă care trec zilnic milioane de români
Planta din România care îți poate face mult rău. Te poate băga în spital dacă nu ești atent. Apare primăvara și multă lume o confundă
Planta din România care îți poate face mult rău. Te poate băga în spital dacă...
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu să anunți. Termen până pe 27 Mai
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu să anunți. Termen până pe 27 Mai
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o...
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Antreprenorii români răscumpără businessurile vândute anterior unor fonduri de investiţii
Antreprenorii români răscumpără businessurile vândute anterior unor fonduri de investiţii
Adrian Alexandrov e în culmea fericirii. A uitat-o pe Elena Udrea
Adrian Alexandrov e în culmea fericirii. A uitat-o pe Elena Udrea
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat într-o altă etapă
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat într-o altă...
Leonardo DiCaprio are o iubită cu 24 de ani mai TÂNĂRĂ: „Se pare că o place foarte mult” / Cei doi formează un cuplu de aproape un an
Leonardo DiCaprio are o iubită cu 24 de ani mai TÂNĂRĂ: „Se pare că o...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții. Invitații au privit uimiți ce scoate din valiză
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
Povestea de iubire dintre Liviu Vârciu și Jojo. Cântărețul a fost înșelat de actriță: „Nu am putut trece peste asta”
Povestea de iubire dintre Liviu Vârciu și Jojo. Cântărețul a fost înșelat de actriță: „Nu...
Produsul din străinătate pe care românii îl consumă cu poftă, deși avem și noi în țară. Al nostru e mai gustos și mai ieftin, dar puțini oameni știu de el. Crește în număr mare și e de 15 ori mai bun decât cel de import
Produsul din străinătate pe care românii îl consumă cu poftă, deși avem și noi în...
Singurul cartier din București construit pentru oamenii cu venituri mici. Case ieftine, ca la țară, grădini multe, verdeață și aer curat
Singurul cartier din București construit pentru oamenii cu venituri mici. Case ieftine, ca la țară,...
×